Smart sparing for unge

Boligsparing for ungdom (BSU) er den smarteste spareformen til fremtidige boligkjøpere, men det finnes også andre spareordninger med samme, høye rente.

Et barn som bygger et hus av stenger

Ungdom til du er 33 år

Hos bankene er du ungdom til du er 33 år, og du får den beste renten hvis du sparer til bolig. I tillegg kan du trekke fra på skatten hele 20 prosent av årlig sparebeløp. Derfor vil du, hvis du har skattbar inntekt i år, tjene 200 kroner for hver tusenlapp du klarer å spare før nyttår.

I år får BSU-kunder skattefordel av opptil 25 000 kroner, som betyr at du kan få opptil 5000 kroner i skattefradrag. Maksimalt kan du spare 200 000 kroner med skattefordel fra du er tenåring til nyttårsaften det året du blir 33.

Flere spareordninger

–Mange banker tilbyr også en ytterligere boligsparing med samme rentevilkår som BSU. I OBOS-banken kaller vi det BSU Super. Denne sparingen gir ingen skattefordel, men passer for dem som har fylt opp BSU-kontoen eller har et år uten skattbar inntekt, sier Gard Isaksen, som er leder for privatmarked i OBOS-banken.

Helt supert!

I BSU Super kan du spare opptil 200 000 kroner til boligformål, og renten var 4,90 prosent i OBOS-banken pr. 1. oktober. Samme vilkår gjelder for BSU Mini, som passer for alle under 18 som ikke har skattbar arbeidsinntekt.

–Totalt kan man altså spare opptil 600 000 kroner i OBOS-banken til vår beste rente. Jeg oppfordrer alle til å starte sparingen tidlig. Da har man et best mulig grunnlag til å sikre nok egenkapital til å kjøpe bolig en gang i fremtiden, sier Isaksen.

Sjekk flere banker!

Det kan være mye å tjene på bankbytte. Pr. 1. oktober var 4,00 prosent den dårligste BSU-renten du kunne få i en landsdekkende bank, i følge Finansportalen. Det er fullt mulig å flytte over BSU-kontoen til en annen bank, og du kan enkelt sammenlikne vilkår og bytte bank på finansportalen.no.

 

(Illustrasjon: Colourbox.com)

07.11.2014