Bilde av språkvennene Silje og Salem ved et kjøkkenbord

Salem fant språkvenn gjennom Nabohjelp

Salem Kahlil Alkolki flyttet fra Damaskus i Syria til Norge for fire år siden. For Salem var det viktig å lære seg det norske språket for å bli en del av samfunnet og for å bidra i sitt nye hjemland.

Etterspurte språkvenn i Nabohjelp

Ved siden av opplæring i norsk og samfunnskunnskap på Nygård skole i Bergen ønsket Salem å øve enda mer på språket ved hjelp av en norsk språkvenn. Salem ble tipset om Nabohjelp av en venn, og la ut forespørselen etter en språkvenn samme kveld. Da Silje så posten i Nabohjelp tok hun raskt kontakt.

– Jeg synes det var modig og fint at han gjorde det. Det er jo forståelig at det ikke er så enkelt å komme alene fra et annet land og skli rett inn i den norske kulturen med norske venner. Jeg svarte han med en gang, og det var egentlig ikke noe jeg stusset ved. Selv er jeg halvt belgisk, min svigerinne er russisk, og blant vennene i nabolaget er det både fransk, tysk og portugisisk. Det er til og med en fra Sarpsborg, forteller Silje med et smil.

Skjermdump av Silje og Salem sin dialog i Nabohjelp-appen

Starten på et nytt vennskap

Silje, samboeren Terje og Salem møttes for første gang på en kafé i Bergen. Her snakket de om norsk kultur, syrisk kultur, fordommer, mat og mye mer. Salem nevnte blant annet at han aldri hadde spist hjort og ble derfor samme kveld invitert til Siljes naboer for å spise hjortegryte med flere i nabolaget.

– Det er en veldig hyggelig familie. Og en fin måte å komme i kontakt med nordmenn på. Det gjør det mye lettere å bli en del av samfunnet, og føle at jeg bidrar mer, sier Salem.

Møtene mellom Silje og Salem har i tillegg til at Salem har fått trent på det norske språket, ført til et gryende vennskap. I møtene lærer de om hverandres historier og kulturer.

– Det er så mange småting vi ikke vet, og som er spennende å lære om. Hva er for eksempel den syriske ekvivalenten til at nordmenn er født med ski på beina, eller at vi må ha med Kvikk Lunsj og appelsin på skiturer i påsken? Det finner jeg forhåpentligvis ut av etter hvert, smiler Silje.

Oppfordrer flere til å bli kjent med naboen
Både Salem og Silje vil oppfordre flere til å bruke Nabohjelp til å bli kjent med folk i sitt nærmiljø.

– Vi har alle godt av å utvide horisonten litt og bli mer inkluderende. Og ikke bare for folk som kommer fra andre land, men mennesker generelt, avslutter Silje.

Salem og Silje ble kåret til månedens nabohjelpere i september, og får med det en liten oppmerksomhet fra Nabohjelp!

(Oppdatert novermber 2021: I etterkant har Silje og Salem hatt besøk av Niklas Baarli og serien Verdens beste naboer. Sjekk hvordan det gikk under)