Hopp til innhold
Banner til OBOS Boligkonferanse 2023: Den delte byen.

OBOS Boligkonferanse 2023

Én uke etter valget møtes to av toppene i Høyre og Arbeiderpartiet til politisk duell i Operaen. Har de løsningen på boligkrisen og de økende forskjellene i Oslo?

Dato

20. september 2023

Tid

Klokka 09.00–13.00 (registrering fra 08.30, lunsj 13.00)

Sted

Den Norske Opera & Ballett

Oslo er en delt by og har alltid vært det. Og mye tyder på at ulikhetene øker. Hvordan løser vi dette? Hva sier politikerne nå? 

Bli med når Eirik Lae Solberg fra Høyre og Rina Mariann Hansen fra Arbeiderpartiet diskuterer to av de viktigste utfordringene i Oslo: Et boligmarked uten plass til alle. Og en by hvor forskjellene øker. Hvilke grep kan vi vente oss fra den nye politiske ledelsen i byen? Debatten avsluttes av kommentator Andreas Slettholm i Aftenposten. 

På boligkonferansen møter du også Marianne Marthinsen i Finans Norge. Hun er tidligere finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, og skal gi sin analyse av den økonomiske situasjonen. Hvor dyp er krisen vi står i, og kommer vi noen gang tilbake til der vi var?

Byutvikling og boligbygging står også på programmet. Direktør i Plan- og bygningsetaten, Siri Gauthun Kielland, skal snakke om utfordringene og mulighetene i en by som de neste tiårene skal gi plass til tusenvis av nye innbyggere. Hvor høy og tett skal byen bli, hvor skal den vokse, og hvordan skal vi sikre at den blir god å bo i for alle? Debatten om byutviklingen er til tider både høylydt og betent, og interessekonfliktene står i kø. Hva mener hun må til for å bedre samspillet mellom politikerne, utbyggerne og fagfolkene i etaten?

Boligbyggingen har stoppet opp og prisene er så høye at mange sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS etterlyser en aktiv politikk som sikrer boligforsyningen framover. Hva er hans forslag til løsning på krisen vi står i?

Siste post på programmet er en spesialutgave av Trygdekontoret med Thomas Seltzer, direkte fra scenen i Operaen. Han har med seg de engasjerte gjestene Marianne Borgen, Knut Schreiner og Daniel Kjørberg Siraj. De har garantert sterke meninger om Forskjells-Oslo og det skakkjørte boligmarkedet.

Se opptak fra årets boligkonferanse

Dyktige folk på scenen

Portrett av Eirik Lae Solberg.

Eirik Lae Solberg

Eirik Lae Solberg stiller denne høsten til valg som Høyres byrådslederkandidat i Oslo. Lae Solberg var også Høyres byrådslederkandidat i hovedstaden ved kommunevalget i 2019. Lae Solberg har utdannelse innen historie og sosialøkonomi ved Universitetet i Oslo, samt fra London School of Economics og Cambridge University.
Portrett av Rina Mariann Hansen.

Rina Mariann Hansen

Rina Mariann Hansen er byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo. Hansen er Oslo Aps ordførerkandidat ved 2023-valget. Hun har tidligere vært byråd for kultur, idrett og frivillighet og har bakgrunn som leder i Oslo Arbeiderparti og leder for AUF. Hun er utdannet statsviter fra Universitetet i Oslo.
Portrett av Marianne Marthinsen.

Marianne Marthinsen

Marianne Marthinsen er direktør i Finans Norge. Hun har tidligere sittet på Stortinget og vært finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. På boligkonferansen skal hun gi sin analyse av den økonomiske situasjonen i Norge. Hvor dyp er krisen vi står i, og kommer vi noen gang tilbake til der vi var? Marthinsen er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo.
Portrett av Siri Gauthun Kielland.

Siri Gauthun Kielland

Siri Gauthun Kielland er direktør for Plan- og bygningsetaten i Oslo. På boligkonferansen skal hun snakke om byutvikling og boligbygging, og om samspillet mellom etaten, politikerne og utbyggerne. Siri Gauthun Kielland er utdannet sivilarkitekt fra Norges Tekniske Høyskole, og har tidligere vært direktør for kultur, miljø og samfunn i Lillestrøm kommune. Hun har også vært rådmann i Sørum kommune.
Portrett av Daniel Kjørberg Siraj.

Daniel Kjørberg Siraj

Daniel Kjørberg Siraj har vært konsernsjef i OBOS siden 2015. Han har hatt en rekke styreverv i ulike selskaper i byggenæringen og har også en fortid som KrF-politiker. Siraj er oppvokst i Moi i Rogaland. Han er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo. På boligkonferansen skal han snakke om situasjonen i boligmarkedet og hva som skal til for å få fart på boligbyggingen spesielt i de store byene.
Portrett av Thomas Seltzer.

Thomas Seltzer

Thomas Seltzer er musiker, programleder og forfatter. Han er kjent som bassist i Turboneger og programleder for TV-programmet Trygdekontoret. De siste årene har han satt søkelys på den sterke polariseringen i USA gjennom dokumentarserien UXA. På boligkonferansen inviterer Seltzer publikum inn på Trygdekontoret for å diskutere de økende forskjellene i Norge.
Portrett av Knut Schreiner.

Knut Schreiner

Knut Schreiner er skribent, sosoiolog og musiker – kjent fra band som Turboneger, Euroboys, Mirror Lakes og Kåre & The Cavemen. Han har en mastergrad i sosiologi fra Universitetet i Oslo. Her har han også studert engelsk og idehistorie. I dag jobber Knut Schreiner som byplanlegger og kultursosiolog i Rodeo arkitekter. Han har tidligere vært musikkredaktør i Tidal.
Foto av Oslos ordfører, Marianne Borgen (SV).

Marianne Borgen

Marianne Borgen (SV) - også kalt Mor Oslo - har vært ordfører i Oslo i åtte år. Etter et langt liv i politikken, blir hun nå pensjonist. Hun har i hele sitt virke jobbet aktivt mot barnefattigdom og de store forskjellene i byen. En av hennes store kampsaker var Tøyenløftet. Borgen ble valgt inn i bystyret første gang i 1979 og har vært fast medlem siden 1995. Hun har tidligere jobbet i Redd Barna og Barneombudet.
Foto av Svein Tore Bergestuen.

Svein Tore Bergestuen

Svein Tore Bergestuen, rådgiver, forfatter og foredragsholder, skal lede oss gjennom boligkonferansen og styre den politiske debatten. Han var med å grunnlegge kommunikasjonsbyrået Sannum & Bergestuen. Bergstuen har lang erfaring fra media og kommunikasjonsbransjen. Bergestuen har grunnfag i sosiologi og psykologi fra Universitetet i Bergen.