Hopp til innhold
Et hus over to plan med funkis-inspirert stil, carport og store vinduer.

Hva koster det å bygge hus?

Lurer du på hva boligdrømmen vil koste? Det er mange faktorer som påvirker prisen på et arkitekttegnet hus, men med en fastpris på arkitekttjenestene slipper du de store overraskelsene.

Om du skal bygge enebolig, står valget som regel mellom arkitekttegnet enebolig og ferdighus fra en huskatalog. Ferdighus anses ofte å være et billigere valg, selv om det ikke nødvendigvis er det. Hvis ferdighuset må endres i stor grad for å kunne passe inn i terrenget på tomta kan det bli såpass dyrt at det kan være like fornuftig å få hjelp av en arkitekt til å tegne et hus som er tilrettelagt eiendommen din.

Større kreativ frihet

Flere kan kvie seg for å gå til en arkitekt av redsel for at det skal koste mye å få tegnet opp huset, og for å ende opp med løsninger og konstruksjoner som sprenger budsjettet.

Heldigvis tegner og bygger OBOS Block Watne Eneboliger arkitekttegnede eneboliger for folk flest! Vi har gjort det enkelt for deg som ønsker å tegne og bygge et arkitekttegnet hus, ved å tilby arkitekttjenestene våre til en fastpris. For 150 000 kroner tegner vi ditt framtidige hus, tilpasset tomtas kvaliteter, preferansene dine og viktigst av alt – budsjettet ditt!

Forutsigbar prosess

Som totalentreprenør kontrollerer og koordinerer vi hele verdikjeden for deg – fra tegnebrettet, til du står med nøkkelen i døra til det nye huset ditt. Vi rådfører deg i prosessen med å ta gode valg for å prosjektere en bolig som lar seg gjennomføre innenfor de gitte ramme dine – slik blir prosessen dynamisk, kreativ og ikke minst forutsigbar. 

Det du trenger er en tomt å bygge på. Totalleveransen vår inkluderer tegning, prosjektering og byggingen av boligen. I tillegg håndterer vi både de små og de store tingene for deg; fra byggesøknad til koordinering av underleverandører og arbeid. Slik gjør vi byggingen litt mer behagelig for deg.

Det grovplaneres rundt boligen før dere overtar, men alt utomhusarbeid i form av plen, asfaltering, beplantning og lignende, er det dere som utfører etter at nøkkelen er overlevert, og vi har dratt videre til nytt prosjekt.

For å kunne gi våre kunder et estimat på hva man bør beregne med tanke på budsjett, opererer vi med en estimert kvadratmeterpris på 38 000 kroner. Dette inkluderer en totalleveranse av en nøkkelferdig bolig som bygges med plate på mark og med standard Block Watne leveranse. Denne kvadratmeterprisen øker i takt med tomtas kompleksitet, om du skal bygge med kjeller, og om du ønsker skreddersydde løsninger og eksklusivt materialvalg.

Illustrasjon av drømmeboble med et hus i

Passer drømmeboligen til tomta?

Når du skal bygge hus spiller tomta en avgjørende rolle. På en tomtebefaring utforsker vi tomta sammen, og vi gir deg råd og løsninger på ting du kanskje ikke har tenkt på.

Bestill gratis tomtebefaring

Hvilke faktorer driver prisen?

Hva er egentlig de største prisdriverne når det kommer til å bygge hus? Når vi vurderer hva som er mulig innenfor rammene dine, tar vi i grove trekk utgangspunkt i følgende vurderinger;

  1. Størrelsen på boligen: Ikke så overraskende så vil størrelsen på drømmeboligen påvirke prisen. Likevel er det ikke gitt at et mindre hus vil koste mindre per kvadratmeter.
  2. Tomtas kompleksitet: En flat tomt med løse masser er rimeligere å opparbeide enn en skrånende tomt med behov for pigging og eller sprenging av fjell. Kompleksiteten på huset du ønsker å bygge vil også påvirke prisen. Blant annet vil betong og mur være dyrere materialer å bygge med enn for eksempel tre.
  3. Omfang av betongarbeider: På en flat tomt kan du enkelt bygge en bolig med betongsåle på mark, men i skrånende terreng må det graves ut for betongsåle og etableres støttemurer/betongkonstruksjoner mot skråning.
  4. Valg av materialer: Hvilke materialer du ønsker å bruke er en annen prisdrivende faktor. Vi rådfører deg i valg av materialer for både eksteriør og interiør, og sammen finner vi gode løsninger for deg og budsjettet ditt.
  5. Antall kjøkken og bad: Kjøkken, bad og andre våtrom er rommene som oftest er dyrest å bygge, om som du derfor bør vurdere hvor mange av du trenger. Det lønner seg imidlertid å bygge rommene nå framfor senere.
  6. Valg av varmekilder og tekniske løsninger: Valg av varmekilder, det elektriske anlegget, ventilasjon og andre tekniske løsninger kan både dra prisen opp og gi deg muligheter for å spare inn. Ønsker du for eksempel tradisjonelle elektriske løsninger eller smarthus-løsninger i huset? Hvilken type oppvarming ønsker du – varmepumpe, gulvvarme eller mer tradisjonelle fyringsmåter? Alt dette kan påvirke prisen på boligen.
  7. Preferansene dine: Antall etasjer og kvadratmeter, estetisk/arkitektonisk uttrykk og krav til innvendig standard kan påvirke sluttprisen i stor grad.

Snarveier

Ta kontakt med oss

Prosjektleder Line Wergeland. Foto.
Line Wergeland
Prosjektleder
92 22 71 13
line.wergeland@obos.no
Foto av Helena Hegstad Diamantis, arkitekt i OBOS Block Watne Eneboliger
Helena Hegstad Diamantis
Arkitekt
46 44 32 85
helena.diamantis@obos.no