Velkommen til Liakollveien 38, en moderne leilighet med mye luft og lys

1 av 32

Liakollveien 38

Nyere 4 roms topp- og endeleilighet. Solrik terrasse! Flott utsikt! Garasje. Kort vei til tog, kun 11 min til Oslo S.

Finn fram på siden

Priser

Totalpris: kr 5 567 629

Totalprisen for boligen = innskudd + fellesgjeld samt omkostninger.

Prisantydning: kr 2 950 000

Fellesgjeld: kr 2 600 000

Fellesgjelden er et lån vi har forhandlet fram for alle boligene samlet. Du er ansvarlig for den delen av fellesgjelden som er knyttet til din bolig.

Omkostninger: kr 17 629

En engangskostnad som dekker offentlige avgifter, tinglysingsgebyr m.m.

Felleskostnader pr. måned: kr 15 578

Få finansieringsbevis fra OBOS-Banken

Kart sentrert på geolokasjonen breddegrad, lengdegrad

Mer om boligen

Økonomi og kostnader

 • Forretningsfører

  Borettslaget er tilknyttet OBOS som er forretningsfører.

 • Forsikring

  Borettslagets eiendommer er forsikret i TRYG FORSIKRING med polisenummer 6870853. Forsikringen dekker bygningene og fellesareal. Forsikringen dekker også veggfast utstyr, bygningsmessige tilleggsinnretninger og forbedringer i den enkelte bolig.

 • Eiendomsskatt

  Det er innført eiendomsskatt i Oslo. Kommunen starter med boligverdien fra Skatteetaten (4xligningsverdi). Eiendomsskattegrunnlaget er 70 prosent av denne summen. Så trekkes bunnfradraget fra eiendomsskattegrunnlaget. Bunnfradraget er på inntil 4,0 millioner kroner og gjelder kun for boliger og fritidsboliger. Dersom det er et beløp tilbake etter at bunnfradraget er trukket fra, er det grunnlag for å betale eiendomsskatt. Skattesats for eiendomsskatten er 3 promille av dette beløpet.

 • Felleskostnader

  15 578,- pr Mnd
  Fyring, varmtavnn, kommunale avg. garasje, drift og vedlikhold av borettslaget, renter på andel fellesgjeld, kabel Tv og internett

  Felleskostnader:

  Totale felleskostnader pr. d.d. kr 15.578,- pr. md.

  Herav:
  Garasje: 150,-
  Felleskostnader 3.630,-
  A konto oppvarming/varmtvann 1.398,-
  Kapitalkostnader lån 10.400,-

  Ved innfrielse av all fellesgjeld blir nye felleskostnader 5.178,-
  Ved endt avdragsfri periode vil felleskostnadene øke med 2.263,-( 01.09.2024) Det tas forbehold om at det kan forekomme endringer i rente, felleskostnader ol. frem til disse endringen trer i kraft og tallene er kun veiledende.

 • Garantiordning

  Borettslaget har en avtale med OBOS om garantert betaling av felleskostnader. OBOS garanterer for overførsel til borettslaget hver måned og overtar deretter alt ansvar og risiko for eventuell manglende innbetaling av felleskostnader. Avtale om sikring av felleskostnader varer til den blir sagt opp av en av partene. Oppsigelsestiden er 12 - tolv- måneder regnet fra oppsigelsesdato.

 • Totale kostnader

  2 950 000,- (Prisantydning)
  2 600 000,- (Andel av fellesgjeld)
  --------------------------------------------------------
  5 550 000,- (Pris inkl. fellesgjeld)

  Omkostninger
  5 900,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt))
  2 800,- (Boligkjøperforsikring Pluss (valgfritt tillegg))
  172,- (Pantattest kjøper)
  480,- (Tingl.gebyr BRL overføring av hjemmel til andel)
  480,- (Tingl.gebyr pantedokument BRL - Statens kartverk)
  28,- (Utskriftsgebyr)
  7 769,- (Gebyr utlysing forkjøpsrett)
  --------------------------------------------------------
  17 629,- (Omkostninger totalt)
  --------------------------------------------------------
  5 567 629,- (Totalpris inkl. omkostninger)

  NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

  Medlemmer må være á jour med medlemskontingent t.o.m. det året overtakelsen finner sted.

