Hopp til innholdet

ABC om boliglån

Hvor mye kan jeg låne? Hva slags lån kan jeg få? Hvordan går jeg fram? Fast eller flytende rente?

Hold tunga rett i munnen og skaff deg oversikt her:

Sjekk din låneevne

Det første det er lurt å starte med når du ønsker et lån, er å sjekke egen låneevne på obosbanken.no(Lenke ut)(Lenke ut). Der legger du inn noen opplysninger om din økonomi, så får du estimert hvor mye du kan låne. Dette forutsetter imidlertid at du har fast inntekt.

– Hvis du ikke har fast inntekt ennå, kan du sende inn en søknad om lån, så hjelper rådgiverne deg med å beregne dine lånemuligheter, sier markedsansvarlig i OBOS-banken, Hanne Leknes.

Dokumentasjon

Når du skal søke om lån trenger banken din siste lønnslipp og skattemelding. Det samme gjelder eventuell medlåntaker.

– Dersom det skal stilles sikkerhet i en eksisterende bolig, kan det være fint å legge ved en takst eller verdivurdering på denne dersom dere har det tilgjengelig. Dersom du er på vei inn i en fast jobb og ikke har en lønnslipp ennå, kan du legge ved kopi av arbeidskontrakten.

Søk om lån(Lenke ut)(Lenke ut)

Egenkapital

Finanstilsynet har pålagt bankene å påse at den som tar opp lån til bolig ikke låner mer enn 85 prosent av kjøpesummen inkl. fellesgjeld (totalprisen), det betyr altså at du må ha minst 15 prosent av egenkapitalen selv.

– I tillegg stilles det naturligvis krav til en ellers stødig økonomi slik at både du og banken er trygg på at du kan betjene lånet. Det er ikke for å være kjip, men øker renta blir det raskt innmari kjedelig å ikke kunne betale for seg, forteller Leknes.

Som legger til:

– Banken legger alltid til grunn standardsatser for levekostnader når de beregner hvor mye du kan låne. Disse er utarbeidet av SIFO, Statens institutt for forbruksforskning. Dette er gjennomsnittstall, og ikke nødvendigvis representativt for akkurat ditt forbruksmønster. Noen bruker mye mer, andre kan klare seg på litt mindre enn det SIFO beregner. Er du usikker hvordan du ligger an, kan du teste å leve på dette budsjettet en periode.

Sjekk referansebudsjettet(Lenke ut)(Lenke ut)

Kausjonist

Å kjøpe bolig uten nok egenkapital kan la seg gjøre ved hjelp av en kausjonist.

– En kausjonist, ofte foreldre eller annen familie, stiller da med fast eiendom som sikkerhet for ditt lån. Planlegger du å spørre foreldrene dine pent, er det lurt å tenke på det er de som får svi dersom du ikke betaler for deg. Betjener du ikke lånet ditt, får kausjonisten beskjed. Da blir det raskt en ubehagelig familiemiddag rundt neste sving.

Lån og renteform

Rente er kostnaden for å låne penger av banken. Du kan velge fast eller flytende rente.

– Den faste gir deg forutsigbarhet ettersom den er låst. Det vil si at renta er avklart når du inngår en avtale og den kan ikke endres innenfor avtaleperioden – uansett hva som skjer i pengemarkedet forøvrig.

Med flytende rente går renta opp og ned. Utlånsrenta følger i hovedsak styringsrenten som Norges Bank opererer med. Den kan derfor være lavere enn fastrente, men den kan også stige over.

– Du kommer også innom begreper som nominell og effektiv rente. Den nominelle er den pålydende renten, mens den effektive forteller hva du faktisk betaler totalt; renter og gebyrer inkludert, forklarer Leknes.

Boliglån Ung fra OBOS

Til unge mellom 18 og 34 år tilbyr OBOS et eget boliglån – Boliglån Ung(Lenke ut)(Lenke ut). Dette har samme rente uavhengig av lånebeløp.

– Akkurat nå (juni 2019) er renta 2,65 prosent (2 mill. o/25 år koster 2,75 mill. Eff.rente 2,72 %). Du kan låne inntil 85 prosent av verdigrunnlaget med inntil 30 års betalingstid. I tillegg har du mulighet til å beholde samme rente videre etter fylte 34, så lenge du beholder lånet ditt i OBOS-banken. Dette kaller OBOS-banken for Evig Ung(Lenke ut)(Lenke ut).

Søk om Boliglån Ung(Lenke ut)(Lenke ut)