Hva sparer du til?

Lurer du på hvordan du bør spare? Gard Isaksen er leder for privatmarked i OBOS-banken, og i oktoberutgaven av OBOS-blandet gir han deg gode tips og råd for smart sparing.

Det er alltid lurt å sette av penger for fremtiden. I OBOS-banken kan du opprette en spareavtale som er tilpasset deg.
Det er alltid lurt å sette av penger for fremtiden. I OBOS-banken kan du opprette en spareavtale som er tilpasset deg.

Alle kan spare, og alle bør spare. Det krever tålmodighet og en stor dose selvdisiplin, men de fleste av oss kan klare det. Hva bør vi spare til? Først og fremst til fremtiden.

Sparer til økonomisk frihet

En familie tok kontakt med banken forleden. De ville opprette en spareavtale og fortalte at de skulle spare til økonomisk frihet. En buffer for fremtiden. Økonomisk frihet til å slippe å ta opp flere lån. Vi hjalp dem i gang med en spareavtale, en selvpålagt tvungen sparing.

I første omgang sparer de til en buffer for uforutsette utgifter; en ødelagt vaskemaskin eller økte renter på boliglånet. På lengre sikt sparer de til ny bil. En bil de ikke har behov for ennå, men som de vet vil komme i løpet av noen år. De vil heller spare i forkant enn å låne.

Sparing er fornuftig – kjedelig, men nyttig

En undersøkelse OBOS-banken fikk utført tidligere i år, viser at litt over halvparten av oss sparer penger når vi får litt ekstra inn på konto. Når det er tid for å få tilbake skattepenger, utbetaling av feriepenger eller halv skatt i desember er mange av oss nøye med sparing.

Skaff deg en økonomisk buffer

En økonomisk bufferkommer godt med hvis du opplever inntektstap, store tannlegeregninger eller en ødelagt vaskemaskin. Jeg anbefaler alltid å ha et beløp tilsvarende to til tre månedslønner på en sparekonto. Pengene skal være lett tilgjengelig når du trenger dem.

Når bufferen er på plass, kan du for alvor begynne å spare eller investere. Da er det neste fornuftige steget å nedbetale gjeld, særlig hvis du har mye boliglån. Betal ned på gjelden slik at du kommer på et mer behagelig nivå i forhold til inntekt og verdien av boligen din.

Dette vil øke egenkapitalen i boligen din, og du blir langt mindre sårbar for fremtidige renteøkninger. Jeg anbefaler ofte å prioritere hardt for å nedbetale lån til det er innenfor 70 prosent av boligens verdi, og til samlet gjeld ikke overstiger tre ganger årsinntekten.

Er du så heldig å kunne kjøpe bolig uten å bruke pengene du sparte på BSU-konto, er det smart å la kontoen stå urørt, spare videre og heller bruke pengene til å betale ned på boliglånet etter at du har fylt 34. I dagens marked gir renter og skattefradragene fra BSU-kontoen høyere avkastning enn du ville fått ved å betale de samme pengene inn på boliglånet.

Fond og aksjer for langsiktig sparing

Fond og aksjer er for den langsiktige spareren som tenker mer enn fem år frem i tid. Har du en romslig økonomi og er villig til å ta risiko, kan du velge å investere i aksjefond. Det innebærer en høyere risiko, men gir ofte god avkastning over tid.

I tillegg får du fordeler som utsatt skatt og skjermingsfradrag som gjør at du bare betaler skatt for en del av gevinsten. Vi anbefaler at du avklarer din risikoprofil, og målet for sparingen, med en autorisert rådgiver.

Spareavtale

Tilbake til familien med spareavtalen. Vi hjalp dem i gang. Nå trekkes et fast beløp fra kontoen deres hver måned samme dag som lønnen kommer inn. Et beløp de selv har valgt at de er nødt til å spare. Og pengene – de settes trygt inn i banken med 2,10 prosent rente, en svært god rente i dagens marked.

Spareavtalen gir dem to ting: Gode sparevaner og høy rente fra første krone. Er du OBOS-medlem og oppretter spareavtale i banken hos oss, gir vi deg en svært god rente sammenliknet med resten av markedet. Du kan spare fra 100 til 25 000 kroner i måneden og totalt opptil 300 000 kroner. Beløpet kan justeres underveis og du kan fritt velge når du vil ta en sparepause.

Her kan du lese mer om spareavtale i OBOS-banken

 Portrettbilde av Gard Isaksen, leder for privatmarkedet i OBOS-bankenPortrettbilde av Gard Isaksen, leder for privatmarkedet i OBOS-bankenGard Isaksen er leder for
 privatmarked i OBOS-banken og
 ekspert på privat - og forbrukerøkonomi.

 

17.10.2015