Hopp til innholdet
Obos-bladet

Hjemmelaget hudpleie

Du kan lage din egen deodorant ved kjøkkenbenken. Maja Hattvang viser deg hvordan.

 Tekst: Christina Skreiberg Foto: Inger Marie Grini

 Helt siden barndommen har skjønnhetsritualer fascinert blogger og tekstforfatter Maja Hattvang (27). Lykken var stor da hun som tolvåring fikk sin første ansiktskrem. Etter hvert, i begynnelsen av tyveårene, kunne hun stå på badet og eksperimentere i timevis, fordype seg i naturlig hudpleie.

Hun finleste innholdsfortegnelsene på kremene. Målet ble etterhvert å lage sine egne. Nå er i interessen tatt til nye høyder; i fjor ga hun ut boken «Naturlig Nok». Her byr hun på oppskrifter på hudpleieprodukter du kan lage selv.

Obos-bladet
Maja Hattvang har skrevet boken "Naturlig nok", og har laget sine egne hudpleieprodukter i over ti år.

− Det er noe frigjørende ved å ikke være avhengig av skjønnhetsindustrien, men ta kontroll over egne behov.

Hun har satt frem en eske med ingredienser, alt bestilt på nettet. Ut av boksen kommer aprikoskjerneolje, ren aloe vera juice, sterilt vann, c-vitamin-pulver, kapsler med aktivt kull, benzylalkohol, glyserin, a-vitamin olje. Hun åpner en stor boks med hjemmelaget kroppskrem og smører litt utover huden.

− Den ser ut som pisket krem, den ser spiselig ut, og det er den jo nesten og.

Bevisste forbrukere

Ifølge Googles ”velværerapport” for 2017, har naturlige hudpleieprodukter økt i popularitet. Rapporten viser statistikk over ord som ble googlet mest innenfor tema velvære. I USA ble ordene ”vegan skincare” googlet mest.

Veganske skjønnhetsprodukter inneholder ingen ingredienser av animalsk opprinnelse, men skal bestå av kun naturlige og økologiske ingredienser, og være uten parabener, mikroplast, silikoner og sulfater. 

− Vi er midt i en «grønn bølge» og har nok ikke sett toppen, sier ”greenfluencer” Anja Stang, som står bak den grønne livsstilbloggen Green House by Anja Stang.

Obos-bladet

− Eskalerende klimaendringer og mengden plast i verdenshavene, har fått manges oppmerksomhet. På mikronivå har vi også blitt mer bevisste på hva vi putter i oss og smører på huden, noe som også er et resultat av at vi har langt flere valgmuligheter nå.

Vi har blitt mer bevisst på forbrukermakten og stiller større krav til transparens enn tidligere, både i mat-, skjønnhets- og klesbransjen, sier Stang. 

Resultatmotivert

− Jeg liker dyre kremer jeg og, men jeg liker også å ha kontroll. Min erfaring er at det enkle ofte er det beste. Jeg opplever skjønnhetsindustrien som perfeksjonsorientert og lite transparent, og hvis man vet hva som er i en krem kan man lettere gjennomskue den, og til og med lage den selv.  Kunnskap er makt, smiler Hattvang.

Hun viser frem en rød lipgloss hun har laget selv, som inneholder bivoks, olje, E-vitamin, pigmentfarge, glyserin og honning.

 −Det er ikke mer som skal til!  Det enkle er ofte det beste. Det er fint å vite hva jeg skyller ut i naturen og vite hva jeg får i meg, sier Hattvang.

Blir det billigere? 
− Ja, jeg er ganske sikker på det. Det er en litt dyr oppstartutgift, men da har du råvarer i flere år fremover. Oppbevar dem ordentlig, gjerne mørkt og kaldt i en egen boks.  

Hygiene

Hattvang tydelig på viktigheten av hygiene. Du må passe på å ha rene hender, desinfisert utstyr og beholdere.

− Hvorfor det?

