Millionstøtte til Kjøttbasaren i Bergen

OBOS Forretningsbygg har fått 2,7 millioner kroner i støtte fra Norsk Kulturminnefond for sitt arbeid med Kjøttbasaren.

Bergen
Kjøttbasaren

I 2000 kjøpte OBOS Forretningsbygg bygget Kjøttbasaren i Bergen. Kjøttbasaren ligger rett ved Fiskebryggen og er godt kjent blant bergensere og besøkende. 

Bygget er i dag fredet og huser flere restauranter og en delikatessebutikk.

Millionstøtte

De siste ti årene har OBOS Forretningsbygg brukt store summer for å sette i stand bygget slik det en gang så ut, og for noen uker siden ble det kjent at OBOS fått innvilget hele summen de søkte om fra Norsk Kulturminnefond. 

Beløpet på 2.7 millioner er det største enkeltbeløpet Norsk Kulturminnefond noen gang har delt ut. Det kommer godt med, forteller administrerende direktør i OBOS Forretningsbygg, Carl Henrik Eriksen.

– Et så gammelt bygg krever mye rehabilitering og vedlikehold, og vi ønsker å gjøre Kjøttbasaren så fin som mulig, slik at den skal se ut slik den gjorde før, sier han. 

Mer fra fylket

I forrige uke ble det også klart at OBOS Forretningsbygg har fått innvilget 300 000 kroner i støtte fra Hordaland Fylkeskommune som er øremerket til bevaring av "freda og bevaringsverdige bygg og anlegg".

– Vi er stolte av å eie denne eiendommen og føler et stort ansvar for å holde den ved like. Da er det hyggelig at jobben vi gjør blir sett og satt pris på, forteller Eriksen.

Fakta om kjøttbasaren:

  • Sto ferdig i juli 1876.
  • Første felles utsalgssted for kjøtthandlere i Norge - for å bedre de hygieniske forholdene rundt kjøttsalg.
  • Bygget er også kjent som Byens Bazar.
  • Loftslokalene har, blant annet, tidligere rommet Bergens offentlige bibiliotek og byen første kommunalt ansatte veterinær.
  • Bygget ble vedtatt revet i 1965, men dette ble stoppet av massive folkeprotester
  • Fredet i 1982.
  • Rehabilitert i 1990-årene og reåpnet i 1998. Kjøpt av OBOS i 2000.


Se også:
www.basaren.no

04.05.2012