Hopp til innhold
Foto fra OBOS Høstseminar i 2023. I bildet ser vi deltakere fra seminaret gå til forskjellige stands.

– Høstseminaret bør være obligatorisk for styremedlemmer

Her er tre ting vi lærte fra OBOS Høstseminar – fra nyttig faglig påfyll til viktigheten av et inkluderende bofellesskap.

Tekst: Joakim Nysnø
Foto: Skjalg Bøhmer Vold

I løpet av september og oktober flokket styremedlemmer fra norske borettslag og sameier til det tradisjonsrike høstseminaret – som i praksis er en slags seminarturné.

Målet med høstseminarene er å gi styrene en møteplass, der faglig påfyll og inspirasjon til styrearbeidet står i sentrum.

– Styrearbeid kan være veldig ensomt. OBOS Høstseminar er en plass for styremedlemmene der de kan få litt applaus for jobben de gjør, og utveksle erfaringer med andre i samme situasjon, sier Laila Grymyr, kurs- og eventansvarlig i OBOS.

Hun forteller at høstens oppmøte var bedre enn noensinne. I løpet av ni kvelder – to i Oslo og én i hver av de syv andre byene – deltok hele 1450 styreledere og styremedlemmer.

Et heldig boligselskap fikk også 50.000 kroner fra OBOS-banken, som kan brukes til hyggelige eller praktiske tiltak i boligselskapet.

– De trengte bare å besøke boden til en av våre samarbeidspartnere for å bli med i konkurransen. Det skapte veldig mye aktivitet og engasjement.

Hver seminarkveld ble det trukket en delvinner, som alle fikk fine premier, og blant dem var det Haugsten borettslag i Fredrikstad som stakk av med toppremien.

Se alle kurs og seminarer

– Bør være obligatorisk

Med årets program ønsket OBOS blant annet å gi innsikt i sunn økonomisk balanse, nye krav til energibruk i bygg og digitale løsninger som kan gjøre hverdagen enklere.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på høstseminaret. En av deltakerne i Bergen fortalte at det var verdifullt å få kjenne på å være en del av det større OBOS-fellesskapet, sier Grymyr.

– En Stavanger-deltaker mener at konferansen bør være obligatorisk for styrer i sameier og borettslag. Det er veldig hyggelig å høre!

Her har vi plukket ut tre ting vi lærte på høstseminaret 2023:

1. Spar penger – forny gamle avtaler

Med på «turneen» var økonomiekspert Lene Drange, som er kjent som programleder i Luksusfellen og som selv har erfaring som styreleder.

Hun har flere gode tips til å holde utgiftene nede. Hun oppfordrer blant annet å sjekke alle løpende avtaler. Her kan det ligge gode muligheter til å reforhandle for å få den beste prisen, enten det gjelder lån, forsikring eller internett.

– Det samsvarte fint med at vi hadde med oss mange av våre samarbeidspartnere, som satt pris på gode samtaler med deltakerne, sier Grymyr.

Frigjør tid for styret med hjelp til viktige oppgaver som budsjettering, innkreving av felleskostnader og fakturabehandling

Foto av Lene Drange på scenen under OBOS Høstseminar i 2023.

2. Har du noe positivt å si? Si det!

En annen populær foredragsholder var Håvard Paulsen i Fontenehuset. Han snakket om verdien av fellesskap. Grymyr sier at Paulsen fortalte en historie som gjorde inntrykk på deltakerne:

– Han og noen barn stod i en heis der de kom i prat med en fremmed dame. Etterpå sa han til barna at damen var veldig hyggelig, og fikk til svar: «Hvorfor sa du ikke det til henne?»

– Poenget hans var at hvis du har noe positivt å si, bør du si det til personen det gjelder, forklarer Grymyr.

Noe som kanskje kan gå litt i glemmeboka, er nettopp hvor viktig det er at folk føler seg inkludert og har en tilhørighet til stedet de bor. Det kan være gjennom lavterskelaktiviteter som felles grillfester, og filmkvelder for barn, men det kan også gjøres ved å oppmuntre til positivt naboskap – bare et «hei» kan gjøre så mye, sier Grymyr.

3. Ta digitalt utenforskap på alvor

Med Vibbo er det enkelt å inkludere beboerne. Men ikke alle er like digitale. Noen får, av ulike årsaker, ikke med seg det som publiseres i Vibbo – og kan dermed lett falle utenfor.

Derfor fikk høstseminar-deltakerne nyttige råd om hvordan de kan inkludere de ikke-digitale. I Vibbo kan du se hvem som får med seg meldingene og hvem som har reservert seg mot digital kommunikasjon. Da kan du enkelt skrive ut flotte pdf-er av meldingene og legge i postkassen til beboerne – eller ringe på døra og levere nyhetene direkte.

– Det er også mulig å tildele noen rollen som pårørende, for eksempel til de som ikke snakker norsk eller ikke er digitale. Dermed blir det enklere å nå ut til alle, forteller Grymyr.

Sjekk ut funksjonene i Vibbo →

Illustrasjon av en mann som får ideer og tenker på budsjett.

Dette er høstseminaret

  • OBOS inviterer alle styreledere og styremedlemmer til et årlig høstseminar et sted nær deg. I år var det et tettpakket program i åtte ulike byer, og to ganger i Oslo.
  • I tillegg til faglige innlegg, så blir det servert god mat, du kan besøke stands, snakke med ansatte og bli kjent med andre styremedlemmer.

Høstseminaret er over for i år. Ønsker du fortsatt faglig påfyll?