Hopp til innholdet

Nytt liv i garasjen

De hadde 9000 kvadratmeter parkeringshus og et lokalsamfunn som trengte et løft. I Peckham ble tom betong til sju etasjer med fremtidsdrømmer.

- ­­Å bygge et lokalsamfunn er en krevende oppgave, sier Justin Small.

Han sitter i en klassisk chesterfield-stol og klapper den lurvete hunden sin Ray på hodet. Justin driver The Future Strategy Club, et kollektiv av selvstendig næringsdrivende, som jobber med å endre større selskaper i positiv retning.

Kona er fotokunstner og holder hus i etasjen under, sammen med 90 andre kunstnere, terapeuter, designere og entreprenører fordelt på rundt 50 studioer. Studioet til Justin er romslig og lyst med sofaer og et raust langbord. Han og kollegaene flyttet inn i august i fjor og angrer ikke.

Justin Small driver byrå for kreative hoder i behagelige lokaler. Her sitter han i en stor skinnstol, og foran seg har han hunden sin Ray.

Vi har mange middager her hvor folk kommer og diskuterer, deler ideer og blir kjent. Verden brenner, og vi jobber for å få til endringer

Justin Small

Den tidligere reklamemannen mener Peckham Levels har gitt et av Londons absolutt fattigste og mest kriminelt belastede bydeler et velfortjent løft, selv om det tar tid, som han sier, å bygge samfunn og gode relasjoner.

- Dette er et ganske utrolig prosjekt. Før Peckham Levels var stedet et regelrett «heroin-parkeringshus».

En gjeng småtasser stimler forbi, hopper og spretter inn på vei til barneyoga. Vi passerer en skaterampe som egentlig bare er her for at barna skal få løpe opp og ned. I helgene fylles det åpne og fargerike fellesrommet med unger som vil se film på storskjerm.

Det er alltid liv i etasjene, alltid noe som skjer. For de bittesmå, for de store, for kunstnere og designere, for de samfunnsengasjerte, for de øltørste. Over 9000 kvadratmeter kreativ boltreplass.

Ideen til Peckham Levels kom da Southwark bydel spurte hva de skulle gjøre med det sju etasjers høye parkeringshuset midt i Peckham. Arkitekten Carl Turner ruget på en tanke, men trengte hjelp til å gjennomføre den. Det fikk han av den erfarne entreprenøren Philippe Castaing og hans team i Make Shift.

De hadde gjennomført et lignende prosjekt, Pop Brixton, i sørvest-London, hvor gamle shippingcontainere ble hjem til 60 småbedrifter, restauranter og en lokal radiostasjon og kjapt ble både en lokal og kommersiell suksess. Pop Brixton åpnet dørene i 2015 og hadde hele 750.000 besøkende i løpet av det første året.

Fargerike hjørner hos Peckham Levels, i en nedlagt garasje i Sørøst-London.

Vil ha gjennomtrekk

Make Shift er en samling sosiale entreprenører og designere som finner tomme lokaler og områder og tryller dem om til kreative knutepunkt. Målet deres er å gi både lokalbefolkninger og små selskaper mulighet til å dele erfaringer, kunnskap, nettverk og vokse seg sterke sammen. De har gjort to foreløpig men planen er mange, neste prosjekt blir Clarnico Quay i øst-London, som åpner i løpet av 2019.

Peckham Levels så dagens lys i desember 2017, og har en foreløpig kontrakt på åtte år, som etter planen skal forlenges til 20 år. Det betyr ikke at lokale bedrifter kan slå rot her. De vil helst ikke ha folk i lokalene lengre enn 12 måneder.

- Det høres kanskje rart ut, men det første vi spør gründerne om, er når de har tenkt å dra. Peckham Levels er et springbrett og vi vil ikke at folk skal bli værende. De skal bli så stabile at de har råd til å leve i verden utenfor, sier Philippe Castaing.

Peckham Levels gir lokale bedrifter nettverk, lokaler og muligheter for vekst, men selv om leien er subsidiert er ingenting gratis.

- Gratis eller veldig billig leie avler latskap. Det gjelder ikke alle, men historien har lært oss at det er sånn det fungerer. Et studio koster 3400 kroner i måneden, og i tillegg har vi noen som får ekstra støtte, som betaler en tusenlapp. De billigste er sponset av de som har råd til å betale mer, som baren og restauranten. På den måten betaler folk etter evne, forklarer Castaing.

Det høres kanskje rart ut, men det første vi spør gründerne om, er når de har tenkt å dra. Peckham Levels er et springbrett og vi vil ikke at folk skal bli værende. De skal bli så stabile at de har råd til å leve i verden utenfor.

Philippe Castaing, Entrepenør Make Shift

Peckham Levels gir lokale bedrifter nettverk, lokaler og muligheter for vekst, men selv om leien er subsidiert er ingenting gratis.

- Gratis eller veldig billig leie avler latskap. Det gjelder ikke alle, men historien har lært oss at det er sånn det fungerer. Et studio koster 3400 kroner i måneden, og i tillegg har vi noen som får ekstra støtte, som betaler en tusenlapp. De billigste er sponset av de som har råd til å betale mer, som baren og restauranten. På den måten betaler folk etter evne, forklarer Castaing.

