Hopp til innholdet

Gatekunst på to hjul

I høst kan du sykle rundt i Oslo med kunst på bakskjermen.

Over 300 illustrerte bysykler ruller denne høsten rundt i Oslos gater som et omreisende galleri. Hvis du er heldig får du hentet ut en av kunstsyklene neste gang du skal bruke bysykkel.

Gave til byen

Grafill, bransjeorganisasjonen for illustratører, tok sammen med OBOS initiativ til å utsmykke bysyklene. Åtte prisbelønte illustratører fikk utfordringen med å illustrere bysyklene.

 

Kunstnerne uttrykker sin kjærlighet til Oslo by og til friheten man har på sykkel.

En av dem er Cecilie Maurud Barstad fra Gilles & Cecilie Studio. Hun har vært prosjektleder og koordinator.

– Tilbakemeldingen fra kunstnerne var at bakskjermen er et vanskelig, men spennende format å jobbe med, og at det er stor stas å få være med å lage gatekunst, forteller Barstad.

Hun beskuer fornøyd det rullende resultatet.

– Det er befriende for en illustratør å få en såpass åpen oppgave der vi kan utfolde oss kunstnerisk og fritt. Vanligvis illustrerer vi bøker eller plakater og får spesifikke bestillinger på hva vi skal levere.

De unike kunstverkene viser kjærlighet til både Oslo by og friheten man har på sykkel. Flere av kunstnerne har lagt vekt på å formidle opplevelser storbyen byr på i form av rekreasjon, frihet og sosiale relasjoner.

Åtte prisbelønte illustratører tok utfordringen med å illustrere bysyklene. F.v. Ingrid Rognstad, Fredrik Rysjedal, Åge Peterson, Kristoffer Kjølberg og Cecilie Maurud Barstad. I tillegg Lars Fiske, Nina Børke og Darling Clementine.
GILLES & CECILIE STUDIO har laget illustrasjonen Tigerstaden, et fantasifullt kappløp av karakterer som alle elsker å sykle. De sykler for å få vind i håret, spenning og for å slå av en prat med andre syklister.
FREDRIK RYSJEDAL er tegneserieskaper. Hans illustrasjon Døgnvill formidler at de beste dagene er de tomme dagene der aktiviteter bare oppstår. Frihet er å ha en sykkel når man henger med venner og holder på ute i de sene nattetimene.
ÅGE PETERSON har jobbet mye med redaksjonell illustrasjon for aviser og tidsskrifter. Åge har ikke egen sykkel og er derfor en aktiv bysyklist. Illustrasjonen Å, hjul med din glede! uttrykker entusiasme for hvordan sykkelen preger byen.
INGRID ROGNSTAD jobber for magasiner, aviser, reklame og forlag. Hennes illustrasjon heter Jenter og handler om å være ung og om å gjøre ting sammen med sin gjeng. Ingrid har illustrert jenter som henger, jenter som sykler, jenter som bare er sammen.
KRISTOFFER KJØLBERG elsker å sykle, særlig i nedoverbakker. Illustrasjonen Oslo Bysyklus viser forskjellige måter bysykler kan brukes på. Den ene siden viser en servitør på sykkel. Den andre en som sykler tur med hunden sin.
DARLING CLEMENTINE består av Tonje Holand og Ingrid Reithaug. Deres illustrasjoner pryder blant annet bøker og emballasje. Illustrasjonen Oslo er en hyllest til byen, der det med sykkel er lett å utforske naturperler tett på sentrum.
LARS FISKE er illustratør og tegneserieskaper. Han har utgitt flere tegneserie- og barnebøker og illustrert alt fra avisartikler til barinnredninger. Med illustrasjonen Pedal gal vil han formidle det smidige med sykkel. Ingen ventetid eller tidtabell.
NINA BØRKE er visuell formgiver i sitt eget byrå Werksemd. Hennes illustrasjon Storbyinteraksjon er et klassisk figurativt uttrykk som beskriver opplevelsen av å være i tett interaksjon med omgivelsene som sykling i storby kan by på.

Åtte prisbelønte illustratører tok utfordringen med å illustrere bysyklene. F.v. Ingrid Rognstad, Fredrik Rysjedal, Åge Peterson, Kristoffer Kjølberg og Cecilie Maurud Barstad. I tillegg Lars Fiske, Nina Børke og Darling Clementine.