Unge samboere som går ute

5 gode grunner til å inngå en samboerkontrakt

Skal dere flytte sammen og bli samboere? Mye kan skje underveis i et forhold – en samboerkontrakt sikrer dere på flere måter.

En samboeravtale eller samboerkontrakt er kanskje ikke det første dere tenker på når dere nettopp har bestemt dere for å flytte sammen, men ingen samboerforhold varer evig.

Noen samboerforhold blir til ekteskap, andre ender i samlivsbrudd eller et en av partene dør. Da er det en trygghet å ha en avtale på plass. Så hvis du er så heldig at du har møtt din store kjærlighet og er klar for å etablere deg, er ikke kontrakt så dumt, likevel.

Her er fem gode grunner til hvorfor dere bør skrive en samboerkontrakt.

1. En kontrakt gir dere trygghet

Underveis i samboerskapet vil kanskje noe kjennes urettferdig og usikkert, og det kan oppstå konflikter og uenigheter. Derfor er det lurt å lage en oversiktlig avtale med en gang dere flytter sammen. Her bør alt fra felles utgifter og eierandel i bolig, til felles lån og nedbetaling av gjeld inngå. Avtalen gjør at dere står sterkere om det skulle komme humper i veien.

Les om hvordan dere kan dele på utgiftene når dere flytter sammen

 

2. Ditt forblir ditt

Til forskjell fra ekteskapet følger det ikke automatisk en avtale gjennom å bo sammen. Samboerpar kan ikke støtte seg på det samme lovverket. Hvis det skjærer seg skikkelig, kan du i verste fall ende opp med å ta med mindre ut av forholdet enn du gikk inn med. En samboerkontrakt gir dere forutsigbarhet og bidrar til en rettferdig fordeling.

Kjøper dere bolig sammen, og samboeren din går inn med mer egenkapital, mens du betaler ned mer på lånet, bør dette presiseres i avtalen. Da er dere sikre på å få tilbake den samme verdien som dere gikk inn med.

Unge samboere som holder rundt hverandre inne i leilighet

3. Gir økonomisk sikkerhet

Hvis dere har felles barn og en av dere går bort, vil den som er igjen arve, men bare opp til et visst beløp. Hvis dere ikke har barn og har vært samboere kortere enn fem år, gjelder ingen slik arverett.

Selv om det er trist å tenke at det verste kan skje, er det aldri dumt å være på den sikre siden. En samboerkontrakt og et gjensidig testament vil sikre den som står igjen.

4. Gjør et brudd lettere

Hvis dere går fra hverandre, vil nok minst en av dere være såret og opprørt. Det siste dere trenger da er å krangle om hvem som eier hva.

En samboerkontrakt kan gjøre bruddet mer skånsomt ved å gi dere en klar exit-strategi. Da slipper dere å bruke mye tid og krefter på å fordele tingene og eiendommen dere har sammen – midt i en svært emosjonell tid.

5. Gir dere en god oversikt

En samboerkontrakt hjelper dere med å holde oversikt over deres viktigste eiendeler. Skriv en liste over hva dere eier og hvem som skal ha hva hvis dere går fra hverandre.

Dere kan og bør gjøre endringer i kontrakten underveis i samboerskapet. En tommelfingerregel er å oppdatere avtalen en gang i året.

Hvis du for eksempel brukte halvparten av feriepengene på et kjøleskap eller pusset opp badet med arven fra bestemor, kan dere oppdatere kontrakten og presisere at du eier kjøleskapet og skal ha kompensasjon for badet hvis dere flytter fra hverandre.

Jobber en av dere redusert i en periode, bør dere avtale en kompensasjon som skrives inn i samboerkontrakten.