Kvinne smiler til en mann

Hva er forkjøpsrett?

Hva er forkjøpsrett, og hvordan fungerer den?

Når en bolig i et OBOS-borettslag legges ut for salg, kan du som er OBOS-medlem ta over det aksepterte budet og kjøpe boligen til den prisen som ble avtalt i budrunden. Dersom flere OBOS-medlemmer vil bruke forkjøpsretten på samme bolig, er det den som har vært medlem lengst som får kjøpe boligen (ansiennitetsprinsippet).

Må du arve et medlemskap fra 1970 for å lykkes? På ingen måte. For eksempel ble åtte prosent av OBOS-toromsboliger solgt på forkjøpsrett til medlemmer med ansiennitet på under ett år i 2018.  Hele 21 prosent gikk til medlemmer som hadde mindre enn fem års medlemskap. Les mer om overføring av medlemskap.

OBOS-medlemmer har forkjøpsrett på mer enn 90.000 boliger over hele landet. I tillegg til brukte boliger, har du også forkjøpsrett ved salgsstart av helt nye boliger.

Eksperttips

Hva må jeg tenke på om forkjøpsrett?

«Det viktigste hva gjelder forkjøpsrett, er å følge godt med. Sette opp søk på OBOS.no og se på hvilken ansiennitet man konkurrerer mot. Hvis man har råd til å kjøpe nytt, selges nye boliger til fast pris og da er ansienniteten alt.»

– Martin Mæland, OBOS-guru