Ønsk deg egenkapital til jul

Gard Isaksen er leder for privatmarkedet i OBOS-banken, og han har et godt tips til julegaveønske for deg som er ung og en dag ønsker å kjøpe egen bolig.

Ung kvinne i sofa som smiler

Spar smart med BSU

Er det en ting alle under 34 år bør huske mot slutten av året, så er det å fylle opp BSU-kontoen sin. Det kan du nemlig tjene 5000 kroner på!

Vi som jobber i OBOS ser det ofte. Gleden i ansiktet til en førstegangskjøper som etter hardt arbeid og flittig sparing kommer seg inn på boligmarkedet for første gang. Kanskje takket være en BSU-konto. Jevn sparing over flere år, og god renteavkastning på pengene – i tillegg til skattefradrag, er et godt bidrag til egenkapitalen.

Derfor sier vi det hver gang desember er her: Boligsparing for ungdom (BSU) er den smarteste måten å spare på. BSU-kontoen gir deg den beste renten og i tillegg et skattefradrag.

Klarer du å spare maks beløp vil skattefordelen bli 5000 kroner i skattefradrag hvert år, og slikt blir det penger av!

Pengene låses ved nyttår

Regelen er at du kan spare inntil 25 000 kroner hvert år fram til det året du fyller 34. Fristen for å sette inn penger er 31. desember. Etter denne datoen må pengene stå på konto til den dagen du er klar for å bruke hele beløpet på bolig, enten når du entrer boligmarkedet, eller når du vil tilbakebetale ekstra på lån.

Er du så heldig å kunne kjøpe bolig uten å bruke pengene du sparte på BSU-kontoen kan du la den stå urørt, spare videre og heller bruke pengene til å betale ned på boliglånet på et senere tidspunkt.

I dagens marked gir renter og skattefradragene fra BSU-kontoen høyere avkastning enn du ville fått ved å betale de samme pengene inn på boliglånet.

Hard jobbing

Det er krevende å spare. Særlig hvis du er ung og student. Men selv studenter kan spare litt, og litt er mer enn ingenting. Pass på at du setter av penger når du har hatt sommerjobb eller når studiestipendet kommer.

Det gir en stolthetsfølelse å klare å spare i studietiden, og jeg kan love deg at du kommer til å være glad for det den dagen du vil inn på boligmarkedet.

Flere spareordninger

Å starte tidlig med sparing kan være avgjørende for om du klarer å opparbeide deg nok egenkapital til å komme deg inn på boligmarkedet. Sparer du maksimalt beløp hvert år tar det åtte år å fylle kontoen til grensen på 200 000 kroner er nådd.

Bare husk på at disse årene helst skal være år med skattbar inntekt slik at du får med deg skattefradraget. Har du perioder uten skattbar inntekt bør du benytte deg av bankene som tilbyr ytterligere boligsparing med samme rentevilkår som for BSU. I OBOS-banken kaller vi det BSU Ung. Denne sparingen gir ingen skattefordel, men god rente for deg som vil spare til bolig.

Sett egenkapital på ønskelista!

Ønsk deg penger og be om at de settes rett inn på BSU-kontoen. Forklar at du dermed blir hjulpet til å spare til bolig. Det er jo hyggelig for foreldre og besteforeldre å vite at julegaven går rett til boligsparing. Fra nyttår er pengene nemlig låst på BSU-kontoen til den dagen du er klar for å kjøpe din første bolig.

God jul og god sparing!

 

Portrettbilde av Gard Isaksen, leder for privatmarkedet i OBOS-banken

 

Gard Isaksen er leder
for privatmarked i OBOS-banken
og ekspert på privat- og 
forbrukerøkonomi.

03.12.2015