  Vi gjør oppmerksom på at ovennevnte totalsum er beregnet ut fra kjøpesum tilsvarende prisantydning. Det tas forbehold om økning i gebyrer. Andel fellesgjeld følger boligen og skal således ikke innbetales ved overtagelse.

 • Eierskifteforsikring

  Selger har ikke tegnet eierskifteforsikring

 • Finansiering

  OBOS-banken tilbyr lån til alle slags boliger. På obosbanken.no kan du sjekke hvor mye du kan få i lån, beregne lånekostnader og søke om finansiering. Skal du kjøpe nytt før du har solgt din nåværende bolig, får du mellomfinansiering til samme rente som boliglånet.

  Det gjøres oppmerksom på at OBOS Eiendomsmeglere AS kan motta et mindre honorar for salg av finansielle tjenester.

  Les mer på obosbanken.no.

Fakta om boligen

 • Beskrivelse

  Velkommen til Liakollveien 38, en lettstelt og velholdt leilghet fra 2019, med flott utsikt, kort vei til byen og godt med turområder.

  Leiligheten hoder en god standard med kun TG0/ TG1.

  Fyring og varmtvann inkl. i fellekostnadene (akonto) Dette gir lave strømkostnader.

  Rosenholm er et spennede område under utvikling og det vil med årene bli bygget mer boliger og næring. Borettslaget har pene uteområder.

  Det er garantiordning på felleskostnader og IN-ordning.

  Her kan du flytte rett inn i en strøken bolig med gode solforhold og skjermet beliggehet.

  Velkommen til visning!

 • Beliggenhet

  Fint beliggende leilighet på koselige Toppåsen. Bilfritt område, kun gangveier. Stille og rolig borettslag. Det er plantet bærbusker og frukttrær, og to lekeplasser finnes også. Boligen ligger kort vei fra togstasjon.

 • Bebyggelse

  Området består av lavblokken og småhus. Toppåsen er et etablert boområde med mye barnefamilier, yngre og eldre. Stort eneboligfelt også i området. Det er barnehager og barneskole i nærheten av boligen.

 • Adkomst

  Tog til Rosenholm stasjon. Med bil kan man parkere på gjesteparking, gate parkering eller innfartsparkering på Rosenholm stasjon. Det vil bli skiltet ved felles visninger

 • Byggemåte

  Lavblokk på tre etasjer med bærende konstruksjon i betong. Skillende dekker i armert betong. Fasader forblendet med plater og utfyllende bindingsverk med liggende beiset panel på balkonger. Flat takkonstruksjon antatt tekket med papp/membran. Tak er kun visuelt befart fra bakkeplan.

 • Innhold

  Leiligheten innholder 3 soverom , kjøkken/stue, balkong, hall og bad, samt bod og garasje.

  Hall:
  Parkett på gulv, malte vegger. God plass til tøy og sko.

  Innvendig bod/teksninsk rom:
  Bod på 4 kvm, Parkett på gulv, malte vegger. Boligen har balansert ventilasjon med sentral plassert her.

  Bad:
  Overflater er belagt med metallplatehimling med innfelte downlights og flislagte veggflater.Gulv med fliser og gulvvarme. Baderomsinnredningen er bestående av servant med underskap, speilskap, vegghengt klosett, dusjhjørne med svingbare glassdører og opplegg for vaskemaskin.

  Kjøkken:
  Sigdal kjøkkeninnredning med slette lakkerte skapfronter, laminat benkeplate, enkel oppvaskkum. Ventilator og innfelte hvitevarer som koketopp, stekeovn, oppvaskmaskin, frittstående kjøl/- fryseskap. Det er avtrekk over kokesone via ventilator koblet til mekanisk avtrekksanlegg i boenheten, oppgradert til Røroshette.

  Soverom 1,2 og 3:
  Parkett på gulv og malte vegger i alle soverom.

  Stue: Solrik stue med stor vindusflater gir god utsikt. Utgang til vestvendt balkong på ca 11 kvm fra stue. Parkett på gulv og malte vegger.

 • Areal

  Primærrom: 77 kvm, Bruksareal: 81 kvm

 • Standard

  Leiligheten har kun TG1/TG0, Ingen/mindre eller moderate avvik. Se vedlagt tilstandsrapport for mer informasjon.

 • Utstyr

  Kun intergrerte hvitevarer følger.Det gis ingen garantier i forhold til tilstand, funksjonalitet og levetid på hvitevarer eller utstyr som medfølger etter avtalen. Øvrige hvitevarer medfølger ikke.

