Hopp til innhold

Gode bomiljøer er bra for helsa

Grønne omgivelser betyr mye for trivsel og helse. Derfor er uteområdene viktige for oss i OBOS.

Publisert:
tirsdag 7. april 2020

Flytter du inn i et nytt boligprosjekt er det ikke bare leiligheten som er splitter ny, men også området rundt boligen din. Disse grønne lungene med benker, lekeplasser, gangstier og gatetun betyr mye når man skal skape miljøer der det er godt å bo. Derfor jobber OBOS med uteområdene samtidig med boligbyggingen, sånn at så mye som mulig er ferdig når du flytter inn i den nye boligen din.

– Uterommet i borettslaget eller sameiet er på en måte et blankt lerret. Her har man muligheten til å skape noe godt sammen, sier Anne Cecilie Oterkjær, som er landskapsarkitekt i OBOS.

Uformelle møter

Det er gjerne utenfor blokka de uformelle hverdagsmøtene skjer. Det er der du hilser på naboen, og veksler noen ord om været eller om hva som har skjedd i det siste. De korte, uforpliktende møtene er viktige for helsa vår. Faktisk så viktige at de har betydning for hvor friske vi er og hvor lenge vi lever.

En annen grunn til at uteområdene er viktige, er at mennesker har det bedre med noe grønt utenfor vinduet. 

– Det virker rett og slett stressdempende på oss, forklarer Oterkjær.

Biologisk mangfold

Jo mer byen fortettes, jo viktigere er det grønne arealene som blir igjen, sier landskapsarkitekt Oterkjær. Naturmangfoldsloven skal hindre at arter går tapt. Da OBOS skulle starte utbyggingen av Vollebekk-området i Oslo, ble det oppdaget at en sjelden humleart holdt til her.

– Da anla vi kløverenger i nærheten for at den skulle klare seg byggearbeidet, forteller Oterkjær.

Man kan være bevisst på biologisk mangfold også i mye mindre skala, helt ned på balkongkassenivå. Oterkjær anbefaler borettslag og nabolag til å orientere seg i nærområdet og finne ut av hva som finnes fra før. Kanskje kan man legge til rett for spesielle insekter eller fugler.

– Tenk på ditt lille, grønne frimerke som noe som skal passe inn i det store landskapet, oppfordrer Oterkjær.

Dyrkebølge

Det har vært populært en stund å dyrke selv, på balkongen eller på fellesarealene, og den grønne bølgen ser ikke ut til å avta. OBOS har lagt til rette for selvdyrking både på Løren i Oslo og Fornebu i Bærum. På Fornebu er det mulighet for dyrking også i litt større skala, på en tomt som skal bygges ut etter hvert, men som foreløpig drives som andelslandbruk. og Oterhals råd nummer én for naboer som har lyst til å prøve seg på dette, er at man snakker sammen og avklarer forventninger.

– Folk har forskjellig perspektiv. Noen synes det er flott med pallekarmer der det vokser litt vilt, andre vil ha det mer stelt og striglet. Det er viktig å huske på at uteområdene er felles for alle, og kanskje må alle fire på kravene før man blir enige, sier Oterkjær.

Hun anbefaler også at man tenker gjennom det praktisk, som for eksempel hvor lett det er å vanne der man bestemmer seg for å dyrke. Er det en slange i nærheten, eller må man bære vann? Blir det for tungvint, er det vanskelig å lykkes, mener hun. Det kan også være lurt å engasjere en vaktmester eller lignende, sånn at folk kan dra på ferie uten at hele avlingen dør i mellomtiden.

Noen er først og fremst opptatt av selve matauket, og vil dyrke mest mulig av sin egen mat, mest mulig effektivt. Men ifølge Oterkjær er det det sosiale aspektet som er viktigst for de aller fleste dyrkeentusiastene.

– Det er eksempler på at det har skjedd en sosial revolusjon i borettslaget etter at man startet med dyrking. Det er en veldig fin måte å bli kjent med hverandre på, sier Oterkjær.

Enten det er et lite boligprosjekt i Ålesund eller en storutbygging i Oslo, legger OBOS mye omsorg og ressurser i å skape gode uteområder. Det er slik gode bomiljøer blir til.

Miljø - relaterte artikler

Slik ser OBOS for seg at Nøstegaten kan bli seende ut. Illustrasjon: Mad.

Sikret seg mot flom med nytt analyseverktøy

Byrådet i Bergen ønsket å verne det gamle bygget i Nøstegaten 72-74, men snudde da det ble avdekket fare for flom og vannskader. Nå skal OBOS bygge et helt nytt boligkompleks på tomten.
Bilde (fra venstre): Henning Lunde, leder for OBOS Oppstart, Kaia Furnes, leder for forretningsutvikling i Hafslund og Terje Borkenhagen, daglig leder i Enny. Fotograf: Armin Jadidi (Hafslund).

Solway blir Enny

OBOS og Hafslund styrker sin satsing på energiproduksjon i bygg når deres felles selskap Solway blir til Enny.
Administrerende direktør i OBOS-banken, Øistein Gamst Sandlie. Foto: Hampus Lundgren.

OBOS-banken har signert FNs prinsipper for bærekraftig bankdrift

OBOS-Banken har signert “Prinsipper for bærekraftig bankdrift”, som er utarbeidet av FNs klimainitiativ innen finans (UNEP FI). Prinsippene ble lansert i 2019 og hittil har mer enn 300 banker sluttet seg til dem. Målet med prinsippene er at banker verden over skal ta en aktiv og ledende rolle i den grønne omstillingen.