Hvem kan du gjøre en forskjell for?

Så er vi her igjen, igjen, igjen, igjen osv.

Vi, som de fleste andre, håpet at sensommerens gjenåpning skulle vare. Sånn gikk det ikke, men det var i hvert fall forfriskende å føle på hva vi har i vente når vi i fremtiden kan ta steget inn i en hverdag som ligner den vi hadde for litt over to år siden.  

Mens vi venter får vi varme oss på minnene fra årets høst, drømme om neste vår, holde meter’n, bruke munnbind, sprite hendene og ta vare på oss selv og de rundt oss så godt vi kan.  

I mars 2020, ved det første koronautbruddet, opplevde vi i Nabohjelp at brukerne strømmet til og aktiviteten gikk i taket – vi bar handleposer, luftet hunder, kjøpte maling og lånte ut maskeringsteip. Ikke søren om dette viruset skulle få ødelegge våre liv! 

Nye nabohjelpere (blå linje) antall poster og innlegg (rød) pr uke i 2020.

Dere gjorde så mye fint for hverandre at Sintef, som har forsket litt på Nabohjelp, konkluderte med at:  

Solidariteten som folk uttrykte gjennom Nabohjelp bidro til å dempe bekymringer i befolkningen ved utbruddet av pandemien.

- Trond Halvorsen, forsker innen teknologiledelse i SINTEF Digital 


Nå er vi her – igjen. 

Fysisk kontakt bør være minimal, for smittefaren er maksimal. 

I en pågående studie fra Harvard i USA, som startet i 1938, har forskere oppdaget at gode forhold og relasjoner til andre mennesker er den viktigste faktoren for å få et langt og lykkelig liv. Ensomhet og dårlige relasjoner gir kortere levealder og livskvalitet. Gode relasjoner beskytter både helsen og hjernen.

For veldig mange mennesker går vi nå inn i en krevende tid. I jula skal vi være sammen med venner og familie, men mange av oss har ikke så mange mennesker tett på. Kanskje ingen.

Kanskje er det ikke hundelufting og handling som står øverst på lista over hva dere kan hjelpe naboen med, men vi oppfordrer dere allikevel til å spre raust om med vennlighet i nabolaget, både før, under og etter julen.

Så her kommer vår ønskeliste til jul. Den sender vi ikke til julenissen, men til dere, kjære nabohjelpere, og håper dere blir med på å spre litt glede der dere er!

Nabohjelps julegaveønsker:

👋 Si hei, vink eller smil bak munnbindet til de du går forbi på gata, i oppgangen, eller i køen for innpakningspapiret.  

🤳 Ring en venn, gammel eller ny hakke noe å si. Bare ring.  

💚 Vær ekstra raus. Det er fullt mulig du er lei og sliten, men vær raus.

🌟 Ha gjerne litt ekstra julelys i vinduet. Den gamle adventsstjerna som du ikke henger opp fordi du mangler en skjøteledning eller en lyspære. Heng den opp. 

💉 Vaksiner deg hvis du kan.

Kanskje syns du dette virker som småtteri, men for andre kan det bety alt.

Og som Jonas sa. «Vi kan ikke være så mange sammen, men vi kan være der for hverandre, så se deg rundt. Hvem kan du gjøre en forskjell for?» 

Med ønske om en fin, trygg og god jul til deg og dine. 

Team-Nabohjelp 💚