En ekte bidronning

OBOS vekker biene på Ulven. Nå er de første bikubene – og birøkter Claire – på plass.

Sammen med datteren – og senior-birøkter i familien – Alva, skal Claire de Wangen produsere by-honning.
Sammen med datteren – og senior-birøkter i familien – Alva, skal Claire de Wangen produsere by-honning. (Foto: Morten Bendiksen)

− Jeg planla å kjøpe bikuber, men kunne ikke sette dem opp hjemme. Da OBOS tilbød bikuber på Ulven, kastet jeg meg på muligheten, smiler Claire de Wangen. 

Claire jobber som scenekunstner, men er også en fersk og entusiastisk birøkter. Sammen med datteren, Alva de Wangen (13) skal hun ta vare på tre bikuber på toppen av Torgbygget. 

− Dette er vår måte å bidra til å øke mangfoldet blant biene i byen. Min datter har erfaring med birøkting fra ungdomsklubben. Jeg har nettopp fullført nybegynnerkurset, så for øyeblikket er det Alva som er senior-røkteren i familien. 

Dekker kostnadene

Bikubene er en del av OBOS Grønt Ansvar. I mai ble de første bikubene satt opp på Ulven. Der bistår hobby-birøkter og daglig leder for OBOS Ulven, Jon-Erik Lunøe, med gode råd.

 – Birøktere kan signere en avtale om å drifte bikubene i tre år. OBOS dekker kostnadene, mot en liten del av honningen. Etter tre år vil birøkteren overta kubene, forteller han. 

De to ferske birøkterne gleder seg til å komme i gang. 

– Først må kubene etableres, så får vi håpe biene trives. Heldigvis er det flere grønne områder der biene kan beite i og rundt Ulven, smiler Claire.

Alvorlig problem

I dag er biedød et så alvorlig problem at den har fått sitt eget navn, colony collapse disorder eller CCD. Om utviklingen fortsetter, kan det få store konsekvenser for norsk natur. 

– Mer enn 90 prosent av blomstervekster er helt avhengige av honningbier for å formere seg. Uten bier ville vi ikke hatt epler, nøtter eller bær. Våre bikuber kan bidra til at flere bier overlever, samtidig som det er en viktig sosial verdi at beboere selv ivaretar sine lokalområder, sier Jon-Erik. 

– Det er flere steder vi kan ha bikuber på Ulven, så her er det muligheter for flere.

Ønsker du å drifte bier på Ulven og etter hvert eie bikubene? Ta kontakt på obos@obos.no

OBOS tar grønt ansvar

Vi har som mål å støtte positive miljøtiltak i medlemmenes bomiljø.   

  •  Med vannkraft og solceller ønsker OBOS å være selvforsynt med fornybar energi innen 2021.
  • I sommer installeres solceller på tre kjøpesentre, en helseinstitusjon og to kontorbygg i Oslo.
  • OBOS oljefri gir støtte til utbytting av oljefyr. 

Søk om støtte til miljøtiltak i borettslaget eller sameiet

22.06.2017