Møt OBOS' konsernsjef

– Min ambisjon for OBOS er at vi skal være en utbygger som tenker som en innbygger. Les mer og se film med Siraj her!

Dette portrettintervjuet stod på trykk i oktoberutgaven av OBOS-bladet 2015:

BOLIGMISJONÆREN

    
Den nye konsernsjefen i OBOS er misjonærsønn, jurist, fotballtrener og far. Med splitter nye vernesko er han klar for jobb nummer en: Å oppfylle medlemmenes boligdrøm.

Han understreker at selv om boligdrømmen kan være mange ting, handler den i bunn og grunn alltid om det samme: Trygghet og tak over hodet.

– Vi må ikke glemme at det er det handler om. Det er så enkelt som det.

Ofret karrieren

Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS fra 1. oktober 2015.Sirajs familiehistorie kan minne om et eventyr. En fortelling om tilfeldigheter, forbudte følelser og kjærlighet som overvinner alt.

– Min mor reiste fra Norge til Pakistan for å bli misjonær. Der møtte hun min far, som hadde fått oppdraget med å undervise henne i språket. De to fikk følelser for hverandre, noe som ikke var helt «god latin» på 70-tallet, sier Siraj.

Dermed måtte moren reise tilbake til Moi. Faren, som var universitetsutdannet fra Pakistan, valgte å forlate sitt hjemland for å følge etter sin norske kjæreste. Resultatet ble at begge ofret karrieren, men vant kjærligheten. Selv måtte Siraj også gå utenlands for å finne den store kjærligheten. Det var danske Helle som vant hjertet hans etter en periode med epostutveksling over Skagerrak.

– Jeg oppdaget Helles profil på en kristen datingside. Vi mailet frem og tilbake en stund før jeg tok mot til meg og spurte om vi skulle treffes, sier han.

Etter et knapt år med pendling giftet paret seg. Paret har to gutter, og Siraj smiler mens han forteller om sønnene. Den stolte faren tar frem mobilen og viser frem et bilde av dem.

– Selv var jeg ikke særlig sporty som guttunge. Litt tjukk, dårligst på fotballaget og glad i å lese, forteller 40-åringen.

Redde verden

Leselyst i kombinasjon med en solid dose nysgjerrighet fikk utløp i et stort engasjement fra tidlig alder. Allerede som 13-åring ble han med i KrFU, det var spørsmål om internasjonal rettferdighet og miljø ble inngangen til hans politiske engasjement.

– På 1990-tallet var forskjellene mellom i-land og u-land den store saken. På den tiden skulle jeg redde verden, sier Siraj.

Senere valgte Siraj å studere juss. Like før han avsluttet jusstudiene i 2001 ble den unge studenten fulltidspolitiker for Kristelig Folkeparti (KrF), som byrådssekretær for nærings- og byutvikling i Oslo. Det vekket hans interesse for boligpolitikk.

Vil gi noe tilbake

Daniel Kjørberg Siraj tiltrer som konsernsjef i OBOS 1. oktober 2015.Daniel Kjørberg Siraj tiltrer som konsernsjef i OBOS 1. oktober 2015.Sirajs interesse for samfunnet er ikke blitt mindre med årene. Han er overbevist om at det å bry seg om noe utenfor en selv er verdifullt. Selv bidrar han som trener for Grüner fotballklubb og med frivillig arbeid for Filadelfiakirken.

– Til syvende og sist handler engasjement om ha noen andre verdier enn kun penger. De som bare jobber for å tjene penger hører ikke hjemme i mitt lederskap.

Engasjement er også en av kjerneverdiene til OBOS, tillegg til verdiene skikkelig, kvalitetsbevisst, offensiv og lønnsom. Siraj omtaler disse verdiene som selve limet i organisasjonen – det som gjør OBOS gjenkjennelige over tid, selv om tidene forandrer seg.

– En institusjon som vår har et ansvar for å gi noe tilbake til samfunnet. Det er vår utbyttebetaling. OBOS har et stort samfunnsengasjement, og vil bidra til å skape gode bymiljø. Det gjør vi for eksempel ved å bygge kunstgressbaner, sponse idretten og hjelpe vanskeligstilte gjennom boligsosiale tiltak i regi av Kirken Bymisjon – for å nevne noe, sier konsernsjefen. Han girer opp et hakk når han snakker om verdier. Dette er tydelig noe han tror på.

– Når du skal lede OBOS, jobber du egentlig veldig tett mot livene til folk. Bolig er noe av det mest grunnleggende i livet til hvert eneste OBOS-medlem. Jeg vil at de som flytter inn i husene våre, trives og er stolte av stedene de bor. Og vi skal måle suksessen vår etter antall folk vi klarer å få i hus og hvordan vi tar vare på dem i etterkant.

Ikke et one-man-show

Da Martin Mæland ble toppsjef i 1983 hadde OBOS 150 000 medlemmer og 300 ansatte. I dag har medlemsorganisasjonen bortimot 370 000 medlemmer, over 2200 ansatte og et årsresultat på 2,2 milliarder kroner. Siraj understreker at organisasjonen ikke skal gjennomgå noen revolusjon selv om toppsjefen nå er byttet ut.

– OBOS har aldri vært noe one man show. Mitt mål er å løfte organisasjonen inn i en ny tid, både i forhold til hvordan vi jobber og hvordan vi fremstår. Når Martin kommer på pensjonistbesøk håper jeg han ser at det har skjedd mye, men at han likevel kjenner igjen det OBOS han forlot.

Daniel Kjørberg Siraj

 • Født i 1975.
 • Oppvokst på Moi i Rogaland.
 • Utdannet jurist ved Universitetet i Oslo.
 • Gift med Helle Kjørberg Siraj. Sammen har de to barn.
 • Politisk aktiv for Kristelig Folkeparti (KrF) fra 1988 til 2007, først som ungdomspolitiker, senere som rådgiver og byrådssekretær for nærings- og byutvikling i Oslo og varamedlem til Oslo bystyre.
 • Ansatt i OBOS siden 2004. Har blant annet vært advokat, forretningsutvikler, styresekretær og direktør for strategi og forretningsutvikling.
 • Konserndirektør for boligutvikling og eiendomsmegling fra 2012.
  Ansatt som visekonsernsjef i november 2014.
  Tiltrer som konsernsjef i OBOS 1. oktober 2015

Last ned portrettintervjuet som PDF:

«Boligmisjonæren», OBOS-bladet okt. 2015