 • Oppvarming

  Oppvarming ved sentralfyr med radiatorer, ovner i stue, soverom og entré samt vannbåren gulvvarme på bad. Fordeler skap er plassert i vegg i entré med overløp ført inn på badet. Borettslaget er tilknyttet fjernvarmenettet som gir en lun og god varme. Oppvarming er inkludert i felleskostnadene A-konto (Dvs. at man betaler en avsatt sum hver mnd. En gang i året leses faktisk forbruk av. Man vil da måtte etterbetale/ få igjen penger, alt etter egent forbruk)

 • Tomten

  Tomten, kjøpt i 2019 er på 23674 m2, pent opparbeidet med bærbusker, leke- og sitteplasser.

 • Parkering

  Perkeringsplass i fellesgarsje følger andelen. Ellers gateparkering etter gjeldende regler. Borettslaget har noen garasjeplasser som kan selges fritt i borettslaget. Stor innfartsparkering på Rosenholm stasjon.

 • Vei/vann/avløp

  Offentlig vei, vann og avløp.

 • Borettslaget

  Borettslaget består av 120 andelsleiligheter.

  Rosenholm Borettslag er registrert i Foretaksregisteret i Brønnøysund med organisasjonsnummer 846475702, og ligger i bydel Søndre Nordstrand i Oslo kommune.

  Første innflytting skjedde i 2019. Tomten, kjøpt i 2019 er på 23674 m2.

  Rosenholm borettslag ligger i et hyggelig, grønt og luftig boligområde i Liakollveien på Nedre Toppåsen i bydel Søndre Nordstrand. Med kort vei til både sjøen og marka, i tillegg til alt du trenger i hverdagen.

  Den hyggelige gangveien samler borettslaget, og de små grønne lungene bidrar til et lunt og hyggelig miljø. Foran husene er det godt med sykkel parkering og der finner du også inngang til en felles parkeringskjeller. Siden boligen ligger innerst i Liakollveien er det lite gjennomgangstrafikk, noe som gjør hverdagen på Rosenholm avskjermet og rolig.

  Styret kan kontaktes på rosenholmborettslag@styrerommet.no og via beboerportalen Vibbo. På Vibbo finnes nyttig informasjon om mange praktiske ting i borettslaget.

  Borettslagets økonomi:

  Siden hele bygningsmassen og tilhørende uteareal er nyetablert, har det naturlig nok ikke vært gjort større vedlikeholdsarbeider. Men styret har engasjert seg aktivt i dialog med utbygger om utførelse og funksjon på både tekniske anlegg og uteareal. De største sakene har gått på VVS og varme, utforming av uteareal og ulike sikringstiltak, samt forhold til omkringliggende eiendommer.

  Styret har påbegynt utredningsarbeid, og gjort forberedelser for eventuell beslutning om å montere solcellepaneler for egen strømproduksjon i borettslaget. Styret skal invitere til ekstraordinær generalforsamling, hvor det skal tas stilling til om solcellepanel er noe som ønskes. Møtet avholdes fysisk før årsskiftet såfremt korona-situasjonen tillater det, eller så fort det lar seg gjøre. Styret engasjerer rådgiver for å vurdere tilbud. Styret skal i forkant av den ekstraordinære generalforsamlingen innstille en tilbyder. Tilbyderen bes presentere tilbudet for generalforsamlingen og besvare spørsmål.

 • Dyrehold

  Det er tillatt å holde dyr så lenge dyreholdet ikke er til sjenanse for de øvrige beboerne. Dyrehold tillates kun etter søknad til styret og undertegning av borettslagets dyreholdserklæring.

 • Ferdigattest/midlertidig brukstillatelse

  Det foreligger ferdigattest datert 23-12-2019 - Liakollveien, Rosenholm felt B5 - Oppføring av boligblokk - Hus G

 • Utleie

  Det er ikke tillatt å leie ut eller overlate bruken av boligen til andre uten styrets samtykke og godkjennelse av leietaker. Søknadsskjema for utleie/bruksoverlating fås ved henvendelse til styret i borettslaget eller til forretningsfører. Med godkjenning fra styret er utleie tillatt for inntil 3 år, dersom andelseier selv eller person nevnt i Borettslagsloven § 5-6 (3) har bebodd eiendommen i minst ett av de to siste årene. Adgangen til bruksoverlating (utleie) er begrenset. Merk at mulighet for korttidsutleie av hele boligen er begrenset til 30 dager jf borettslagslovens § 5-4.

