Åpnet miljøvennlig senter på Tasta

STAVANGER: Det OBOS-eide Tasta Senter åpnet dørene 25. oktober, og er ett av Norges mest miljøvennlige kjøpesentre.

Tasta Senter er ett av Norges første kjøpesenter i energiklasse A.
Tasta Senter er ett av Norges første kjøpesenter i energiklasse A.

 
Senteret er et lavenergibygg i energiklasse A, noe som betyr at det er valgt miljøvennlige løsninger både under bygging og til drift. 

Miljøvennlig profil

 - Vi er stolt av at Tasta Senter er ett av Norges første kjøpesenter i energiklasse A, forteller senterleder Britt Iren Osmundsen.

Dette betyr at både byggingen og driften av senteret er svært miljøvennlig både når det gjelder oppvarming og nedkjøling. Her er det satset på ekstra isolering, god solskjerming samt kjølemaskiner og varmepumper som gjenvinner overskuddsvarmen fra senteret. 

Landets første

OBOS som eier Tasta Senter er veldig opptatt av miljøvennlige løsninger, og har derfor valgt å strekke seg etter å åpne landets første kjøpesenter i den beste energiklassen. 

– Vi har også et mål om å kildesortere 75 prosent av alt avfall fra Tasta senter, forteller senterlederen.

Tasta senter framstår som et pent bygg som kler omgivelsene. Her er det gjort tiltak for å unngå sjenerende lysforhold for boligene i nærmiljøet. I tillegg har OBOS lagt vekt på at Tasta senter skal minimalisere støyforurensingen til omgivelsene. 

Naturlig samlingspunkt på Tasta

- Vi håper senteret skal bli den naturlige møteplassen Tasta bydel har ønsket seg i over ti år, sier Osmundsen. Senteret blir et godt sted å oppholde seg. Det har store, åpne fellesarealer med gode lysforhold og høy kvalitet i materialbruken. 

– Vi har lagt ned mye arbeid i å finne den gode miksen av butikker. Samtidig synes vi det var viktig å få inn et stort og flott treningssenter i hele tredje etasje. Det finnes også helsestasjon for Tasta bydel og legesenter her, forteller Osmundsen. 

Den offisielle åpningen ble foretatt av gullvinner i Paralymics Sarah Louise Rung, og ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø. Konsernsjef i OBOS Martin Mæland var også tilstede. 

 Tasta senter: 

  • 45 flotte butikker og serveringssteder
  • Stort treningssenter
  • Helsestasjon for bydel Tasta
  • Legesenter
  • Total bygningsmasse på 42.000 kvm. Arealet rommer butikker, restauranter, treningssenter, kontorlokaler, lager, tekniske rom og parkering.
  • Store åpne lokaler med gode lysforhold og høy kvalitet i materialbruken.
  • Bygningen er klassifisert som et lavenergibygg i energiklasse A.
  • Ukentlig kontroll av vannforbruk, energiforbruk og kildesortering. Blir forbruket for høyt, utføres det tiltak umiddelbart. Denne typen kontroller utføres på alle større forretningsbygg som OBOS eier, og fører til en betydelig miljøgevinst.

     

25.10.2012