Han har nå har valgt å trekke seg ut av Make Shift for å bli en uavhengig rådgiver for eiendomsutviklere verden over. Han mener de trenger folk som kan lære dem å bygge samfunn, og han har blant annet holdt foredrag i Stockholm om sine erfaringer.

En inngang til Peckham Levels, her dekorert med fargerike vegger.

Sløser lokalt talent

Pilippe Castaing tror møteplasser og muligheter for lokalbefolkninger er viktige tiltak for å møte det økende klasseskille-problemet.

- Det er ikke en storby i verden som ikke har de samme utfordringene med gentrifisering. Vi er nødt til å utvikle byer og bydeler som er gode å bo i for alle. Hvis vi ekskluderer lokalbefolkningen fra å delta i utviklingen av byområder, taper både menneskene og økonomien, sier han.

Entreprenøren synes ikke det er rart at lokalbefolkningen ofte føler seg forbigått når områder utvikles, når de ikke får tilgang til godene.    

Dette er bare en av mange måter vi kan skape mekanismer for at investeringer skal komme de lokale innbyggerne til gode. Tvunget flytting er et stort problem. Folk har ikke råd til å bo der de vokste opp. Og når folk ikke gis muligheter, når talenter og små forretninger ikke får grobunn for å vokse, er det regelrett sløsing. Vi må skape bærekraftige selskaper i et sosialt perspektiv. Samtidig skal stedene være lett tilgjengelige for lokalsamfunnet, skape liv og røre midt i hjertet av landsbyen.

Campingstoler plassert i en garasjehall. De står vendt mot hverandre på et grønt teppe.

Alle som leier i Peckham Levels må gi tilbake til lokalsamfunnet, ved å sette av minst en time i uka og lære bort hva de kan. De kan holde workshop eller kurs for lokale ungdommer, eller bidra på andre måter. Folk kommer hit på keramikkverksted en helg, ser film, får med se en konsert eller tar ungene med på yogakurs.

Folk i alle alder kan mingle og lære av hverandre, uten at det koster skjorta. Og ikke minst er Peckham Levels blitt en prisvinnende destinasjon for unge natteranglere, et sted for unge å henge etter jobb og videre inn i natten – en slags ungdomsklubb som er åpen hver dag og som forvandles til konsert- og festlokale noen kvelder i uka. Parkeringshuset er kåret til Pekchams beste utested og beste kulturscene av det anerkjente magasinet TimeOut.

Palmer og betong

Det lukter friskt av sjampo og blekemiddel. Lyset flommer inn de mange vinduene og fyller rommet. Frisørgründer Tracey Cahoon samarbeidet med en produktdesigner, som gjorde salongen hennes til noe helt eget. Definitivt hipt, men hyggelig. Designeren bygget blant annet vakre speil i tre med innebygde pc-bord slik at folk kan få noe gjort mens frisøren driver med sitt.

- Jeg har jobbet mye rundt om på frisørsalonger i London og stylet alle mulige kjendiser, men da jeg skulle starte min egen salong ville jeg være her i Peckham. Dette stedet er perfekt, sier Cahoon, som bor like rundt hjørnet. 

Inne i Print Square i etasjen under er det full konsentrasjon. Salen er full av arbeidsbenker, trykkpresser, maling og tause, bøyde nakker.

– Ingen steder jeg har jobbet tidligere er som dette, med så store åpne rom og flombelysning, sier designer Rosie Daarley, og bøyer seg fokusert over en detaljert håndtegning.

Gangene utenfor har rå betonggulv, som de alltid har hatt, med gule piler som viste hvor du skulle kjøre i før i tiden – og som du nå kan trenge å finne veien til nærmeste do. Daglig leder Khloe Bailey Obazee viser vei i jungelen, opp og ned fargerike trapper, inn den vakre baren med palmesus, neonlys, discokuler og gatemat, forbi vegger med kunstverk av Kelly Anna London.

Khloe har fulgt forvandlingen og legger ikke skjul på at hun er stolt av hva stedet er blitt, men sier lattermildt:

- Det føles overhode ikke som vi er i et parkeringshus – med mindre du er her midtvinters!

Peckham Levels gir lokale småbedrifter nettverk, vekstmuligheter og et sted å være. Men ikke for lenge - gjennomtrekk er et uttalt mål. 

På bildet er det en dame i frisørsalong, og neste bilde viser en trapp dekket av rosa maling. Conor O`Hart er i trappe og denne er designet av AO Architecture, og som tar deg med opp til lokale kunstnere, konserter, liv og røre.
Peckham Levels har blåst et liv i nabolaget og er også kåret til områdets beste utested. Utestedet har palmemønstret tapet, lyslenker i taket, et lysende neonskilt over baren, og bord og stoler i tre.

Tekst: Tina Aasen. Bilde: Charlotte Wiig.
Publisert første gang i: OBOS-bladet nr. 5, 2019