Borettslag med orden i økonomien
Er du på boligjakt kan det lønne seg å se etter eldre, etablerte og veldrevne borettslag. Ulempen er at mange andre er ute etter det samme som deg, så her kan du risikere å møte konkurranse i budrunden.
Veldig mange borettslag er veldrevet og har god økonomi. For å skjønne hvorfor må vi vite litt om hvordan et borettslag er organisert.
Alle som bor i et borettslag er med på å bestemme over fellesarealer og ta andre avgjørelser som gjelder fellesskapet og den daglige driften. Denne bestemmelsesretten har beboerne delegert og betrodd til sitt styre.
Styret jobber med økonomi, vedlikehold, juridiske problemstillinger og konflikter, ofte godt hjulpet av en rådgiver fra OBOS. Styret har også mulighet til å ta kurs i regi av OBOS slik at styremedlemmene er enda bedre rustet for den viktig jobben det er å organisere et borettslag.
Den viktige generalforsamlingen
En gang i året, innen utgangen av juni, er det generalforsamling. Generalforsamlingen er den øverste bestemmende myndigheten i borettslaget. Alle eiere har rett til å delta på møtet, til å komme med forslag og til å stemme over saker som gjelder borettslaget.
På generalforsamlingen velger dere et styre som får delegert ansvaret for den daglige driften. Styret tar avgjørelser på vegne av alle beboerne. Styret må følge borettslagsloven, vedtektene og andre beslutninger som generalforsamlingen har fattet.
God hjelp fra egen rådgiver
Noen ganger kan det være litt krevende å sitte i et styre. Derfor får OBOS-tilknyttede borettslag en egen rådgiver fra OBOS. Rådgiveren støtter og hjelper styret i saken som gjelder økonomi, vedlikehold, juridiske problemstillinger og konflikter. Mange styremedlemmer velger også å lære mer gjennom kurs som OBOS tilbyr.
Goder
Alle OBOS-borettslag er tilknyttet en sikringsordning. Den garanterer at det ikke skal gå utover deg dersom noen av de andre beboerne ikke klarer å betale sine felleskostnader. Da er det OBOS som legger ut pengene som eventuelt mangler og som tar ansvar for purringer og inkasso
Borettslag som er knyttet til OBOS kan få ekstra gode priser på blant annet bredbånd, kabel-tv og strøm.
Få best mulig pris!
OBOS Eiendomsmeglere vet hva kjøperne er ute etter. Det er noe av årsaken til at vi oppnår så gode salgspriser.
Finn en megler i ditt nærområde9 grunner til å velge borettslag
1. Du eier egen bolig
I Norge er det vanlig å eie sin egen bolig. I våre naboland derimot, er det helt normalt å leie – gjerne hele livet. Hvorfor er det slik?
2. Orden i økonomien
Det er en god investering å kjøpe bolig i borettslag. Ulempen er at mange er ute etter samme type bolig som deg. Her kan budrunden bli het.
3. «All inclusive»
Felleskostnader kan dekke både kommunale avgifter, oppvarming, garasjeplass, utvendig vedlikehold og vaktmestertjenester.
4. God boligstandard
Borettslag har betydelig færre forsikringsskader enn boligsameier. Her kan du lese hvorfor.
5. Stabilt bomiljø
Foretrekker du å kjøpe selveierbolig for å ha mulighet til å leie ut? Da må du vite at denne muligheten kommer med en slagside.
6. Puss opp som du vil
Kjøper du bolig i et borettslag pusser du opp som du vil – eller lar være. Det bestemmer du helt selv.
Ingen «flytteskatt»
Kjøper du en brukt bolig i et borettslag betaler du ingen dokumentavgift.
8. Forkjøpsrett
Forkjøpsretten kan gi deg nøkkelen til drømmeboligen – uten at du må være med i budrunden.
9. Du må være OBOS-medlem
...eller bli det. Men ikke fortvil. Mange boligeiere har fått tak i drømmeboligen uten særlig lang ansiennitet.