Lyser opp Kværnerbyen

Kulturarrangementer har vært en viktig del av det å bygge bydelen Kværnerbyen i et tiår. Torsdag 12. oktober var det igjen klart for lysvandring langs Alnaelva.

Mørket har lagt seg, løv i alle høstens farger ligger på bakken og faklene lyser vei. Alt ligger til rette for en stemningsfull kveld i Kværnerbyen. I fyrhuset er det konsert med klassiske og moderne instrumenter, sterke vokaler og gamle slagere. Langs passasjen er det flammeshow og stunt som kan få hvem som helst til å gape i beundring.

Les om boligprosjektene våre i Kværnerbyen.

Tredje år på rad

På betongen foran ildsirkelen til flammeshowet sitter Pia Ianke og Stian Victor Iancke-Hanssen spent og venter på at showet skal starte.

– Dette blir favorittopplevelsen, forteller mor Pia.

De har deltatt på lysvandringen for tredje år på rad – med start på Brynseng.

– Vi så dette showet i fjor også, så han har gledet seg veldig til dette, forteller den smilende moren og dulter forsiktig borti sønnen.

Vanligvis tilbringer de dagene på Oppsal, men de synes det er hyggelig å ta turen innom kulturbyen også.

– Vi er egentlig bare i Kværnerbyen en dag i året, og det er denne dagen, sier Pia. Hun mener det er en veldig fin opplevelse.

Selv har Pia gått hele veien fra Grorud til Kværnerbyen noen år tidligere, men hun har funnet ut at det enn så lenge får bli en litt kortere distanse for henne og sønnen.

Mystiske toner og kormusikk

Bare noen få minutters gange fra Kværnerbyens sentrum hører vi dype fløytetoner i Svartdalsparken som bringer naturens egen musikk til live. Elven bruser i bakgrunnen og de mange skrittene fra vandrerne akkompagnerer mystikken fra fløytespillingen. De flakkende stearinlysene som er tent av forbipasserende skaper en magisk stemning. 

Videre oppover hører vi Vålerenga kirkekor, etterfulgt av en trubadur som briljerer med gitarspillingen sin. Antall mennesker som samler seg i parken blir stadig flere, og blant de mange som har tatt turen finner vi mor og datter, Liv og Liv Elise Hammer. De har stoppet for å tenne et lys i bålpannen.

– Det er første gangen jeg har vært med på denne lysvandringen, sier Liv Elise og forteller at hun synes det har vært utrolig koselig og fint med så mye lys langs løypa og nede ved elven.

Hun og moren startet vandringen på Bryn togstasjon. I løpet av ferden har de blant annet sett Vålerenga pikekor og Askeladden-forestillingen på engelsk.

– Det var gøy å se og de var kjempeflinke, forteller Liv Elise og kårer det som turens hittil beste opplevelse.

 For mor Liv var det flotteste øyeblikket da hun så ned i elven og så lysene som gjorde at det så ut som rennende gull i blitzlyset fra kameraet. Alt i alt er de godt fornøyd med kveldens ekspedisjon og synes det er godt at den offentlige rikdommen nærområdet har å by på blir tatt vare på. Selv bor Liv Elise i en OBOS-bolig på Etterstadsletta og har ved flere anledninger gått tur i urskogen og gjennom Svartdalsparken.

– Planen er å ta turen videre inn i Kværnerbyen for å få med oss opplevelsene der også, forteller datteren før de beveger seg inn mot den lille byen i byen.

Skaper et levende nabolag

Kulturarrangementer har vært en stor del av å bygge bydelen Kværnerbyen i et tiår. Det har vært alt fra teater, musikk og kunst til quiz og sjongleringskurs. Alt dette har vært viktige faktorer for å skape det levende nabolaget vi har i dag. Her skal det være noe for alle, både i form av bolig og arrangementer, og det er ingen tvil om at Kværnerbyen er et godt sted å bo.

Søndag 28. oktober blir det spøkelsesvandring i Svartdalen. Det blir skuespillere, kulisser, lys og spesialeffekter for å skape den perfekte, skumle stemningen.

Se flere bilder fra lysvandringen

1 av 14