Sohrab digger Ruters nye ansattgode
Ruter tilbyr de ansatte frihet, fleksibilitet og konsentrasjon gjennom Nærkontoret. Det setter Software Developer Sohrab stor pris på.
Et par minutter etter at Sohrab Chalishhafshejani (29) har gått ut døra hjemme, er han fremme på dagens kontor: Nærkontoret i Kværnerbyen.
29-åringen har det siste året jobbet som Software Developer i Ruter, og han har sett seg lei på hjemmekontor. Han er derfor glad for at Ruter nå tilbyr Nærkontoret til sine ansatte, et nettverk av kontorplasser i nærheten av der folk bor.
– Jeg liker hybridløsningen hvor jeg kan velge om jeg vil jobbe hjemmefra, fra hovedkontoret eller fra Nærkontoret. Ved å dra hit bruker jeg mindre tid til jobben, og jeg har mer tid til å faktisk jobbe, forklarer han.
Sohrab bor i en leilighet i Kværnerbyen, med en barnehage på høyre side og en videregående skole til venstre. Det kan bli bråkete.
– På dager hvor jeg ikke trenger å reise til hovedkontoret, men likevel må konsentrere meg, drar jeg til Nærkontoret. Det som er så fint med å komme hit er at alle gjør sin egen greie. Selv om det er hyggelig stemning, så er det likevel god arbeidsro.
Hva er Nærkontoret?
Et nettverk av kontorplasser i nærheten av der folk bor
En tjeneste som gir arbeidsgivere mulighet til å tilby kontorplasser til sine ansatte. Som OBOS-medlem kan du også kjøpe tilgang til Nærkontoret på nettsiden vår.
Gir rom for konsentrert jobbing, samtidig som du kan føle deg litt som hjemme
Du finner alt som trengs på en kontorplass: hev/senk-pulter, skjermer, gode stoler, telefon- og møterom, internett og deilig kaffe.
– Knyttes til Ruters visjon om bærekraftig bevegelsesfrihet
Sohrabs opplevelse av Nærkontoret er akkurat den HR-direktør Bjørn Auglend håper andre ansatte i Ruter vil erfare.
– Noe vi har lært gjennom pandemien er at ansatte setter stor pris på fleksibilitet. Nærkontoret bidrar til dette gjennom kort reisevei til tilrettelagte kontorfasiliteter og en mulighet for ansatte til å komme seg ut av huset, uten å reise helt inn til kontoret, sier HR-direktøren.
Nærkontoret gir fleksibilitet også til de som ikke trives på, eller ikke har et egnet hjemmekontor, forteller han.
– Nærkontoret kan faktisk knyttes til Ruters visjon om bærekraftig bevegelsesfrihet. Det gir frihet til å minimere reisetid på dager der det er vanskelig å få logistikken til å gå opp.
Å jobbe fra en annen by
Stadig flere Ruter-ansatte flytter ut av Oslo. HR-direktøren håper Nærkontoret vil gjøre det mer attraktivt for disse å beholde jobben i selskapet.
En av dem som snart vil jobbe i Ruter fra en annen by, er Fatima Niang (32). Hun jobber med organisasjonsutvikling, og flytter snart fra Oslo til Tønsberg. Selv om familien flytter inn i et stort hus, vil det ikke alltid være like lett å jobbe fra hjemmekontoret:
– Med to små barn som hele tiden krever oppmerksomhet kan det være vanskelig å konsentrere seg. Da er Nærkontoret perfekt, sier Fatima, og forteller at hun vil benytte seg av Nærkontoret i Tønsberg på dagene hun ikke må pendle inn til Oslo.
Hun mener de største fordelene ved å bruke Nærkontoret er at hun slipper pendlerveien og at hun kommer seg litt bort fra hjemmet.
– Å få et miljøskifte hvor jeg kan snu om hodet og jobbe uforstyrret fra ting som skjer hjemme, gjør at jeg kan skru på jobb-Fatima, ler hun.
Vil du prøve et nærkontor der du bor?
Kunne Nærkontoret vært noe for deg, eller medarbeiderne i din bedrift? Fyll ut dette skjemaet, så sender vi deg mer informasjon.
Eller trenger ditt OBOS-borettslag et sted å ha styremøter? Finn mer informasjon til borettslagstyrer.