Våre aller viktigste valg

Er nasjonale satsinger som et nytt nasjonalgalleri, Munchmuseum eller OL konsistent med moderne behov? Det alle nabolag trenger er flere akebakker, kunstkafeer og svømmehaller, skriver Jan Ludvig Andreassen i OBOS-bladet nr. 2.

Vi har andre boligdrømmer i dag enn hva tidligere generasjoner hadde.
Vi har andre boligdrømmer i dag enn hva tidligere generasjoner hadde.

Boligvalget

Livet ditt formes av hvor du bor. Faktisk kan steds- eller boligvalg påvirke hva du kommer til å gjøre, og hvem du velger å gjøre det sammen med. Bare tenk på alle de tilfeldige møtene du har hatt som har vist seg å være skjebnesvangre. Erfaringer, opplevelser og møter som var betinget av at du – på et nøyaktig tidspunkt - var på et ganske så bestemt sted.

Nettopp derfor er det så utrolig viktig at du bor godt, i et trivelig miljø for deg og dine. Noe å tenke på også for byplanleggere og politikere som ønsker å perfeksjonere sine byer.

Nye forskjeller

Betydningen av boligens miljø har alltid vært stor, og er det fortsatt, men kanskje på andre måter enn før. I det Oslo jeg vokste opp i, fantes det både utedoer og hus uten vann og kloakk. Slike forskjeller er borte i dag, men nye har kommet til.Det er ikke i alle bydeler at barna kan ta en tur ut i Marka, at de kan gå til sine lokale idrettsanlegg, eller der de voksne kan rusle bortom puben på kveldstid.

For dagens stressede småbarnsforeldre blir det stadig viktigere å unnslippe tidsklemma. Ikke bare med gode kommunikasjoner til jobb, flyplass og butikker, men også kort vei til fritidsaktiviteter. Herunder regnes ikke bare skiløyper, men også mammas naturlige behov for å treffe venninner på kafeer og vinbarer, i gangavstand fra heimen, uten fare for å bli overfalt eller påkjørt.

Andre drømmer

Dagens boligdrømme er nok annerledes enn tidligere generasjoners. Der vi tidligere ønsket oss boliger som ruvende statussymboler, slik at vi kunne være for oss selv, ønsker morgendagens talenter nettopp å mingle når de kommer hjem fra en isolert jobb. Heller SATS, enn en trimsykkel foran TV-en i kjellerstua.

Ambisiøse familiemennesker vil ikke omgås hvem som helst, men med andre som har krevende arbeidsoppgaver. Boligområder hvor denne kommende eliten bor, vil ofte være kjennetegnet av at det bor mange forskjellige typer mennesker tett sammen; unge og gamle, samt mennesker fra ulike land og kulturer. Forenet i sitt behov for å mingle.

Moderne behov

Morgendagens boligpolitisk utfordringer kan like gjerne være å øke nærheten mellom mennesker. Skape muligheter for de spesielle øyeblikkene hvor du tra akkurat den som passet for deg. Jeg er heller ikke sikker på om nasjonale satsinger som et nytt nasjonalgalleri, Munch-museum eller OL, er konsistent med moderne behov.

Misforstå meg rett, jeg elsker kunstgallerier og Nordmarka, ikke nye prestisjebygg. Det alle nabolag trenger er flere akebakker, kunstkafeer og svømmehaller, heller enn nyinnkjøpte Munch-malerier til flere hundre millioner kroner per stykk.

Godt miljø - økt nærhet

Vi skal kanskje ikke vær redd for høyhus eller tettbygde rekkehus, bare vi passer på det er et godt miljø rundt boligene. Miljøer der det myldrer av mennesker i aktivitet. Steder som nettopp gir oss muligheten til å fi nne ting å gjøre, med dem du ønsker å samhandle med.

Hvorfor ellers skulle du velge å bo i en by der alt er dyrere og mer forurenset enn på landet, hvis du ikke hadde ønsket å komme nærmere mennesker?

Jan Ludvig Andreassen er utdannet samfunns-økonom fra Universitetet i Oslo. Sjefsøkonom i Eika-Gruppen med hovedansvar for overvåkning av makroøkonomi i inn- og utland.

03.04.2014