Foto: Anne Valeur

Fyll glasset med surdeigsstarter

Alt du trenger for å lage din egen surdeigsstarter er et glass med lokk (vi har brukt et syltetøyglass), mel og vann. Og en del tålmodighet.

Surdeigsbrød er ikke noe du slenger sammen når det rumler i magen, men om en ukes tid kan du sette tennene i et av de beste brødene du noensinne har bakt/smakt. Oppskriften er fra et av Norges beste surdeigsbakerier, Skillebekk surdeig!

Når du skal mate surdeigen, kommer du til å sitte igjen med noen rester av starteren. Disse kan du bruke i annen bakst eller f.eks. vaffelrøre!

Du trenger:

  • Et glass (eller to) med lokk som rommer minst 5 dl
  • Økologisk siktet hvetemel
  • Økologisk siktet rugmel
  • Romtemperert vann
  • En kjøkkenvekt
  • Slik gjør du det:

Dag 1: Bland sammen 15 gram siktet rugmel, 15 gram siktet hvetemel og 30 gram lunkent vann i et glass. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtemperatur.

Dag 2: I glasset fra dag 1, tilsetter du 30 gram siktet rugmel, 30 gram siktet hvetemel og 60 gram lunkent vann. La fortsatt lokket sitte løst på og la glasset stå i romtemperatur.

Dag 3: Nå skal det ha begynt å danne seg bobler i overflaten av surdeigen. Hell ut 100 gram av innholdet i glasset. Tilsett 30 gram siktet hvetemel, 30 gram siktet rugmel og 60 gram lunkent vann. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.

Dag 4: Nå skal det være godt med bobler i glasset, og surdeigstarteren skal begynne å se bakeklar ut. Hell 50 gram over i et rent glass. Bland inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann i det rene glasset. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.

Dag 5: Bland igjen inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann.

Dag 6: Nå har du laget din egen surdeigsstarter! Ta en teskje av surdeigsstarteren over i et glass med vann for å se om den er bakeklar. Om den flyter kan du bruke den til å bake med. Lykke til!

Tips:


Martine Sletmoen i Skillebekk surdeig. Foto: Ina K. Andersen.

Sjekk nettsiden til Skillebekk surdeig for oppskrifter med surdeig, for eksempel på kanelsnurrer vi synes vi kan lukte, og urtebrød vi får vann i munnen av.

Denne artikkelen er hentet fra sortere.no. Les hele artikkelen her. Foto: Anne Valeur