Kvinne står i bakgård og smiler til kamera med en papirrull i hånden

Føl deg trygg før budrunden

ABC om budrunden – slik fungerer den.

Med finansieringsbevis på plass og en bolig for øye, er det dags for den delen av boligprosessen som skremmer flest førstegangskjøpere mest. Med nok kunnskap om budrunden har du ingenting å frykte.

Line Johannessen i Medlemsservice har samlet noe av det flest unge ringer for å spørre om, slik at du skal føle deg tryggere!

Spørsmål og svar om budrunden

Hva gjør en megler?

En megler skal fungere som en upartisk mellommann for selger og kjøper. Ved salg står megler for verdivurdering av eiendommen, visning og budrunde – samt signering av kontrakt og gjennomgang av denne.

Hvordan legger jeg inn et bud?

For å legge inn et bud, må du sende budet skriftlig til megler. Budet skal inneholde adresse på boligen, hva du ønsker å by, akseptfrist, ditt navn, øvrig kontaktinformasjon og legitimasjon.

Du må også legge ved finansieringsbevis – men merk deg at du bør unngå å oppgi lånerammen din slik at du ikke mister det taktiske overtaket ditt.

Er det lov å legge inn bud før visning?

Ja, det er lov. Du velger selv når du legger inn bud, men ved salg gjennom eiendomsmegler må frist på budet være tidligst kl. 12:00 dagen etter siste annonserte visning.

Det skjer av og til at noen henvender seg direkte til selger med bud, men det er en risikosport for begge parter. Som kjøper risikerer du å ikke få all den viktige informasjonen som blir gitt via meglerleddet. I tillegg kan du ende opp med å kjøpe en bolig for mer enn den er verdt på det åpne markedet.Som selger får du ikke vite hva markedet ville vært villig til å betale ved å gjennomføre visninger og budrunde. Det vil også være en risiko for at budgiveren ikke har full finansiering i orden.

Kan jeg angre meg?

Legger du inn bud og vinner budrunden, er budet ditt bindende så lenge akseptfristen ikke har gått ut. Vær derfor helt sikker på at finansieringen din er i orden og at du er helt sikker før du kaster deg ut i det. Legger du inn bud uten å ha finansiering i orden, og vinner budrunden, kan du ikke trekke deg, det vil da skje et dekningssalg. Det vil si at boligen legges ut for salg igjen på din risiko og regning.

Er det mulig å by på flere boliger samtidig?

Det er mulig, men slettes ingen god idé. Vinner du plutselig begge, er du også eier og ansvarlig for begge – sannsynligvis med manglende finansiering.

Hva er motbud?

Motbud er vanligst i slutten av en budrunde og er et bud fra selger til kjøper. Selger gir deg altså et forslag på pris med en frist, som du da kan vurdere. Motbudet binder selgeren som framsetter det og kan kun gis til en av interessentene av gangen. Er det du som har fått tilbudet, kan med andre ord ingen av de andre i budrunden få det samme før du eventuelt har avslått.

Når er boligen min?

En bolig du har vunnet er offisielt din etter overtakelse. Før en overtakelse kan finne sted, må boligen være stilt til disposisjon fra selgers side, det vil si: være fraflyttet, vasket og klar. Som kjøper må du ha innbetalt kjøpesummen til megler.

Under overtakelse fylles det ut en overtakelsesprotokoll der kjøper signerer på at boligen er i kontraktsmessig stand, altså at den er som på visning, vasket og at nøkler er overlevert. Er skjøtet tinglyst, du som kjøper fornøyd og kontrakten signert, overføres pengene dine fra megler til selger. Gratulerer med bolig!

Eksperttips

 Hva med ansiennitet og budrunde?

«I budrunden er ansienniteten viktig. Hvis du tror at du har grei ansiennitet kan du legge inn et passe høyt bud, følge med og by over etter hvert. Du kan også vurdere om du har høyest ansiennitet og kanskje kan ta boligen på forkjøp. På den måten blir du kontaktet av megler og får innsikt i budrunden – men vær forsiktig. Får man mot formodning to leiligheter er man lovpålagt å ta dem. Har man ikke råd til å beholde begge, blir den ene lagt ut igjen på din regning.»

– Martin Mæland, OBOS-guru