Hopp til innhold

Avdragsfrihet

Er økonomien din presset kan det hjelpe med avdragsfrihet. Det betyr at du i en periode bare betaler for renter og omkostninger.

Ungt par ser på laptopskjerm og smiler

Priseksempel

Hvis du har avdragsfrihet i 1 år på et boliglån med nedbetalingstid på 25 år, betaler du mindre per måned det ene året fordi du slipper å betale avdrag.

Når avdragsfriheten er over, blir de månedlige kostnadene høyere enn det de opprinnelig var. Grunnen til det er at du nå skal betale ned lånet på 24 år i stedet for 25 år.

Utregningen blir da slik: Et lån på 2 millioner kroner med en rente på 2,78%, øker med totalt 21 592 kroner.

Slik fungerer avdragsfrihet

Avdragsfrihet på boliglånet innebærer at du kun betaler renter og omkostninger på lånet. Det vil si at du ikke betaler avdrag i perioden du har avdragsfrihet. Det er viktig å være oppmerksom på at den totale kostnaden på lånet vil øke, da du utsetter selve nedbetalingen av lånet.

Hvem kan få avdragsfrihet?

Avdragsfrihet er en midlertidig løsning som kan komme godt med i perioder med økonomiske utfordringer. Dette er reglene for å kunne få avdragsfrihet på boliglånet:

  • Boliglånet må ligge innenfor 60 % av boligens verdi, for å kunne søke om avdragsfrihet i opptil ti år.
  • Er boliglånet høyere enn 60 % av boligens verdi? Da kan du søke om tre måneders avdragsfrihet.

Vi anbefaler at du begynner å betale avdrag igjen så snart økonomien tåler det. Du kan starte å betale avdrag før den avdragsfrie perioden er over.

Søk om avdragsfrihet

Fordeler og ulemper med avdragsfrihet

Fordelen med avdragsfrihet er at du, i en midlertidig periode, slipper å betale avdrag på boliglånet, slik at de månedlige kostnadene reduseres. Det er positivt hvis du i en periode har lavere inntekt eller andre økte kostnader.

Ulempen med avdragsfrihet er at du utsetter nedbetaling av lånet. Det fører til at den totale kostnaden for lånet øker. Den månedlige kostnaden du skal betale etter den avdragsfrie perioden øker også hvis du ikke gjør endringer på nedbetalingstiden.

;