 • Konsesjon

  Eiendommen er konsesjonsfri.

 • Odel

  Det er ikke knyttet odelsplikt til eiendommen.

 • Diverse

  Garatitid på nybolig i 5 år, fremdeles ca. et år igjen her.
  Borettslaget eier 4 stk. elsykler med tilhørende ladepunkter stasjonert utenfor Bygg B. Syklene er tilgjengelig for beboere i borettslaget og borettslaget er ansvarlig for drift og vedlikehold av ladepunkt og sykler. Bruken av syklene er regulert i borettslagets husordensregler.

  Vaktmester:
  Rosenholm Borettslag har avtale om vaktmestertjeneste med Coor Service Management. Den omfatter tjenester på fellesområder. For arbeider i egen bolig må den enkelte selv kontakte relevant håndverkerfirma.

 • Servitutter/rettigheter/forpliktelser

  Grunnboksutskrift for borettslaget er innhentet og kan fås ved henvendelse til megler.

 • Reguleringsmessige forhold/Kommunale planer

  Innhentede reguleringsbestemmelser og utsnitt av reguleringsplan oppbevares på ansvarlig meglers kontor og kan utleveres på forespørsel.

  Rundt blokken er det regulert friområde, gangveier og jernbane. Utsikt fra balkong vil nok endre seg med ny regulering, men p.t. er det byggegrense på 4 m fra jernbanen.

  Eiendommen/området er regulert til byggeområde for boliger etter reguleringsbestemmelse S-3736, vedtatt 14.11.2000.

  OBOS har i samarbeid med W. Jordan kjøpt Rosenholmveien 10 og 12. Fra før eier OBOS Rosenholmveien 4, 6 og 8. Til sammen forventer de å bygge ca. 1 000 boliger på disse eiendommene fremover. Ambisjonen er å bygge en bærekraftig, ny bydel. Det er ikke påbegynt regulering. Det antas salgsstart 2028.

  Se https://www.obos.no/ny-bolig/boligprosjekter/oslo/sondre-nordstrand/rosenholmveien/ for mer informasjon om planene.

 • Oppgjør


  Samlet kjøpesum og omkostninger forutsettes innbetalt til klientkonto fra kjøpers konto i norsk finansinstitusjon.

 • Energimerking

  Eier skal legge frem energiattest for kjøper, før avtale om salg av boligen/bygningen blir inngått. Dersom eier ikke har lagt frem energiattest, og eier etter skriftlig anmodning fra kjøper ikke har lagt frem energiattest før avtale om salg er inngått, kan kjøper få laget en energiattest ved hjelp av ekspert for selgers regning, innen ett år etter at avtale om salg er inngått. Kjøper må skriftlig anmode om en energiattest innen kjøpekontrakten er underskrevet.

 • Løsøre og tilbehør

  Det er kun integrerte hvitevarer på kjøkken som medfølger dersom annet ikke er avtalt. For øvrig legges listen over løsøre og tilbehør, utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Eiendomsadvokatenes Servicekontor, gjeldende fra 1.februar 2012, til grunn for salget dersom ikke annet fremkommer av salgsoppgaven. Listen er tilgjengelig hos oppdragsansvarlig samt på www.nef.no. Til orientering er det full avtalefrihet om hva som skal følge med bolig og fritidsbolig ved salg.

 • Lovanvendelse og kontraktsbetingelser

  Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven.

  Følgende gjelder ved salg til forbrukerkjøper*:
  Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

  Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.

  Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut ifra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

  Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.

  Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).

  Selgeren er ikke kjent med at eiendommen er beheftet med mangler i relasjon til offentligrettslige krav ut over det som er opplyst tidligere, jfr Avhendingsloven § 3-2.

  *Med forbrukerkjøper menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

  Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er", jfr Avhendingslovens § 3-9:

  Selgers ansvar er da begrenset og vil være en del av kontraktsvilkårene. jf. avhl. § 3-9, 2. pktm.
  Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere.

  I forhold til mangler, er det kun Avhendingslovens § 3-7 "manglende opplysninger om eiendommen" og § 3-8 "uriktige opplysninger om eiendommen" som kan påberopes, med mindre boligen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å regne med ut ifra kjøpesum og forholdene ellers, jfr Avhendingsloven§ 3-9. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8.

