Å bo i passivhus

Lars Henrik Haaland, Maria Vatvedt og datteren Cornelia (2) har bodd i passivhus i Rudshagen siden januar. Det merkes på strømregningen.

Lars Henrik Haaland, Maria Vatvedt og datteren Cornelia (2) har bodd i passivhus i Rudshagen siden januar.
(Foto: Thomas Ekström)

Rudshagen på Mortensrud i Oslo er OBOS’ og Norges første småhusfelt med passivhus – miljøvennlige hus som er bygd for et langt lavere energiforbruk enn vanlige hus. Her har Haaland og familien nå bodd siden januar.

Lavere strømregning

Passivhuset familien bor i er på 116 kvm, og er utstyrt med varmepumpe. Tidligere bodde de i en leilighet på 60 kvadrat. Haaland anslår at strømutgiftene er lavere nå – selv om huset er nesten dobbelt så stort. Og da er strøm til elektriske apparater inkludert i regnestykket.

– Vi bodde riktignok i en svært trekkfull leilighet i Homansbyen, men vi merker stor forskjell på strømbruken, sier Haaland.

– Hvilke andre fordeler, eller ulemper, er det med å bo i et passivhus?

– Nei, vi tenker vel ikke så mye over det. Det er god lydisolasjon, og vi opplever generelt at inneklimaet er godt. Men i sommer syntes vi det ble for varmt. Det skyldes nok delvis at vi ikke har hengt opp solskjerming på vinduet mot sør, sier Haaland.

Han legger til at oppvarmingen bare kommer via varmluft i stua, i tillegg til vannbåren gulvvarme i gangen og de to badene.

Noen meter unna bor Sofia Persson og Thor Bråge med sønnen Hampus. Familien har hus med solfanger i stedet for varmepumpe, og de deler mange av naboens erfaringer når det gjelder passivhus.

Varmepumpe vs. solfanger

For tiden gjennomføres en undersøkelse som sammenlikner passivhuset med varmepumpe og passivhuset med solfanger. Det er første gang i Norge at man gjør detaljerte energistudier av to like passivhus – der ett har varmepumpe og det andre har solfanger.

– Resultatene blir først klare når vi har samlet inn data for et drøyt år, men vi ser en tendens. Det kan virke som solfanger og varmepumpe fungerer omtrent like godt, sier forsker Michaela Meir i Aventa.

Nye rekkehus i passivhusstandard – med solfangere

Like ved Rudshagen, skal OBOS nå bygge nye boliger i passivhusstandard. Stenbråtlia borettslag vil bestå av 34 rekkehusboliger med tre soverom og takterrasse. Alle boligene får passivhusstandard og solfangere. Salget av boligene er i gang.

19.11.2012