Jente står og snakker på kjøkkenet

Spar smart til egenkapital

Sju ting du har hørt før, men som aldri kan høres nok.

Nei, det er ikke nevneverdig gøy å ofre solferien med vennegjengen, de fem ekstra parene med joggesko eller kaffen på hjørnet for å spare til egenkapital.

Er drømmen å eie egen bolig i løpet av de nærmeste åra? Ikke for å være kjip, men da er det kanskje nettopp det som må til for å nå kravet om 15 prosent av kjøpesummen.

Nøkkelen til drømmeleiligheten i hånden er tross alt bedre enn ti kaffe latte på taket, eller hva?

7 tips til å spare smart

1, Visualiser drømmen

Lag et dokument, en collage, et mobilnotat eller noe tilsvarende med en skisse av prosjektet ditt før du går i gang. Er det en sentrumsnær toroms og takterrasse du sikler etter, gjør et overslag av hva det vil koste, ta en kopi av drømmeleiligheten på FINN og hent det fram hver gang det rykker i bruke-penger-på-unødvendig-fancy-øl-foten.

2. BSU

Dette har du garantert hørt før: BSU (boligsparing for unge) er den smarteste sparemetoden for deg under 34 år – og sånn er det jo, derfor gjentas det med god grunn. For med BSU-konto får du den beste renten og skattefradrag på 10 prosent av årets sparing med på kjøpet. Ved å sette opp et fasttrekk på lønningsdagen suser dessuten ønsket beløp over i boligpotten før du rekker å spontankjøpe nye Nikes. 

BSU i OBOS-banken.

3. Bo fornuftig

Om du er fristet til å leie en ettroms i sentrum alene og leve ut det gode privatliv i studietiden, er det ingen ubehagelig tanke, men kanskje ikke så veldig økonomisk. For selv om du er aldri så lei av foreldre eller kollektivsamboere: Å bo billig hjemme eller dele husleia med andre frigir mest sannsynlig litt ekstra cash til sparing.

Overlev i kollektiv.

4. Bit i det sure budsjetteplet

sifo.no finnes referansebudsjettet som brukes av banken når de skal vurdere om du er egnet til et boliglån. Mange synes det ser overkommelig ut på papiret. Prøv forøvrig å lev etter SIFO-kravene i en måned før du bestemmer deg.

Når det er gjort kan du siden bruke lærdommen fra SIFO-måneden til å utvikle et budsjett basert på det du ser på som nødvendig. Det er kjedelig å spare hvis det føles som ei tvangstrøye, men med sunn fornuft og bevissthet kommer man heldigvis langt.

5. Regn på hva uvanene dine koster deg

Én kaffe på hjørnet på vei til jobb hver dag i de fem årene du planlegger å spare til bolig = cirka 70 000 kroner.

6. Selg alt som støver ned

Du vet juicemaskinen som har stått i kjøkkenskapet siden du hadde dilla på eplemost i 2015? Og skoene som viste seg å ikke passe foten din, men er fryktelig fine å se på der de står i skohylla? Dronen du spontankjøpte på lønningsdagen og ennå ikke har hatt tid til å leke med et halvår etter?

Forskning har for lengst bevist at de som eier mindre ting er lykkeligere. Selg unødvendige verdier på FINN eller en av de utallige appene for den slags, sett pengene på sparekontoen og få et bedre liv.

7. Ønsk deg egenkapital

De gangene du sliter med å svare på spørsmål om ønskeliste til bursdag og jul: Send over kontonummeret til sparekontoen. Helt enkelt.