 • Salgsoppgave

  Salgsoppgaven er opprettet 09.09.2023 og utformet iht. lov om eiendomsmegling av 29.06.2007.
  Følgende dokumenter følger som vedlegg til salgsoppgaven: Husordensregler, vedtekter, protokoll og siste årsbertning.
  Salgsoppgaven er ufullstendig uten alle vedlegg.

 • Oppdragsnummer
  704230056

Forkjøpsrett for OBOS-medlemmer

 • Forkjøpsrett

  Dersom forkjøpsretten blir benyttet, vil kjøper bli løst fra den inngåtte kontrakten. Den forkjøpsberettigede trer da inn i kontrakten på samme vilkår og i henhold til lov om borettslag.

 • Meldefrist forkjøpsrett

  20.09.2023

Budgivning

 • Styregodkjennelse

  Det praktiseres vanlig styregodkjenning i borettslaget. Styregodkjennelse kan ikke nektes uten saklig grunn. Dersom kjøper ikke blir godkjent som ny andelseier blir andelen solgt videre for kjøpers regning og risiko.

 • Lånevilkår

  Kjøper oppfordres særskilt å vurdere konsekvensene av eventuelle renteendringer, lengde på evt avdragsfri periode, samt de økonomiske konsekvenser ved utløpet av en avdragsfri periode. Endringer i disse forhold vil medføre endringer i størrelsen av felleskostnadene.

  Kjøper forutsettes også å være innforstått med at fellesgjelden i borettslaget og felleskostnadene kan variere over tid, og at den kan øke som følge av beslutninger i borettslagets styre eller generalforsamling.


  Selskapets totale lån og vilkår:

  Borettslaget har ett lån i OBOS banken

  Annuitetslån
  Saldo 170.285.000,-
  Restløpetid 35 år 11 md.
  Avdragsfrihet frem til 01.09.2024
  Flytende rente 4,80%
  12 terminer pr år
  Kjente fremtidige endringer kr 2.263,- er estimert avdrag på fellesgjeld ved endt avdragsfrihet (01.09.2024) Borettslaget har IN-ordning, dvs. du kan innbetale hele eller deler av fellesgjelden. Neste innbetalingsmulighet er 30.10.2023. Det gjøres oppmerksom på at borettslagets rådgiver må kontaktes i rimelig tid i forkant før en evt. innbetaling.

  Kjøper oppfordres særskilt å vurdere konsekvensene av eventuelle renteendringer, lengde på evt. avdragsfri periode, samt de økonomiske konsekvenser ved utløpet av en avdragsfri periode. Endringer i disse forhold vil medføre endringer i størrelsen av felleskostnadene.

  Kjøper forutsettes også å være innforstått med at fellesgjelden i borettslaget og felleskostnadene kan variere over tid, og at den kan øke som følge av beslutninger i borettslagets styre eller generalforsamling.

 • Overtagelse

  Etter avtale med selger.

 • Boligkjøperforsikring

  Det gjøres oppmerksom på at kjøper har anledning til å tegne Boligkjøperforsikring ved kjøp av denne boligen. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene. Med denne forsikringen følger det også med flytteforsikring fra Tryg. Les om denne på www.help.no og ta kontakt med oss for ytterligere informasjon.

 • Budgivning

  Som kjøper vil du få forelagt kopi av budjournal. Eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 3. ledd forbyr oppdragsansvarlig i forbrukerforhold å videreformidle bud til selger med kortere akseptfrist enn til kl 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Lørdag regnes ikke som virkedag. Vi fraråder derfor å inngi slike bud da de ikke vil bli videreformidlet til selger. Ethvert bud må ha en akseptfrist som muliggjør en forsvarlig avvikling av budrunden, samt at det må komme megler i hende minst et kvarter før tidligere bud går ut. For øvrig henvises til forbrukerinformasjon i vedlagt budskjema. I følge eiendomsmeglingsforskriften § 6-3 første ledd har oppdragsansvarlig en plikt til å oppfordre oppdragsgiver til ikke å ta imot bud direkte fra budgiver, men henvise til oppdragstaker.

 • Lov om hvitvasking

  I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.

  Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.

 • Ansvarlig megler

  Eiendomsmegler Helle Borgund

Last ned dokumenter

Kontakt meg om om denne boligen

Jeg svarer mer enn gjerne på dine spørsmål