Hopp til innhold

Avdragsfrihet

Er økonomien din presset kan det hjelpe med avdragsfrihet. Det betyr at du i en periode bare betaler for renter og omkostninger.

Hva koster avdragsfrihet?

Hvis du velger avdragsfrihet på boliglånet ditt, betaler du kun renter i en periode, for eksempel fem år. Dette gir økonomisk fleksibilitet på kort sikt, men du må senere betale tilbake hele lånet inkludert avdragene.

Når avdragsfriheten er over, øker de månedlige kostnader fordi du nå må begynne å betale avdrag på lånet i tillegg til rentene. Den økte kostnaden avhenger av faktorer som lånebeløp, renten og løpetiden på lånet.

Slik fungerer avdragsfrihet

Avdragsfrihet på boliglånet innebærer at du kun betaler renter og omkostninger på lånet. Det vil si at du ikke betaler avdrag i perioden du har avdragsfrihet. Det er viktig å være oppmerksom på at den totale kostnaden på lånet vil øke, da du utsetter selve nedbetalingen av lånet.

Hvem kan få avdragsfrihet?

Avdragsfrihet er en midlertidig løsning som kan komme godt med i perioder med økonomiske utfordringer. Dette er reglene for å kunne få avdragsfrihet på boliglånet:

  • Boliglånet må ligge innenfor 60 % av boligens verdi, for å kunne søke om avdragsfrihet i opptil ti år.
  • Er boliglånet høyere enn 60 % av boligens verdi? Da kan du søke om tre måneders avdragsfrihet.

Vi anbefaler at du begynner å betale avdrag igjen så snart økonomien tåler det. Du kan starte å betale avdrag før den avdragsfrie perioden er over.

Søk om avdragsfrihet

Fordeler og ulemper med avdragsfrihet

Fordelen med avdragsfrihet er at du, i en midlertidig periode, slipper å betale avdrag på boliglånet, slik at de månedlige kostnadene reduseres. Det er positivt hvis du i en periode har lavere inntekt eller andre økte kostnader.

Ulempen med avdragsfrihet er at du utsetter nedbetaling av lånet. Det fører til at den totale kostnaden for lånet øker. Den månedlige kostnaden du skal betale etter den avdragsfrie perioden øker også hvis du ikke gjør endringer på nedbetalingstiden.