Store penger i borettslag

OBOS-borettslagene oppgraderes og fornyes for flere hundretalls millioner hvert eneste år. Og alt er betalt av beboerne selv.

karusellbilde: Stovner borettslag fra OBOS-bladet
(Foto: Einar Aslaksen)

Det er et vanlig syn i Oslo

Bygårder som svermer av arbeidsfolk, blokker dekket av stillaser, containere som fylles opp med gamle dusjkabinetter. Det pusses opp i borettslag og boligsameier – bortsett fra at ordet «oppussing» sjelden brukes om det som skjer når et borettslag får 274 nye bad eller like mange nye balkonger. Det er rehabilitering vi snakker om, en sakte transformasjon av bygningsmassen, vedtatt på en eller flere generalforsamlinger, gjerne etter flere års styrearbeid.

Krevende jobb for styret

Stover borettslag i Oslo er ett av borettslagene som nylig har avsluttet en større rehabilitering. Fasadene på hagesiden til de 192 rekkehusene var fra 1966. Nå er de splitter nye, med ny isolasjon og ny farge etter en prosess som ble avsluttet rett før jul. Prislapp: 33 millioner kroner.

Ifølge styreleder Jørn K. Guldbrandsen er beboerne godt fornøyd med resultatet.
– Det var ikke noe problem å få gjennomslag for rehabiliteringen på generalforsamlingen i borettslaget, men selve jobben var krevende, forteller han.

Beboerne må være med

Hagesidene av rekkehusene hadde markiser, belysning og tv-uttak som det måtte tas hensyn til når fasadene skulle skiftes ut. Det var nødvendig med ny isolasjon, samt nye balkonger og terrassedører. I tillegg dukket det opp gamle skader som styret måtte ta stilling til, og oppfølgingen av håndverkerne var en historie for seg selv.

– I dagens samfunn kommer håndverkerne fra alle kanter, og det har vært en utfordring. Slike
rehabiliteringer krever mye av styret, selv om vi fikk god hjelp av OBOS Prosjekt til å styre arbeidene, sier Guldbrandsen.

Han forteller at beboerne ble tatt med inn i prosessen, for eksempel når det kom til valg av farge på de nye fasadene. Han tror det er en av årsakene til at de fleste nå er så fornøyde med resultatet.

– Vi hadde en egen, ekstraordinær generalforsamling der beboerne fikk ta stilling til fargevalget. Vi
hadde fire par farger som ble malt opp på garasjevegger, slik at beboerne fikk tid til å se på fargene gjennom ulike årstider, sier han.

Stor verdi for samfunnet

Teknisk sjef Øyvind Bodsberg i OBOS Prosjekt følger mange av rehabiliteringene tett. Han mener at rehabiliteringene av borettslagene har stor verdi både for samfunnet og for den enkelte.

– Boligen er jo det mest kostbare vi eier. Det å ta vare på bygningene slik at de er oppdatert og fyller dagens krav til komfort, har stor verdi for den enkelte. Men det har også stor verdi for samfunnet som helhet, mener han.

Og at arbeidet tar tid, er det ingen tvil om. Mange ganger kan prosessene fram mot et ferdig rehabilitert borettslag ta mange år. Bygningene kan være mange og gamle, og beboerdemokratiet gjør at et to tredels flertall må på plass. Det er beboernes penger som brukes, så det må være bred enighet.

Lite med godt i Fredrikstad

Vaterland borettslag i Gamle Fredrikstad har også en omfattende rehabilitering bak seg. Borettslaget er ikke stort: De består av elleve rekkehusboliger fordelt på tre bygninger, bygget som funksjonærboliger for industribedriften Denofa i 1951.

Ny bekledning, ny etterisolering og nye vinduer kom på i overkant av to millioner kroner for borettslaget. Men også her måtte styret legge ned mye arbeid.

– Når man velger det billigste tilbudet, som vi gjorde, er sjansen stor for at det vil bli ekstrakostnader. Det krevde mye oppfølging fra styrets side å begrense disse ekstrakostnadene, sier Henrik Halvorsen, som var styreleder under rehabiliteringen.

Han legger vekt på at borettslaget fikk mye ut av de to millioner kronene, og husleieøkningen ble bare på fire hundre kroner i måneden. Det gjør at det også finnes rom for ting som må gjøres
senere.

– Både beboerne og naboene ble veldig fornøyde med hvordan borettslaget ser ut nå, sier han, og legger til: Men det er sikkert noe som gjenstår. Vi er vel ikke som et nytt borettslag riktig ennå.

14.03.2015