Kvinne med brunt hår ser i kamera og smiler

OBOS' utsendte

Hun ligger et hestehode foran sine jevnaldrende hva gjelder boligerfaring, snakker om renta på fest, og er i ferd med å drukne i marmorinteriør. Møt Malin!

– Jeg er selverklært førstegangskjøpsekspert og sykt interessert i bolig. Det har gått så langt at boligpriser har blitt small talk-emnet mitt på fest, ler Malin Mindresunde (25).

Til tross for sin unge alder har Malin allerede har rukket å:

  1. bo i kollektiv med syv venninner
  2. bo et halvår i annekset i hagen til svigers
  3. selge og kjøpe leilighet to ganger
  4. kapre drømmeboligen på Torshov

Erfaringen vil Malin bruke i rollen som programleder for «Voksenpoeng», slik at din vei fra boligleier til boligeier blir enklere.

– Mitt hemmelige våpen er at jeg er street-smart og at jeg har opparbeidet meg en del egne voksenpoeng allerede, sier hun.

Støvsjokk

Malin vokste opp i Sandane i Sogn og Fjordane, et lite tettsted med 2265 innbyggere innerst i Gloppen kommune. I 2011 forlot hun vestlandsidyllen og tok med seg flyttelasset til Oslo for å studere medievitenskap ved Universitetet i Oslo. 

Da jeg flyttet hjemmefra kom det som et sjokk på meg hvor ofte mamma må ha vasket badet. Altså … det var en skikkelig wake-up-call å se hvor fort det blir støvete. Malin (25)

Programlederen ler:

– Jeg leide først en leilighet med eks-kjæresten. Året etter kjøpte jeg en leilighet hundre meter ned i gata. Der bodde jeg til vinteren 2016, da solgte jeg leiligheten og flyttet inn i annekset til svigers.

Bula til svigers

I et halvt år bodde Malin og kjæresten Mats i uthuset de døpte «bula». Første gang hun kjøpte leilighet, var finansiering og leilighetskjøp raskt i boks. Runde to var derimot ikke fullt så enkel.

– Den største utfordringen denne gangen var visningsprosessen. Hver gang vi tapte en budrunde falt verden litt i grus. Vi bodde i bula og følte at vi kom til å bli sittende fast der, sier Malin.

– Hvorfor ble det sånn?

– Vel… jeg vil ofte ha alt i både pose og sekk: Loftsleilighet med takbjelker, takvindu, takterrasse, gjesterom, ja – alt på en gang. Jeg er et skikkelig pose og sekk-menneske, noe som kan gjøre ting litt vanskelig.

– Hvor viktig er hjemmet ditt for deg?

– Det er viktig, jeg bruker masse tid på redebygging og vil at alt skal være perfekt. Eksempelvis har vi nettopp pusset opp soverommet, men også bestemt oss for å male det på nytt.

– På nytt?

– Ja, altså, det var noe som skurret da vi var ferdig med å pusse opp. Vi sto der inne og kjente at det var noe som ble helt feil, så da bestemte jeg meg for at vi må male om hele greia. Jeg er kanskje litt pirkete…

Seng for alle pengene

Som programleder og førstegangskjøperes høyre hånd, tror Malin at hennes perfeksjonistiske tilnærming til bolig kommer godt med. Dét, og at hun løser ting kreativt og med et skråblikk.

– Hvilke tre ting er det første man bør kjøpe etter å ha investert i bolig?

– Seng, sofa og en kaffekopp – da har du det!

– Hva var det første du kjøpte til din nye leilighet?

– Det var senga mi, som jeg svidde av halve interiørbudsjettet på. Like før jeg skulle investere i seng leste jeg nemlig at man sover i fem av tjue år, så da bestemte jeg meg for at jeg jaggu skulle unne meg noe skikkelig.

Marmorproblemet

Om det hadde begynt å brenne i bygården på Torshov og Malin kun hadde fått redde to ting fra leiligheten, hadde hun løpt tilbake for å hente den lyseblå sofaen og lysglobusen etter bestemor.

– Jeg er så glad i den sofaen og får helt angst hver gang Mats spiser der. Her om dagen satt han der og knakk opp en sjokolade … Globusen er likevel viktigst.

– Hvordan er arbeidsfordelingen dere i mellom?

– Den vil jeg si er 50/50 faktisk. Han er skikkelig handy og er veldig med i planleggingen av ting. Jeg planlegger mye, og han gjennomfører. Jeg har kanskje litt mer meninger om interiøret, men vi er overraskende like.

Malin tenker seg om:

– Eller… jeg har fått helt marmordilla. Nå har vi tørkerullholder, skjærebrett, lysfat og jeg vet ikke hva i marmor. Her om dagen fikk jeg streng beskjed om at det var nok.

– Førstegangskjøperne som møter deg i Voksenpoeng kan forvente seg… marmor?

– He-he, nei da. De får besøk av en ufarlig, hyggelig og motivert bolignerd. Jeg har kanskje litt lite filter, men kompenserer for det med å ha smarte løsninger.

15 kjappe

IKEA eller Bolia?

Bolia.

Vintage eller nytt?

Nytt.

Strøkent eller kontrollert kaos?

Fra det ene til det andre i en evig sirkel.

Minimalistisk eller ekstravagant?

Minimalistisk.

Basseng eller hoppeslott i hagen?

Ja takk, begge deler!

Hytte i fjellet eller feriehus i skjærgården?

Skjærgården.

Stressless eller designsofa?

Designsofa.

Tacofredag foran tv-en eller firestjerners middag?

TACO!

Walk-in-closet eller gjesterom?

Jeg bruker gjesterommet som garderobe.

Boblebad eller steamdusj?

Boblebad.

Hage eller balkong?

Balkong, så jeg slipper å klippe gresset.

Hund eller minigris?

Hund… jeg ble bitt av en minigris en gang.

Urbant eller landlig?

Landlig i feriene.

Inne- eller utefest?

Takfest.