Mann med briller smiler til kvinne vendt vekk fra kamera

Få mye ut av lite

Ikke se visningsobjektet for bare glorete tapet.

Blir du distrahert av fargen på veggene, innredning og materialbruk på visning? Lær deg å se mulighetene, og finn drømmen der du minst ventet det.

Foruten våtrom, har førstegangskjøperen Irenge Kazonza (28) totalrenovert hele leiligheten på Trosterud selv med enkle grep.

Prislapp: I underkant av 300. 000 kroner så langt.

– Da jeg gikk inn på visningen, så jeg at leiligheten hadde et uforløst potensial. Det første som slo meg var at man kunne flytte en vegg for å skape et større inngangsparti, sier han.

Irenge hadde bestemt seg for å dra på boligjakt med et åpent sinn. Han hadde forberedt seg ved å researche gode løsninger i liknende boliger.

Jeg så for meg hva jeg ville gjøre med en gang. Mange blir nok fanget av farger og løsninger, noe som er synd. De fleste eldre leiligheter har større potensial enn man tror. Irenge Kazonza (28)

– Er du en handy type?

– Nei, det vil jeg ikke si. Jeg hadde aldri gjort noe liknende før jeg begynte oppussingen av min egen leilighet. Jeg søker fortsatt på FINN og ser på leiligheter for å få ideer.

Irenges råd til deg som vil få mye ut av lite

1. Utnytt høyden

– Et lurt triks er å alltid ta utgangspunkt i høyden i leiligheten og lage eller kjøpe møbler som går helt opp i taket. Leiligheten min er 48 kvadrat, men løsningene får den til å virke en god del større.

2. Tid er penger – husk budsjett

– Å gjøre ting selv er rimelig så lenge du holder fokus og får ting gjort. Det kan være tungt å sparkle etter en lang dag på jobb – samtidig er det godt å vite at man sparer penger til å få gjort enda mer. På budsjettsiden kunne jeg nok ha vært smartere og planlagt bedre – det anbefaler jeg andre å gjøre.

3. Eksperimenter med farger

– En helt sykehushvit leilighet føles gjerne mindre og mer upersonlig – selv om noen sikkert vil mene det motsatte. Hos meg har jeg delt opp arealet i ulike soner ved bruk av farger, noe som får det til å se større og mer gjennomført ut.

4. Plukk ideer og lag moodboard

– Hold øyne og ører åpne, plukk ideer der du går. Det vil si: Vær oppmerksom på steder, løsninger i butikker, hva andre har gjort – og ta bilder av det. En av mine favoritter er for eksempel URBAN på Oslo City, klesbutikker er gode til å utnytte areal. Samle alt i et moodboard underveis så du husker ideene og ser om ting passer sammen.

5. Velg smarte materialer

– Før jeg begynte å fikse leiligheten gjorde jeg mye research av materialer. Det er mye som er dyrt og fint – men det finnes også veldig mye som er rimelig og holdbart. Hos meg er mye laget med «upcycling», det vil si restmaterialer som har fått en ny og høyere verdi. Gulvet mitt er eksempelvis rester fra trevirke som er limt sammen til nye og enda sterkere plater.

Illustrasjon av en lommebok med penger

Visste du at...

...OBOS-medlemmer får mange rabatter som er gull verdt når man skal pusse opp?