Hopp til innhold

Spare strøm? Her er ekspertenes fem beste råd

Det er både miljøvennlig og smart for lommeboka å bruke mindre strøm. Kom i gang med strømsparingen ved hjelp av disse tipsene!

Bevisst bruk på egen strøm

– Generelt er det lurt å være bevisst på bruken av egen strøm, og hva du eventuelt kan kneppe inn på. I Norge har vi vært vant til å ha tilgang til billig strøm. Nå som dette har endret seg for mange av oss, er det smart å finne ut hvordan du kan innrette hverdagen din og bruke mindre strøm, sier Eiliv Flakne i Enova.

Det siste året har høye strømpriser ført til fortvilelse og frustrasjon for mange. Men høye priser eller ei, vi er uansett nødt til å gjøre noe med energibruken vår for å klare det grønne skiftet, påpeker Flakne.

– Samfunnet skal omstilles mot en mer utslippsfri virkelighet i løpet av de åtte neste årene og fram mot 2050. Vi trenger å bruke strømmen på best mulig måte, slik at vi som nasjon kan få til den grønne omstillingen, sier han.

Her er Enovas beste tips til hvordan du kan spare strømutgifter:

1. Senk innetemperaturen

Det kan være deilig å ha det varmt og godt hjemme, men det er innetemperaturen som har den største innvirkning på strømregningen din.

– En tommelfingerregel er at for hver grad du senker temperaturen med, sparer du fem prosent av strømregningen. Jo høyere strømregningen er, desto mer vil du spare. Hvis du tåler å senke temperaturen med en eller to grader, vil det få utslag umiddelbart, sier Flakne.

Kanskje investere i et varmt teppe eller et par gode tøfler?

En gravid dame sitter i sofaen med en koppe med noe varmt i, hun har pledd over seg og smiler lurt.

2. Sjekk etter luftlekkasjer

Kald luft som siver inn gjennom sprekker i dører og vinduer, er ikke akkurat godt nytt for strømregningen. Derfor kan det være lurt å gå over boligen og se etter luftlekkasjer.

– Det kan være ved vinduer eller for eksempel terrassedører. Eventuelle lekkasjer kan du enkelt fikse med en tetningslist, som du får kjøpt i alle byggevarehandler. Det er et umiddelbart tiltak som vil ha en del å si for strømregningen. Jo større lekkasje, desto mer må du fyre for å holde varmen, sier Flakne.

3. Vær gjerrig på varmtvannet

Etter innetemperaturen er varmtvann det største strømsluket i hjemmet ditt. Derfor kan det vært smart å være veldig bevisst på hva du bruker varmtvann på.

– Oppvarming av vann er den store synderen når det gjelder strømbruk. Du kan bruke mindre varmtvann ved å dusje kortere eller installere sparedusj.

Det finnes også smarte varmtvannsberedere som varmer opp vannet når strømmen er billigst. Enova gir blant annet støtte til installasjon av smart strømstyring, et system som bruker strøm når den er rimelig.

4. Etterisoler boligen din

Er boligen din dårlig isolert, forsvinner varmen fort ut gjennom tak og vegger, samtidig som du sitter igjen med høye strømregninger.

– Dette er et omfattende tiltak, men absolutt det viktigste du kan gjøre for å redusere strømutgiftene. Mange av oss fyrer for kråka.

Å etterisolere boligen din kan være å etterisolere selve bygningskroppen med isolasjon, ny vindsperre og eventuelt panel. I tillegg anbefaler Flakne å sjekke opp mot taket og ned mot gulvet, for å se hvor mye varme som forsvinner der. Det kan være lurt å etterisolere tak, og eventuelt legge et lag med isolasjon på gulvet, for å forhindre store varmetap.

Enova har flere støtteordninger til privatpersoner, og deler årlig ut store beløp til energi- og klimatiltak i boliger, deriblant etterisolering.

5. Finn alternative oppvarmingskilder

Elektrisk oppvarming, som panelovner, er ofte dyre i bruk. Har du ikke varmepumpe, kan det være en investering som er vel verdt å ta. En varmepumpe gir nemlig mer varme per kilowattime enn en panelovn.

– Å få installert en varmepumpe er et veldig godt råd. Du får en varmepumpe fra 10 000 kroner og oppover, men den gir umiddelbar effekt på strømregningen, forklarer Flakne.

En vedovn eller pelletsovn kan også være en god investering for å senke strømkostnadene.

Publisert 28.07.2023

Sist oppdatert 18.04.2024 kl. 11:55