Ofte stilte spørsmål fra førstegangskjøperen

Medlemsservice svarer.

Som førstegangskjøper er det mye nytt å sette seg inn i og forstå. OBOS Medlemsservice får ofte spørsmål fra unge kjøpere, og her svarer vi på de fem vanligste:

Spørsmål og svar

Hva trenger jeg for å iverksette boligreisen?

– Det aller første du trenger for å kunne legge inn bud på en bolig eller melding om forkjøp, er et finansieringsbevis. For å få dette på plass fyller du ut et skjema på OBOS-bankens nettsider med informasjon om egen økonomi. Deretter får du et estimert lånebeløp. Er du fornøyd med dette kan du søke om å få et finansieringsbevis, forklarer Line Johannessen hos OBOS medlemsservice.

Når du søker lån i OBOS-banken sender vi deg en lenke slik at du kan gi oss samtykke til å hente informasjon om skatteoppgjør og lønnsdata. På den måten kan vi behandle lånesøknaden din raskt.

Sjekk hva du kan låne.

Hvordan fungerer overføring av medlemskap?

– En medlemsandel i OBOS kan overføres så lenge den ikke er knyttet til en OBOS-bolig.

Man kan overføre et medlemskap til ektefelle, samboer (minst to år), søsken, barn, barnebarn, foreldre eller andre slektninger i rett opp- eller nedstigende linje for deg eller ektefellen din.
Dersom medlemsandelen du overfører har ansiennitet fra før mottakers fødselsdato vil denne blir forkortet til fødselsdato.

Johannessen legger til:

– Dersom mottaker er medlem fra tidligere kan man overføre til hverandre, eller til en annen i familien. De involverte fyller da ut ett overføringsskjema hver, og sender disse samlet til medlemsservice@obos.no.

Overfør medlemskap.

Hvor finner jeg boliger jeg kan bruke forkjøpsretten min på?

– En vanlig misforståelse er at det alltid står oppgitt på FINN om en bruktbolig er en OBOS-bolig med forkjøpsrett for medlemmer. Det kan det gjøre, men ikke alltid. 

Du får full oversikt over alle boliger som kan kjøpes med forkjøpsrett på obos.no og i OBOS-appen. Her kan du enkelt sette opp et abonnement på søket ditt, så er du sikker på å ikke gå glipp av aktuelle boliger.

Les mer om OBOS-appen.

Se bruktboliger med forkjøpsrett.

Hvordan går jeg fram for å få oversikt over aktuelle boliger?

– Når du starter boligjakten for alvor er det smart å lagre søk på obos.no parallelt med FINN. Abonnér på de bolig-søkene du er interessert i, så får du tilsendt e-post med forkjøpsannonsen med en gang boliger med dine kriterier blir lagt ut. Du kan ha mange brede søk, noen litt snevrere og et par helt ned på favorittadressene.

– Sett deg også godt inn i hvor OBOS-boligene befinner seg. I hver annonse kan du følge med på om noen har meldt forkjøp. Lengst meldte ansiennitet ligger synlig i annonsen, sier Johannessen som mener dette er det aller beste rådet hun kan gi førstegangskjøpere.

Her kan du opprette søkene dine.

Nå som jeg har kjøpt bolig, trenger jeg vel ikke medlemskapet mitt lenger?

– Om du har kjøpt en OBOS-bolig må medlemskapet opprettholdes så lenge du eier boligen. Medeier(e) må også ha eget medlemskap. Medlemsandelen er nå knyttet til boligen. Kontingenten for hovedeier dekkes av borettslaget så lenge du er eier per 1. januar. 

Dersom du har kjøpt en selveierbolig eller i et borettslag der det ikke er krav til medlemskap er det likevel lurt å opprettholde medlemskapet.

– Det er ikke sikkert du skal bo der for alltid og kanskje vil du opp- eller nedgradere med årene? Å måtte starte på nytt med ansienniteten er veldig surt.

I tillegg til forkjøpsretten har du også en rekke medlemsfordeler som gir deg rabatter på ting til bolig, kultur, reise og forsikring. Du får også medlemsbladet med aktuelle saker og inspirasjon.

Se alle medlemsfordelene.