Kvinne smiler og ser til siden

Overlev i kollektiv

Bo smart mens du sparer til egen bolig.

Hyllet og beryktet – et liv i kollektiv kan by på så mangt. Men at det er rimeligere å splitte husleia med flere, er det ingen tvil om. Det kan være en smart måte å spare penger til egen leilighet.

Tre ulike kollektiv, over ti samboere og seks års erfaring. Om noen kan kalle seg ekspert på å bo i kollektiv, må det nesten være Julie Egeberg (28). Hun har delt kjøkken, stue og bad siden 2010 for å få råd til egen leilighet.

Det er mye billigere å bo i kollektiv enn å leie solo. Jeg syntes også at det var litt stusselig å skulle bo helt alene da jeg først flyttet hjemmefra. Som student er det en gunstig boform, men også når man har kommet seg i fast jobb og vil spare til noe eget raskt. Julie Egeberg (28)

– Hva har vært det beste og verste hittil?

– Jeg elsker det sosiale, muligheten til å lufte ut sammen med andre når jeg kommer hjem. I tillegg er det koselig å pusse tennene sammen med andre. På den annen side kan det være slitsomt å måtte avklare besøk, at ting ikke er så stabilt, og at folk kommer og går.

For en måned siden fikk Julie finansieringsbeviset i orden. Tiden har kommet, egen leilighet neste.

Men først...

Julies tips til hvordan å overleve i kollektiv

1. Lag regler for alt

– Selv om man kanskje ikke kjenner hverandre så godt, bør man legge en felles plan og snakke om hvordan alle vil ha det.

2. Lag en vaskeliste – som blir fulgt

– Min erfaring er at en fungerende vaskeliste kan forhindre mye irritasjon og krangler. 

3. Gi beskjed i god tid når du skal ha besøk

– Særlig overnatting, så slipper de andre å bli overrasket i gangen…

4. Vær rask på badet eller raus når du hopper i dusjen

– Jeg bor med fire jenter og vet hvor viktig dette er. 

5. Arranger faste husråd

– Dette er lurt, da får alle luftet tankene sine i stedet for å gå rundt med irritasjoner.

6. Legg opp til trivsel

– Bor man med ukjente er det lurt å gjøre noe sosialt sammen for å bli bedre kjent. Kjenner man alle, kan det være godt å pleie forholdet iblant.

7. Tenk positivt

– Jeg tror det er veldig viktig å ha en innstilling om at man skal få det til. At man gjør det beste ut av det og tenker på at det kun er for en periode i livet.