Slutt på alenefesten
Når Jon Niklas Rønning går på scenen på Latter i høst, er det sammen med en han har sett opp til siden han var ti år.
HVEM: Jon Niklas Rønning, komiker
HVA: Aktuell med showet «Skilt ved fødselen» sammen med Ole Paus som har premiere høsten 2021.
HVOR: Latter i Oslo.
MEDLEMSFORDEL: OBOS-medlemmer får 20 prosent rabatt på billetter til showet.
Tekst: Silje Pileberg
Foto: Einar Aslaksen
Det siste året har jobbhverdagen til Jon Niklas Rønning (41) bestått av to ting: å lage sanger om livet under korona, og å sitte i stua til Ole Paus og skrive tekster.
Da covid-19 slo inn over Norge, ble nemlig komikerens kalender plutselig tom. Sammen med kollega Trond Hanssen skyndte han seg å skrive låten «Familieliv i korona-tider».
Historien om en firebarnsfamilie med hjemmeskole, tvillinger i trassalderen og nudler til middag på grunn av tomme butikkhyller, slo an. Vel et år senere har videoen hatt rundt 3,5 millioner visninger.
– Det var veldig tydelig at folk trengte noe å le av i de tidene der, sier Rønning.
Magiske minner
Det skulle bli flere koronalåter. I tillegg dukket en annen mulighet opp. Ole Paus’ kalender ble nemlig tom samtidig med Rønnings. De to var allerede nære venner.
– Nå kom det en gyllen anledning. Den grep vi med full kraft.
Sommeren 2020 spilte de forestillingen «Ansikt til ansikt» på Apotekergaarden i Grimstad. Det var fullt hus hele sommeren.
– Før og etter forestillingene snakket vi om livet og faget vårt. Om kjærligheten og de store spørsmålene. Det å være to på den måten, så du kan sitte og nyte en sørlandskveld etter å ha vært på scenen i tre timer … det er magiske minner fra fjoråret.
Sommeren 2021 gjentar de suksessen, og utover høsten fortsetter samarbeidet. Da spiller de forestillingen «Skilt ved fødselen» på humorteateret Latter i Oslo.
Gaven fra foreldrene
Vennskapet har røtter helt tilbake til en lørdag for over tretti år siden. Ti år gamle Jon Niklas ble med faren på en platemesse og hadde med seg ukelønna: åtte gammeldagse, tykke tikronemynter.
Faren plukket ut musikkalbumet «Garman» av Ole Paus og sa: «Denne tror jeg du vil like». Den kostet 80 kroner.
– Den ble en øyeåpner. Ole er en betrakter. Det skarpe blikket, blandet med poesien og eminent gitarspill, snakket til meg. Jeg tror det var noe i meg som var plantet allerede da.
Foreldre bør ikke undervurdere barna sine, mener Rønning.
– Jeg tror at gaven foreldrene mine ga meg, var at de lot meg lete fritt i bokhyller og platesamlinger. De lot meg stable på beina mitt eget musikalske uttrykk, der humor og musikk var tett sammenvevd.
Les hele intervjuet med Jon Niklas Rønning i juni-utgaven av OBOS-bladet.