Oslos første nye passivhusblokk

OBOS har satt i gang byggingen av hovedstadens første nye boligblokk med passivhusstandard. Leilighetene her vil bruke cirka halvparten så mye energi til oppvarming sammenlignet med tradisjonelle leiligheter.

Illustrasjon av fasade Etterstadtoppen. Her skal OBOS bygge Etterstadtoppen - et prosjekt bestående av en blokk med 38 leiligheter. Salgsstart 29.august 2012. Park/friområde. Nær til Helsfyr som er kollektivknutepunkt og Fyrstikktorget med div forretninger. Nært Etterstad vgs, Fyrstikkaleen skole og Vålerenga skole

Boligblokken blir liggende på Etterstad, i bydel Gamle Oslo, og alle de 38 leilighetene i det som skal bli Etterstadtoppen borettslag vil få passivhusstandard. 

– Det er viktig for oss å få erfaring med passivhus også for boligblokker, slik at vi er godt forberedt når dette blir et krav – kanskje allerede så tidlig som i 2015, sier prosjektleder for boligprosjektet, Carl Christian Birkeland i OBOS.

Lavt energiforbruk

Gjennom ekstra isolasjon i vegger og tak, superisolerte vinduer, ekstra god tetthet, ventilasjonsanlegg med økt varmegjenvinning og egenprodusert bergvarme, blir boligene spesialkonstruert for å bruke minimalt med energi. 

– For disse leilighetene vil kostnadene til oppvarming ligge på rundt halvparten av det du må betale for tradisjonelle leiligheter bygget etter TEK10. Det er godt nytt både for miljøet og for lommeboka til kjøperne. I tillegg ligger boligene sentralt i Oslo, med kollektivtrafikk like i nærheten, noe som gir ytterligere miljøgevinst både under bygging og etter innflytting, sier Birkeland.

Kommunen på hugget

For å kunne bygge borettslaget i passivhusstandard, måtte OBOS søke om dispensasjon fra reguleringsplanen. Denne mulige dispensasjonen ble varslet allerede i forbindelse med opprinnelig rammesøknad etter TEK10.

– Vi fikk tommel opp fra plan- og bygningsetaten allerede en drøy uke etter at dispensasjonssøknaden var sendt inn. De var veldig kjappe, og det er tydelig at kommunen ønsker å legge til rette for at det bygges flere passivhusbygg, sier Birkeland. 

Etterstadtoppen borettslag vil bestå av 38 leiligheter på to, tre og fire rom. 27 av dem er allerede solgt, og de første kjøperne kan flytte inn i mai 2014. Dette blir den første nye boligblokken i Oslo hvor alle leiligheter får passivhusstandard.

 

FAKTA OM ETTERSTADTOPPEN BORETTSLAG

  • En boligblokk på fem etasjer med totalt 38 leiligheter i passivhusstandard.
  • Utbygger er OBOS, blokken er tegnet av ARCASA arkitekter og prosjektet bygges i samarbeid med NCC Entreprenør (OKK Entreprenør er kontraktspart, kjøpt opp av NCC høsten 2012)
  • Passivhusprosjektet er støttet av Enova.


FAKTA OM PASSIVHUS

  • Boliger i passivhusstandard er boliger som er bygd for et vesentlig lavere energiforbruk enn tradisjonelle boliger.
  • Energibehovet reduseres gjennom passive tiltak som blant annet ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning.
  • Fra 2015 legger regjeringen legger opp til at alle nybygg skal bygges i passivhusstandard. 


OBOS OG PASSIVHUS

  • OBOS startet byggingen av Oslos første felt med passivhus, Rudshagen borettslag på Mortensrud, i 2010. Rudshagen består av 17 eneboliger i passivhusstandard, og ble fullført vinteren 2012.
  • Høsten 2012 startet OBOS salget av 34 rekkehus i passivhus-/lavenergistandard med solfangere og varmepumpe i Stenbråtlia borettslag på Mortensrud i Oslo.
  • I Oslo skal Etterstadtoppen borettslag med 38 leiligheter i blokk oppføres med passivhusstandard. Byggingen startet 1. januar 2013.
  • OBOS har etablert et eget oppfølgingsprogram i samarbeid med anerkjente forskningsmiljøer og Enova for å evaluere passivhusenes bokvalitet og energiforbruk over lenger tid.

26.04.2013