− Hvis man ikke har god hygiene kan kremene bli bakteriebomber, spesielt når de inneholder vann (sterilt vann, som kjøpes på apoteket). Vann øker bakterievekst, derfor må det tilføres konserveringsmiddel, som for eksempel parabener, som er noe mange er opptatt av å unngå. Men en bakteriebombe kan være mye farligere enn en bitte liten dose parabener. Har du ikke vann i, holder det seg mye bedre.  Og lag små doser. Jeg lager nye produkter annenhver måned. Endrer kremen farge, form og lukt… Da er det tegn på bakterievekst.

Obos-bladet
- Det er noe frigjørende ved ikke å være avhengig av skjønnhetsidustrien, mener Maja Hattvang.

HER ER OPPSKRIFTENE:

Deodorant

- Jeg har forsøkt å gjenskape min beste naturlige deodorant fra Schmidts, og synes jeg har lyktes bra. Jeg unngår helst eteriske oljer i hudpleie da det er veldig sterkt, men akkurat i deodorant egner det seg godt.

Ikke bare lukter det godt, noen av dem har også antibakteriell effekt, som bidrar til å redusere svettelukt. Jeg er imidlertid veldig forsiktig med mengden.

Har du veldig sensitiv hud under armene, bør du droppe det helt, eller slutte å barbere deg der. 

Til 60 ml deodorant trenger du: 

  • 30 g sheasmør
  • 7 g kokosolje
  • 12 ml natron
  • 30 ml arrowroot-mel (pilerot)
  • 1 ts E-vitamin-olje
  • 5 dråper antibakteriell, eterisk olje (f.eks. peppermynte, tetre eller eukalyptus). 

Legg natron og arrowroot mel på et bake-ark i ovnen på 100 grader i 30 minutter for å drepe bakterier.

Smelt sammen shea-smør og kokosolje over vannbad på middels varme. Tørk av undersiden av bollen og la blandingen avkjøles i fem minutter.

Tilsett E-vitamin-olje og eterisk olje.

Bland natron og arrowroot godt sammen i en egen bolle før du rører det inn i oljeblandingen. Rør til det blir klumpfritt, og hell over på en tett boks.

Når du skal påføre deodoranten, skraper du opp en liten mengde av produktet og varmer det mellom fingrene til det blir smørbart. 

Olivensåpe

- Å lage egne såpestykker er gøy, og de gjør seg godt som gaver. Dette er en såkalt kaldrørt såpe som er svært enkel å lage. Den blir ganske hard og gir lite skum og er dermed skånsom mot huden.

Prosessen består i å blande lut med olje og krever derfor visse forholdsregler. Lut (kaustisk soda blandet ut i vann) er etsende og kan danne skadelige gasser, så bruk gummihansker og beskyttelsesbriller og stå under kjøkkenvifta, ved et vindu eller rett og slett utendørs.

Det er også viktig ikke å bruke utstyr laget av aluminium eller tre da det reagerer med luten.

Dette trenger du: 

  • 38 g vann
  • 13 g kaustisk soda
  • 100 g olivenolje

Mål opp vann og kaustisk soda i hvert sitt beger. Tilsett kaustisk soda litt etter litt i begeret med vann mens du rører. Denne prosessen gjør at temperaturen i vannet stiger.

Rør til alle krystaller har løst seg opp, og la blandingen stå til den har romtemperatur igjen. Det er viktig at lutblandingen og oljen har lik temperatur før de blandes.

Mål opp olje i en bolle (igjen, ikke aluminium eller tre) og hell oppi lutblandingen. Rør det sammen med en stavmikser til det tykner; når du løfter stavmikseren, skal det som drypper ned, holde formen litt, ikke forsvinne umiddelbart.

Hell såpemassen i en form; melkekartonger med avskåret topp fungerer utmerket. Dunk formen litt mot kjøkkenbenken for å bli kvitt eventuelle luftbobler.

La såpen stivne i 24 timer før du tar den ut av formen (riv melkekartongen forsiktig av) og skjærer den opp i såpestykker. Deretter må såpestykkene modne i minst fire uker.

Oppbevar dem luftig, for eksempel stående i en skoeske av papp. Når såpestykkene er klare, kan du trimme kantene med en potetskreller for å få dem så jevne eller sjarmerende ujevne som du ønsker.