Hopp til innhold

OBOS-prisene litt opp i Oslo

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 0,3 prosent fra mars til april. På landsbasis var prisene uendret.

Publisert:
mandag 2. mai 2022

– Det er både ventet og positivt at prisveksten roer seg etter de kraftige hoppene vi så i starten av året, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.  

OBOS-prisene i hovedstaden gikk litt opp i april etter noe nedgang i mars. Utviklingen den siste måneden ble dermed omtrent som den har vært i snitt tidligere år hvor påsken falt i april.

I Oslo har OBOS-prisene så langt i år steget med 8,4 prosent. De tolv siste månedene er oppgangen 4,4 prosent.

På landsbasis var prisene uendret i april, mens de er 4,3 prosent opp de tolv siste månedene.

Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var i april 78 596 kroner i Oslo-området og  67 509 kroner på landsbasis. 

God aktivitet

Ifølge Monsvold var det stor aktivitet i bruktmarkedet i april, særlig når det tas hensyn til at påsken i år falt i april. Det ble omsatt færre boliger i april i år enn i april i fjor, men det skyldtes uvanlig høy aktivitet i fjor i tillegg til at påsken da falt i månedsskiftet mars-april.

Sammenlignet med april i perioden 2016-2021, var årets omsetning i Oslo tre prosent under gjennomsnittet for perioden. Ser vi kun på måneder da påsken falt i april, var aktiviteten åtte prosent høyere.

 – Stor omsetning og flat prisutvikling henger sammen med at det er blitt lagt ut flere boliger for salg den siste tiden. Det var svært få boliger til salgs i starten av året. Samtidig har endringene i avhendingslova skapt flaskehalser på tilbudssiden som gjør at det har tatt lenger tid enn før å få boliger ut i markedet, sier Monsvold.

Andelen som brukte forkjøpsretten er fremdeles relativt høy, men har avtatt gradvis siden toppen i februar, noe som tyder på at markedet roer seg. I april i år var andelen på 33 prosent mot 36,4 prosent i mars og 35,8 prosent i april i fjor.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Venter prisnedgang til høsten

– Vi forventer at økte utlånsrenter, nedgang i kjøpekraften for mange og flere bruktboliger til salgs, vil dempe prisveksten framover. Samtidig regner vi med at et godt arbeidsmarked med stor grad av jobbtrygghet bidrar til at det blir en myk landing for boligmarkedet. Vi ser for oss en flat prisutvikling mot sommeren og moderat prisnedgang utover på høsten – i tråd med vanlig sesongmønster. Markedet ser ut til å normalisere seg etter et stort tilbudsunderskudd ved starten av året.  Det er bra for førstegangskjøperne og vil også bidra til å bremse husholdningenes gjeldsvekst, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, mener prisutviklingen i april ble som ventet etter at tilbudssiden har tatt seg opp.

– Våre meglere melder om godt oppmøte på visninger. Omsetningstiden i Oslo er nå på åtte, ni dager i snitt. Markedet kan oppsummeres som velfungerende til tross for renteoppgang og uroligheter.

Aktuelt - relaterte artikler

Vil legge grønt lokk over E6 på Manglerud

OBOS og NCC tar initiativ til å bygge parklokk over motorveien på Manglerud. Det vil kunne gi bydelen en etterlengtet grønn lunge, fjerne trafikkstøy og åpne for bygging av opp mot 700 nye OBOS-boliger.