Mange har trivdes godt med å jobbe hjemme, mens andre har lengtet tilbake til kontoret. Nå står flere arbeidsgivere overfor et viktig valg: Skal de ansatte kalles tilbake til hovedkontoret, eller skal de fortsatt kunne benytte seg av hjemmekontoret?
Seniorforsker Siri Yde Aksnes ved Arbeidsforskningsinstituttet, OsloMet tror at hjemmekontoret har kommet for å bli. Hun jobber med et forskningsprosjekt der de kartlegger omfang og konsekvenser av hjemmekontor under pandemien.
– Hjemmekontoret er ikke uproblematisk, selv om det har fungert godt for mange. Flere har opplevd mindre stress og en bedre balanse mellom jobb og hjem, mens andre har opplevd det motsatte – at det kan være vanskelig å skille arbeidsdagen fra hverdagen.
Syv av ti vil fortsette med hjemmekontor
Ifølge forskeren ønsker hele syv av ti arbeidstakere i deres undersøkelse å fortsette med hjemmekontor én eller flere dager i uken. Samtidig, presiserer hun, er det store forskjeller, blant annet mellom ulike yrkesgrupper.
– Mange vil fortsette med hjemmekontor, mens andre for lengst er tilbake på kontoret. Hvorvidt man trives med hjemmekontor kommer an på arbeidsoppgavene du har, hvor lenge du har vært ansatt, samt hvilken bo- og livssituasjon du har. I yrker der en jobber kreativt og der en samarbeider mye med andre, har en gjerne et behov for å møtes fysisk, mens med andre typer arbeidsoppgaver er det naturlig å fortsette å jobbe mye hjemmefra, forklarer Yde Aksnes.
Et alternativ til hjemmekontoret
OBOS tror også at vi kommer til å fortsette å bruke hjemmekontor, og at hovedkontoret vil bli brukt litt annerledes enn før pandemien.
– Vi har veldig troen på en hybridløsning, som ligger et sted mellom hjemmekontoret og hovedkontoret, sier Espen A. Lindkjølen, daglig leder i Nærkontoret fra OBOS.

Alle har imidlertid ikke rigget til et godt utstyrt kontor i sin bolig, eller mulighet til å gjøre det. Derfor har OBOS lansert Nærkontoret et nettverk av kontorplasser i nærheten av der folk bor.
– Nærkontoret er et supplement til hovedkontoret og et alternativ til hjemmekontoret – når jobben er litt for langt unna og hjemmet litt for nærme. Her finner du alt som trengs på en kontorplass: hev/senk-pulter, skjermer, gode stoler, telefon- og møterom, raskt internett og god kaffe, forklarer Lindkjølen.
Nærkontoret fra OBOS kan gi fleksibilitet og være positivt for nærmiljøet
Arbeidsforskeren tror at Nærkontoret fra OBOS kan være et godt alternativ for dem som kanskje bor litt trangt, men som ønsker å videreføre fleksibiliteten hjemmekontoret gir.
– Det kan helt klart gi de ansatte mer fleksibilitet i hverdagen, hvis man har lang vei til kontoret. I tillegg tror jeg det kan være fint å ikke sitte i sitt eget rot hjemme, men i kontorlokaler som er laget for å jobbe konsentrert, sier Yde Aksnes.
Forskeren er imidlertid opptatt av arbeidsplassens betydning, og mener at det i de aller fleste sammenhenger er best, både for ansatte og bedrifter, å være mest mulig samlet på arbeidsplassen. Hun ser også fordeler for andre enn de individuelle arbeidstakerne.
– Jeg tror initiativer som nærkontorene kan være positivt for nærmiljø og byutvikling, kanskje spesielt i forstedene. Selv om dette ligger utenfor mitt fagfelt, ser jeg at det er fordelaktig at tomme næringslokaler tas i bruk, og jeg tror de som bor i nærmiljøet vil oppleve at dette er et positivt tilbud.
Arbeidsforskerens råd til arbeidsgivere
Her er forskerens råd til arbeidsgivere som ønsker å optimalisere den nye arbeidshverdagen:
- Legg til rette for sosiale møteplasser, slik at arbeidsmiljøet kan bygges opp igjen.
- Involver de ansatte i avgjørelsene – ikke glem dem som sitter mye på hjemmekontor.
- Test ut ulike løsninger før dere fatter endelige beslutninger.
- Vær oppmerksom på balansen mellom jobb og fritid.
- Tenk gjennom hva slags leder du er. Om de ansatte jobber mye hjemmefra, er tillitsbasert og resultatorientert ledelse nærmest en forutsetning.