Norges første selvkjørende badebuss

Denne sommeren kjører OBOS igang et pilotprosjekt med selvkjørende busser i rute mellom Fornebu S og Storøyodden badeplass. Stig på, du er hjertelig velkommen!

karusellbilde: Kart-fornebu-buss-OBOS-Spoon-2018-1280x700

Bussen går i skytteltrafikk i hele juni, juli og august 2018. Den starter ved Fornebu S, i forlengelsen av 31-bussen fra Oslo, og frakter badegjestene videre ut mot stranden. Alle kan bruke bussen helt gratis.

Bussens rute

Holdeplassene er godt skiltet og lett å få øye på. Kommer du med 31-bussen fra Oslo, finner du holdeplassen på motsatt side av Fornebu S. Neste stopp er ved Storøya skole, før endestasjonen ved bommen på Storøya. Deretter går bussen i retur tilbake til Fornebu S. Bussen går hvert 10. minutt, hver dag hele uken fra kl 10 til 18.

En sikker trafikkant

Bussen er en meget sikker trafikant. Den er utstyrt med åtte kameraer og stopper hvis det skulle komme en hindring i veien. Hastigheten er satt til maks 20 km/t, og bussen tar inntil 12 passasjerer. Det er en vert ombord for å ønske deg velkommen.

Hvorfor OBOS?

OBOS vil lære hvordan selvkjørende busser fungerer i byområder. Vi har ingen planer om å drive busselskap, men vi ønsker å ligge i forkant av utviklingen. Kanskje kan selvkjørende busser løse et transportbehov eller et trafikkproblem?

Akkurat denne strekningen er valgt fordi vi vet at det ofte er for få parkeringsplasser ved Storøyodden badeplass på de varmeste dagene. Med buss til Storøyodden håper vi at flere vil dra på stranden uten å bruke bil. Et av hovedspørsmålene vi stiller oss er nemlig om slike busser, kombinert med bil- og sykkeldelingsordninger, kan gjøre det mulig å klare seg uten privatbilen.

Samarbeidspartnere

Heldigvis har vi fått med oss samarbeidspartnere som hjelper oss med å legge til rette for at vi kan sette opp bussruter på Fornebu. Prosjektet gjennomføres med støtte fra Bærum kommune, konsulentselskapet Acando og Ruter. Alle er ivrig etter å få testet selvkjørende busser i rute. Ansvarlig operatør for dette pilotprosjektet er Nobina.