Hopp til innholdet
Jenter i Kværnerbyen.

Et levende nabolag

På få år har Kværnerbyen gått fra å være et industriområde til å bli et trivelig nabolag med mye moro på plakaten. Visste du at Kværnerbyen har et eget kulturprogram?

Fra industriområde til nabolag

Et helt nytt boligområde blir ikke til av seg selv. Å bygge boligene og lage gode møteplasser mellom byggene er én ting, men noen må sørge for at folk kan bli kjent og ha det hyggelig sammen.

Det gjøres i Kværnerbyen, og det mangler ikke på initiativtakere. Beboere har startet turgruppe, joggegruppe og håndarbeidsgruppe. Et eget orkester er til og med etablert, Kværnerbyen Rooftop Orchestra. Det består av profesjonelle musikere og gode amatører som alle bor, jobber eller har en tilknytning til Kværnerbyen.

Kværnerbyen
sommer 2013
barn, voksne, hund, vannspeil, lek, 
Dreieskiva, Backyard, gårdsrom,  Fotobank for Kværnerbyen
Kværnerbyen sommer 2013
barn, voksne, hund, vannspeil, lek, 
jente, gutt, venner, familie
Dreieskiva, Backyard, gårdsrom, 
Modeller godkjent
Barna i Kværnerbyen leker sammen på lekeplassene og ved vannspeilet. Her kan de bade om sommeren og gå på skøyter vinterstid.

I Kværnerbyen-gruppa på Facebook snakker de som bor her om løst og fast. De deler tips, låner, bytter, diskuterer og hjelper hverandre.

Kultur bygger byen

Kulturprogrammet for Kværnerbyen sørger for at den nye bydelen får sine egne kulturarrangementer.

Vannfestivalen 2012, Kværnerbyen. Festival ved Vannspeilet i Kværnerbyen, i regi av Kulturprogrammet for Kværnerbyen. Konsert, forestilling, teater, sankthansfeiring, fyrhuset, fellesskap, uterom, Lodalsparken. 23. juni 2012.
Sankthansfeiringen i Kværnerbyen har blitt en kjær tradisjon for mange, med bål, grilling, musikk og dans ved vannspeilet.

 

Kulturprogrammet startet med noen få arrangementer i 2008, året etter at de første beboerne flyttet inn. Som utbygger av et helt nytt boligområde var det viktig for OBOS å gjøre det trivelig å bo i Kværnerbyen. I begynnelsen kanskje spesielt fordi de første som flyttet inn skulle bo på en byggeplass i mange år fremover.

I løpet av disse årene har kulturprogrammet vokst til noe mer. Det gamle fyrhuset fra industrivirksomheten er gjort om til Kværnerbyens eget, lille kulturhus. En lang rekke arrangementer i Fyrhuset, og ute ved vannspeilet, bidrar til at nye naboer blir kjent med hverandre.

Tradisjoner i nabolaget

Flere av de største arrangementene utendørs har rukket å bli faste tradisjoner. For eksempel arrangeres Kværnerbylekene med miniatyrhopprenn og barneskirenn, sankthansfeiring med grilling, bål og trekkspill, utekino, lysvandring langs Alnaelva og julegrantenning. Den lokale quizen er nå så populær at det har blitt kamp om plassene. Besøket på arrangementene varierer fra noen titalls personer på en intimkonsert til et par tusen på den årlige Halloween-spøkelsesvandringen i Svartdalen.

Julegrantenning i Kværnerbyen søndag 1 desember 2013. Foto: Nadia Frantsen.
Julegrantenning med korsang, fakkeltog og gang rundt juletreet er selvsagt blant de populære arrangementene i Kværnerbyen.

Kulturprogrammet er utviklet i samråd med borettslagene. Arkitekt og tidligere prosjektleder Per Andersen i OBOS er primus motor – Kværnerbyens «kulturminister», kan du si. Han har jobbet med byutvikling og boligbygging hele livet, og har fulgt Kværnerbyen siden 2006. Men det er mange som bidrar. En spesiell takk bør også rettes til ildsjeler fra borettslagene. Uten dem hadde det ikke vært mulig å stelle i stand arrangementer for små og store jevnt og trutt. 

Les mer om Kværnerbyen


Foto: Thomas Bjørnflaten/nyebilder.no og Nadia Frantsen