Hopp til innholdet

Norges første selvkjørende badebuss

Denne sommeren kjører OBOS igang et pilotprosjekt med selvkjørende busser i rute på Fornebu. Stig på, du er hjertelig velkommen!

Bussene frakter badegjester i skytteltrafikk fra mandag 18. juni og alle dager mellom kl. 10 og 18 i hele sommer. Turen starter ved torget utenfor Fornebu S, i forlengelsen av 31-bussen fra Oslo, og går ut mot Storøyodden badeplass og tilbake.

Alle kan bruke bussen helt gratis.

Bussens rute

Holdeplassene er godt skiltet og lett å få øye på. Kommer du med 31-bussen fra Oslo, finner du holdeplassen på motsatt side av Fornebu S. Neste stopp er ved Storøya skole, før endestasjonen ved bommen på Storøya. Deretter går bussen i retur tilbake til Fornebu S. Bussen går hvert 10. minutt, hver dag hele uken fra kl 10 til 18.

En sikker trafikkant

Bussen er en meget sikker trafikant. Den er utstyrt med åtte kameraer og stopper hvis det skulle komme en hindring i veien. Hastigheten er satt til maks 12 km/t, og bussen tar inntil 6 passasjerer. Det er en vert ombord for å ønske deg velkommen.

Hvorfor OBOS?

OBOS vil lære hvordan selvkjørende busser fungerer i byområder. Vi har ingen planer om å drive busselskap, men vi ønsker å ligge i forkant av utviklingen. Kanskje kan selvkjørende busser løse et transportbehov eller et trafikkproblem?

Akkurat denne strekningen er valgt fordi vi vet at det ofte er for få parkeringsplasser ved Storøyodden badeplass på de varmeste dagene. Med buss til Storøyodden håper vi at flere vil dra på stranden uten å bruke bil. Et av hovedspørsmålene vi stiller oss er nemlig om slike busser, kombinert med bil- og sykkeldelingsordninger, kan gjøre det mulig å klare seg uten privatbilen.

Samarbeidspartnere

Heldigvis har vi fått med oss samarbeidspartnere som hjelper oss med å legge til rette for at vi kan sette opp bussruter på Fornebu. Prosjektet gjennomføres med støtte fra Bærum kommune, konsulentselskapet Acando og Ruter. Alle er ivrig etter å få testet selvkjørende busser i rute. Ansvarlig operatør for dette pilotprosjektet er Nobina.

Lurer du på noe? Kontakt OBOS

Norges første selvkjørende badebuss

Sommeren 2018 satte OBOS en selvkjørende buss i rute på Fornebu for å lære hvordan selvkjørende busser fungerer i byområder.

Hvordan prøve bussen?

Hvordan fungerer selvkjørende kjøretøy?

Hvordan er pilotprosjektet organisert?

Hvorfor tester OBOS selvkjørende kjøretøy?