Hopp til innholdet

OBOS Living Lab: Snart skal gode ideer testes i det virkelige liv

OBOS Living Lab skal utforske fremtidens hjem med utgangspunkt i det aller viktigste: De som skal bo der. Nå er finalistene i innovasjonskonkurransen klare.

24. januar 2020

På Vollebekk i Oslo skal gode ideer snart testes ut i det virkelige liv. Finalistene i innovasjonskonkurransen for OBOS Living Lab er klare, og prosjektleder Ingemund Skålnes er entusiatisk. 

– Det har vært stor interesse for konkurransen, og vi fikk inn mange bidrag på kort tid. Det viser at vi truffet godt med et tema som er i vinden i boligbransjen for tiden, slår Skålnes fast. 

Fem finalister

Blant bidragene som kom inn, ble fem team plukket ut til å bli med videre i konkurransen. De presenterte sine forslag for en jury, som omtrent når dette bladet kommer ut skal ha klart for seg en vinner.

– Disse fem forslagene ble valgt både fordi de har en god idé, og for måten de tverrfaglige teamene bak forslagene er satt sammen. Her har forskere, arkitekter, teknologer, sosiologer og pskykologer jobbet sammen om de beste løsningene for nye og innovative måter å bo på, forteller Skålnes.

OBOS Living Lab er i ferd med å reise seg på Vollebekk i bydel Bjerke i Oslo. En tilsynelatende vanlig blokk blant andre vanlige blokker, men på innsiden kommer det til å se ganske annerledes ut. Her skal ny teknologi og nye måter å bo på prøves ut sammen med folk som har lyst til å leie leilighet i boliglabben. Tanken er at denne forskningen skal munne ut i kunnskap om hvordan vi kan tenke oss å bo i fremtiden – kunnskap som OBOS og branshen skal kunne bruke når nye boliger skal planlegges og bygges. 

– Forslagene omfatter alt fra lagring av solenergi i brukte elbilbatterier til fleksible vegger som med enkle grep kan endre planløsningen til en leilighet. Teamene bak forslagene h ar valgt ulik tilnærming til oppgaven, og men teamer som deling, fellesarealer og fleksibilitet går igjen, sier Skålnes. 

– Er det etterspørsel etter dette?
– De siste ti årene er det blitt snakket mye om alternative måter å bo på. Mange ønsker å eie og bruke mindre, og det er blitt mer vanlig å dele. Det er ikke nødvendigvis nytt, men nå prøver vi igjen, med ny teknologi som gjør det lettere å tilrettelegge for gode fellesordninger og deling. Men det bygges ikke så mange slike boliger her i Norge, så for mange er det nok litt uvant, sier Skålnes. 

OBOS Living Lab

  • Testlaboratorium for fremtidens boliger, bygges på Vollebekk i Oslo.
  • Vanlige folk skal kunne leie en bolig her og være en del av forskningsprosjektet
  • Boligene skal etter planen være innflytningsklare neste år

Les mer om OBOS Living Lab