Slik fungerer forkjøpsretten på bruktboliger
Hva er forkjøpsrett?
-
Grunnleggende om forkjøpsrett på bruktboliger
Når en bolig i et OBOS-borettslag legges ut for salg, kan du som er OBOS-medlem ta over det aksepterte budet og kjøpe boligen til den prisen som ble avtalt i budrunden. Dersom flere OBOS-medlemmer vil bruke forkjøpsretten på samme bolig, er det den som har vært medlem lengst som får kjøpe boligen (ansiennitetsprinsippet).
Intern forkjøpsrett: Andelseiere i borettslaget boligen tilhører har prioritet foran øvrige OBOS-medlemmer. Dersom flere i borettslaget vil benytte forkjøpsrett, blir normalt botiden i borettslaget avgjørende.
-
Unntak: Overføring av bolig til nær familie
En bolig i et OBOS-borettslag kan overføres til nær familie. I slike tilfeller gjelder ikke forkjøpsretten.
Slik bruker du forkjøpsretten
-
1. Sett opp et boligsøk på obos.no – og abonner på dette
Alle bruktboliger som skal selges med forkjøpsrett, legges ut på obos.no. Når du er på boligjakt, bør du sette opp et søk blant våre bruktboliger med forkjøpsrett og abonnere på dette! Da får du e-postvarsel om aktuelle boliger for deg. Følger du kun med på finn.no, risikerer du å gå glipp av frister for å melde forkjøp. Fristen kan nemlig være ute før boligen legges ut på finn.no.
-
2. Sjekk OBOS-medlemskapet ditt
Du må være medlem og ha betalt kontingenten før du kan bruke forkjøpsretten. Status for kontingenten kan du sjekke på Min side eller ved å ringe 22 86 59 90.
Du må ha blitt medlem senest dagen før budet på boligen ble akseptert for å benytte forkjøpsretten på denne.
Dersom du skal få overført et medlemskap fra nær familie, må dette være gjort senest kl. 15 samme dag som fristen for å melde forkjøp går ut.
-
3. Skaff finansiering – og skriftlig dokumentasjon
Finansiering av hele kjøpesummen må dokumenteres skriftlig og innen fristen for å melde forkjøp.
- Egenkapital dokumenteres oftest med kontoutskrift eller bankbekreftelse på e-post. Dersom egenkapitalen er basert på salg av egen bolig, trenger vi dokumentasjon på mellomfinansiering.
- Skal du ta opp lån, må du legge ved en bekreftelse fra banken – vanligvis et finansieringsbevis, lånebevis eller en e-post fra banken. Det er ikke nok å oppgi telefonnummer til en bankforbindelse!
OBOS-banken tilbyr ekstra god rente til OBOS-medlemmer på alle typer lån, og hjelper deg gjerne med å skaffe finansieringsbevis til lån og mellomfinansiering.
-
4. Meld forkjøp innen fristen – det er gratis og IKKE bindende!
Alle boliger med forkjøpsrett legges ut på obos.no. For å benytte forkjøpsretten din må du melde forkjøp og legge ved skriftlig dokumentasjon på finansiering innen fristen! Fristen er vanligvis fem hverdager fra annonsen legges ut, men den kan også være lenger.
Om du vil være med i budrunden eller ikke, bestemmer du selv!
Det er gratis og ikke bindende å melde forkjøp! Du kan dermed trygt melde forkjøp på flere boliger samtidig. Dette gjelder uansett hvilken måte forkjøpsretten avklares på. Det kan nemlig gjøres på to måter:
- Forhåndsavklaring: Forkjøpsretten annonseres før eller samtidig med meglers annonse på finn.no, og boligen annonseres med en prisantydning på obos.no.
- Fastprisavklaring: Forkjøpsretten avklares etter budrunden, og boligen annonseres dermed med en fastpris på obos.no.
-
5. Gi beskjed dersom du ikke lenger er interessert i boligen
Det bidrar til at andre får svar raskere. Kontaktinfo finner du i kvitteringen du fikk da du meldte forkjøp.
-
6. Vær tilgjengelig når forkjøpsretten skal avklares
Sørg for å være tilgjengelig når forkjøpsretten skal avklares.
- Ved fastprisavklaring avklares forkjøpsretten etter at meldefristen er utløpt. Normalt skjer det i løpet av få dager.
- Ved forhåndsavklaring må i tillegg følgende være på plass før forkjøpsretten kan avklares: Selgeren av boligen må ha akseptert et bud og megleren/selgeren må ha sendt dette skriftlig til OBOS. Du vil få tilbakemelding innen fem dager etter dette, men som oftest går det raskere.
-
7. Vurder tilbudet – vil du kjøpe boligen?
Dersom du har lengst ansiennitet, er du den første som blir kontaktet av OBOS. Vi spør om du vil bruke forkjøpsretten din til å kjøpe boligen til den prisen og de vilkårene som er avtalt i budrunden. Du får en kort svarfrist, og må – med bindende virkning – ta stilling til dette. Takker du nei, går spørsmålet videre til medlemmet med nest lengst ansiennitet, og så videre.
-
8. Dette skjer om du bruker forkjøpsretten
- Medlemsansienniteten din nullstilles i ett år når du bruker forkjøpsretten. Det neste året kan du altså ikke bruke OBOS-medlemskapet ditt til å kjøpe bolig. Når året har gått, får du din gamle ansiennitet tilbake. Midlertidig nullstilling gjelder ikke ved bruk av intern forkjøpsrett.
- Det koster ingenting å melde forkjøp, men når du bruker forkjøpsretten må du betale et forkjøpsgebyr på 6556 kroner. Eventuelle øvrige gebyrer finner du i meglers salgsoppgave.
- Som hovedregel kan du kun eie én bolig i et borettslag tilknyttet OBOS. Dersom du eier en bolig i et OBOS-borettslag fra før, må du som regel selge denne. Les om unntakene
Spørsmål og svar om forkjøpsrett
Vil du heller snakke med noen? Ring oss på 22 86 55 00, så hjelper vi deg!
Offentlig regelverk: «Burettslagslova» og «Bustadbyggjelagslova»