Kvinne sitter i en brun sofa og holder et prospekt

Hjelp, jeg skal legge inn bud!

Noen overordnede råd på veien.

Du har gått på x antall visninger, finner til slutt drømmeboligen og flytter mentalt inn i den på stedet. Det er ingen tvil, her bare må det kjøpes. Problemet er bare at flere andre har bestemt seg for at leiligheten også er deres drøm. Hva nå?

Få oversikt

Det aller første du bør gjøre, er å skaffe en så fullstendig oversikt som mulig. Hvor mange var på visning? Hvor mye har liknende boliger gått for i samme område? Hvor mye er du maksimalt villig til å betale? Og ikke minst for OBOS-boliger, hvor lang ansiennitet er eventuelt registrert av andre interessenter?

Ditt bud

Når du har samlet nyttig informasjon, er det enklere å legge en strategi for hvordan du vil gjøre det med dine bud. Skal du kaste deg i det med det samme – eller vente litt? Så snart budrunden er i gang, går det raskt.

Hvis du er usikker, kan det være lurt å se an tendensene. Altså på hvor raskt budene høynes og om de eventuelt begynner å minke. Sistnevnte er gjerne et tegn på at smertegrensa til konkurrentene nærmer seg.

to menn i grå og beige genser snakker med kvinne

Hold hodet kaldt

To vanlige fremgangsmåter er høyt bud med kort frist eller lavt bud med lengre frist, avhengig av hvor mange interesserte det er. Vit hva du har å gå på, og vær enig med deg selv om strategi i forkant. Skal du by fem eller ti tusen over siste bud hver gang – eller vente lengst mulig med å sette inn nådestøtet og gå «all in» helt til slutt?

Hvilken strategi som fungerer best, finnes det dessverre ingen fasit på. En trøst kan kanskje være at det samme gjelder for alle. 

Når du benytter forkjøpsrett

I budrunder på OBOS-boliger vil du kunne se hvor mange som har meldt forkjøp og hva som er lengste ansiennitet. Har du lengre selv, kan du enten melde din i et forsøk på å «skremme» de andre og samtidig by – eller vente lengst mulig også her.

Er det du som har lengst ansiennitet når budrunden ender, kan du velge å benytte deg av denne og kjøpe boligen til siste bud. Legger du inn forkjøpsmelding, forplikter du deg ikke til å kjøpe – du kan også legge inn forkjøp på flere boliger samtidig.