To kvinner ser ned på et skjema

ABC om boliglån

Hvor mye kan jeg låne? Hva slags lån kan jeg få? Hvordan går jeg fram? Fast eller flytende rente?

Hold tunga rett i munnen og skaff deg oversikt her:

Sjekk din låneevne

Det første du bør gjøre, er å sjekke din låneevne. Det kan du fort regne ut på ved å bruke boliglånskalkulatoren. Du legger inn noen få opplysninger om din økonomi, så vil du få estimert et lånebeløp. Om du er fornøyd med beløpet, kan du søke om finansieringsbevis. Dette forutsetter imidlertid at du har fast inntekt.

– Hvis du ikke har fast inntekt ennå, kan du likevel sende inn en søknad om lån, så hjelper rådgiverne deg med å beregne dine lånemuligheter, sier markedsansvarlig i OBOS-banken, Hanne Leknes.

Dokumentasjon

Tidligere måtte du og eventuell medlåntaker sende lønnslipp og skattemelding til banken. Det slipper du nå. Dette er informasjon vi kan innhente automatisk fra Altinn, om du gir samtykke til det i SMS-en du mottar etter at du har sendt inn søknaden .

– Dersom det skal stilles sikkerhet i en eksisterende bolig, kan det være fint å legge ved en takst eller verdivurdering på denne dersom dere har det tilgjengelig. Er du på vei inn i en fast jobb og ikke har en lønnslipp ennå, kan du legge ved kopi av arbeidskontrakten.

Søk om lån.

Egenkapital

Finanstilsynet har pålagt bankene å påse at den som tar opp lån til bolig ikke låner mer enn 85 prosent av kjøpesummen inkl. fellesgjeld (totalprisen), det betyr altså at du må ha minst 15 prosent av egenkapitalen selv.

– I tillegg stilles det naturligvis krav til en ellers stødig økonomi slik at både du og banken er trygg på at du kan betjene lånet. Det er ikke for å være kjip, men øker renta blir det raskt innmari kjedelig å ikke kunne betale for seg, forteller Leknes.

Hun legger til:

– Banken legger alltid til grunn standardsatser for levekostnader når de beregner hvor mye du kan låne. Disse er utarbeidet av SIFO, Statens institutt for forbruksforskning. Dette er gjennomsnittstall, og ikke nødvendigvis representativt for akkurat ditt forbruksmønster. Noen bruker mye mer, andre kan klare seg på litt mindre enn det SIFO beregner. Er du usikker hvordan du ligger an, kan du teste å leve på dette budsjettet en periode.

Sjekk referansebudsjettet.

Kausjonist

Å kjøpe bolig uten nok egenkapital kan la seg gjøre ved hjelp av en kausjonist.

– En kausjonist, ofte foreldre eller annen familie, stiller da med fast eiendom som sikkerhet for ditt lån. Planlegger du å spørre foreldrene dine pent, er det lurt å tenke på det er de som får svi dersom du ikke betaler for deg. Betjener du ikke lånet ditt, får kausjonisten beskjed. Da blir det raskt en ubehagelig familiemiddag rundt neste sving.

Lån og renteform

Rente er kostnaden for å låne penger av banken. Du kan velge fast eller flytende rente.

– Den faste gir deg forutsigbarhet ettersom den er låst. Det vil si at renta er avklart når du inngår en avtale og den kan ikke endres innenfor avtaleperioden – uansett hva som skjer i pengemarkedet forøvrig.

Med flytende rente går renta opp og ned. Utlånsrenta følger i hovedsak styringsrenten som Norges Bank opererer med. Den kan derfor være lavere enn fastrente, men den kan også stige over tid.

– Du kommer også innom begreper som nominell og effektiv rente. Den nominelle er den pålydende renten, mens den effektive forteller hva du faktisk betaler totalt; renter og gebyrer inkludert, forklarer Leknes.

Boliglån Ung fra OBOS

Til unge mellom 18 og 34 år tilbyr vi Boliglån Ung, som er et eget boliglån for de unge. Lånet har lik rente uavhengig av lånebeløpet.

– Akkurat nå (mai) er renta 1,58 prosent (2 mill. o/25 år koster 2,44 mill. Eff.rente 1,64 %). Du kan låne inntil 85 prosent av verdigrunnlaget med inntil 30 års betalingstid. I tillegg har du mulighet til å beholde samme rente videre etter fylte 34, så lenge du beholder lånet ditt i OBOS-banken. Dette kaller OBOS-banken for Evig Ung.

Eksperttips

Hva er viktig når du skal ha lån?

«Når du skal søke om lån er det viktigste for banken å vite at du har en sikker jobb og inntekt. Det er faktisk viktigere med sikker inntekt enn om du har sikkerhet fra for eksempel foreldre. Hvis man skal ta opp lån i eget navn må man ha en inntekt som tilsier at man kan betjene lånet på sikt. Hvor du får inntekten fra spiller også inn, en jobb i det offentlige regnes for eksempel som sikrere enn i et nytt foretak. Det verste en bank vet er å måtte ta fra noen leiligheten, derfor er betjeningsevnen høyt vektlagt.»

– Martin Mæland, OBOS-guru