Hopp til innholdet

Luftige planer på Fornebu

Først var det flyplass. Så var det ingenting. Nå er drømmen at noen skal tagge på Fornebu.

Felleshuset er bygget av gjenbruksmateriale, blant annet overskuddsmaterialer fra nærområdet på Fornebu. Huset åpnet i sommer, og skal brukes av både beboere på Fornebu, firmaer og foreninger.

Når du skal bygge et sted på størrelse med Lillehammer, hva gjør du da? Hvordan lager man et sted av noe som ikke er et sted fra før?

Fornebu er Norges største byutviklingsprosjekt i nyere tid. Det kan måle seg med  drabantbybyggingen etter krigen. Fra 1939 til 1998 lå landets hovedflyplass på Fornebu, og at den kom til å bli for liten, visste man allerede tidlig på 80-tallet. Flyplassen skulle bort, og Fornebu skulle reguleres til boliger.

Ilddåp

Da det siste flyet tok av i 1998, skulle det fortsatt ta fire år før det ble mulig å by på tomtene. OBOS gjorde et forsøk, men lyktes ikke. Området ble liggende, som en fristende indrefilet alle utbyggere drømte om å sette tennene i. Like før jul 2011 satt Daniel Kjørberg Siraj på kontoret sitt, klar for å ta fatt på oppgaven som fersk leder for boligbygging i OBOS. Daværende konsernsjef Martin Mæland kom inn. Han lurte på om Siraj var beredt til å ta ansvar for å bygge ut Fornebu.

– Det ble min ilddåp, sier Siraj, som i dag har overtatt konsernsjefstolen etter Mæland.

– Vi la inn bud på Fornebu i januar 2012.

Her kunne det være fristende å skrive at «resten er historie», men det er jo absolutt ikke sant. Fornebuutbyggingen har i årene som har gått siden Siraj fikk oppdraget av Mæland endret karakter og blitt et utviklingsprosjekt av langt større dimensjoner enn det opprinnelig var tenkt. Mange aktører er involverte, og OBOS er den største. 

Bygger en by 

Bærum kommune har vedtatt at Fornebu skal utvikles som en by. Men å skape urbant liv er ikke gjort i en håndvending. Rolf Solvik-Nilssen, prosjektleder i Punkt Fornebu, fikk oppgaven.

– Folk ønsket seg en fysisk møteplass som ikke var rent kommersiell. Men det er ganske vanskelig å si at «dette er en møteplass». For at det skal fungere, må den fylles med relevant innhold, sier Solvik-Nilssen.

Rolf Solvik-Nilssen i OBOS har stor tro på midlertidighet som et strategisk verktøy for å bygge stedsidentitet. – Da vi startet Punkt var det ikke et sted. Det var bare en tomt in the middle of nowhere.

Kontor og barnehage 

Midlertidighet som metode for å utvikle et område har vært prøvd med suksess flere steder i verden. Dubai, San Fransisco, Los Angeles. OBOS dro på studietur til Box Park Shoreditch i Øst-London, hvor lokale gründere og kunstnere disponerte rimelige lokaler i containere, med mål om å skape noe positivt i nærmiljøet.

– At OBOS gjør dette er helt unikt, mener Solvik-Nilsen.

Fornebus egen Box Park fikk navnet Punkt.

-Vi begynte å ringe rundt til potensielle leietakere, forteller Solvik-Nilssen.

 Det viste seg  å være vanskelig å få noen på kroken.

– Fornebu var overhodet ikke på radaren over steder man kunne tenke seg å etablere noe som helst. Det vare bare en tomt in the middel of nowhere.

Beskjeden Solvik-Nilsen fikk, var klar: «Ring igjen når T-banen er ferdig.»

Men han  kunne ikke slå seg til ro med det. Fornebu skulle blir et sted. Strategien måtte bare justeres litt.

Engasjementet måtte komme fra folk selv, det måtte starte med lokalmiljøet

Yoga

– I begynnelsen lånte vi ut lokaler gratis. De første etablererne her tok en for laget, og fikk rollen som ambassadører, sier Solvik-Nilssen.

En lokal ildsjel som var med på å dra lasset fra start, var Hilde Øverås. Hun fikk ideen da hun var i mammapermisjon med barn nummer to. Da babyen var 10 uker gammel, begynte hun – som er utdannet statsviter og hadde jobbet ti år i konsulentbransjen – å utdanne seg til yogainstruktør. I 2017 så Fornebu Yoga dagens lys.

– Jeg tenker på Fornebu Yoga som en slags samfunnsaktør, et sted der folk kan møtes, ta en kopp kaffe. Jeg har etablert meg her for å bli, jeg elsker å få være sammen med folk, og jeg elsker Fornebulandet, sier Øverås.

Dyrking er blitt en viktig faktor i utviklingen av bomiljøet på Fornebu. Andreas Capjon, tidligere bybonde i Oslo. leder nå et prosjekt med andelslandbruk på tomta der t-banestasjonen skal ligge om noen år.

Resultater

Solvik-Nilssen begynner å merke resultater

– Nå er det i mye større grad aktører som kontakter oss og lurer på om vi har ledige arealer, sier Solvik-Nilssen.

 Før sommeren åpnet kafé i conteinerparken. Felleshuset åpnet dørene i sommer. Gjennom nettverket Dyrk Fornebu kan beboere engasjere seg i parsellhager og andelslandbruk, og «Fornebupiloten» - en frivilligsentral etablert i samarbeid med kommune og velforening, arrangerer møter og aktiviteter.

– Vi har forsket oss frem til hva nabolaget ønsker seg, og klart å skape en sosial møteplass der folk trives. Mange tar turen innom Punkt etter barnehagen, eller bruker det som  fristed i helgene, sier Solvik-Nilssen

Men så var det taggingen, da.

– Min forrige sjef sa at den dagen det kommer noen og tagger her, da har vi gjort noe riktig. Fornebu skal ikke bare være et sted du går og legger deg i en flott leilighet. Det skal være et sted du kan leve livet ditt.

Og Solvik-Nilssen øyner håp.

– Det var noen som knabba en sykkel her en gang. Det var en liten seier, selv om det ble mye styr. Det er et tegn på at er noen som driver litt dank her.

 • Punkt

  - Containerpark på Fornebu
  - Både faste butikker og pop up-konsepter
  - Her finner du blant annet frukt og grønt, kafé, yoga og byttbod
  - OBOS' visningssenter ligger også her

 • Fornebu

  - Tidligere hovedflyplass
  - Ligger ved sjøen i Bærum kommune
  - 11 000 boliger skal bygges her i løpet av en 20 års periode
  - Et av Nord-Europas største utbyggingsprosjekter i moderne tid

Nysgjerrig på Fornebu?

Ønsker du å bo ved sjøen, i et hyggelig og grønt nabolag med kort vei til Oslo? Da er Fornebu noe for deg.