Forkjøpsrett – en gyllen mulighet for deg som OBOS-medlem

Forkjøpsretten kan gi deg nøkkelen til drømmeboligen – uten at du må være med i budrunden.

1

Slik fungerer forkjøpsretten

Forkjøpsrett er egentlig ganske enkelt. Uansett hvem som får boligen i budrunden, kan du som OBOS-medlem overta kjøpet til den avtalte prisen hvis du har vært medlem lenger (har lenger ansiennitet) enn kjøperen og du har meldt forkjøpsrett innen fristen. Hvis flere melder seg, er det den med lengst tid som OBOS-medlem, som får tilslaget.

2

Finn drømmeboligen

Alle bruktboligene på obos.no kan du melde forkjøpsrett på. Følger du bare med på finn.no kan du gå glipp av boliger du kunne ha tatt på forkjøpsrett.

3

Meld forkjøp

Hver bolig har en meldefrist, og innen dette tidspunktet må du ha meldt forkjøp. Grunnen er at det er lovbestemte frister, så pass på – hver bolig ligger ute bare noen få dager. Meld forkjøp på så mange boliger du vil. Det er ikke bindende.

Mor holder datter i armene ute på balkongen sin

Kjekt å vite:

Ansiennitet

Den som vinner budrunden kan påberope seg sin ansiennitet uten å ha meldt forkjøpsrett, men da må første bud være lagt inn innen meldefristen.

  • Selv om du ser at noen med lenger ansiennitet enn deg allerede har meldt interesse for en bolig du ønsker, så meld interessen likevel. Du vet aldri om de andre vil trekke seg.

Meldefrist før budrunden

Meldefristen kan være satt til før budrunden, og du må da vurdere interessen for boligen på grunnlag av en prisantydning. Det er først når budrunden er avsluttet at du vet den eksakte prisen – som du så blir bedt om å ta stilling til hvis du har lengst ansiennitet. Dette kalles forhåndsavklaring. Når boligen er solgt og meldefristen utløpt avklarer vi som oftest forkjøpsretten neste virkedag.

  • Du kan selvfølgelig være med i budrunden selv – for eksempel hvis du ikke har lengst ansiennitet, og vil prøve å presse fram en så høy pris at de med lengst ansiennitet trekker seg.

Meldefrist etter budrunden

Utlysningen og meldefristen kan også være etter at budrunden er over. Da vet du den eksakte prisen det handler om, og kan ta stilling til det. Dette kalles fastprisavklaring (siden prisen jo er avklart). Når meldefristen er utløpt avklarer vi som oftest forkjøpsretten neste virkedag.

Slik melder du forkjøp

Du melder forkjøp ved å klikke på det grå feltet ved siden av den aktuelle boligen på våre bruktboligsider, og fylle ut det enkle skjemaet som så åpnes.

Husk finansiering

Finansiering av hele kjøpesummen må dokumenteres skriftlig – og innen fristen for å melde forkjøp. Egenkapital dokumenteres oftest med kontoutskrift eller bankbekreftelse på e-post. Dersom egenkapitalen er basert på salg av egen bolig, trenger vi dokumentasjon på mellomfinansiering. Skal du ta opp lån, må du legge ved en bekreftelse fra banken – vanligvis et finansieringsbevis, lånebevis eller en e-post fra banken. Husk å oppgi telefonnummer til en bankforbindelse også.

Ønsker du å melde forkjøp på flere boliger, så trenger du kun å laste opp dokumentene en gang. Er det endringer i dokumentasjonen, så må du laste det opp på nytt – dette kan være alt fra at du har fått høyere finansiering til at finansieringsbeviset har gått ut på dato.

Søk om finansieringsbevis i OBOS-banken.

4

Vi kontakter deg

Når boligen er solgt vil den ansvarlige megleren fortelle OBOS om detaljene og betingelsene som ble avtalt ved kjøpet av boligen. Så snart meldefristen er utløpt begynner OBOS å kontakte interessentene på listen for å høre om de vil ha boligen til de betingelsene – den med lengst ansiennitet blir kontaktet først. Hvis denne vil ha boligen, så er saken klar. Hvis ikke, går spørsmålet til den med nest lengst medlemstid i OBOS, og så videre.

5

Bestem deg for om du vil kjøpe

Bestem deg om du vil tre inn i budet, altså overta kjøpet.

Hvis du er øverst på listen, eller de over deg takker nei, vil det ganske snart ringe en trivelig OBOS-ansatt med spørsmål om du vil overta boligen til de gitte betingelsene. Du er ennå ikke bundet til noe som helst, og kan fritt si ja eller nei.

Illustrasjon tre mennesker som smiler og ser på tommel opp og ned

Hvis du sier ja til å kjøpe

Når du først sier ja, så blir det like bindende som et hvilket som helst annet boligkjøp. Da tar du over kjøpekontrakten akkurat slik den ble avtalt med den opprinnelige kjøperen. Overtakelsesdato og lignende er i utgangspunktet ikke mulig å endre – med mindre selger er interessert i det samme som deg.

  • Det koster ingenting å melde forkjøpsrett, men benytter du deg av retten må du betale et gebyr. Dette gebyret er per i dag på 7769 kroner.
  • Sier du JA, blir også ansienniteten din nullstilt i ett år slik at du ikke kan bruke den til nye OBOS-kjøp de neste 12 månedene. Men straks året er gått, vil du ha din gamle ansiennitet tilbake.

Alle kan si nei

Alle som har meldt interesse kan si nei. Det er med andre ord fullt mulig å få en bolig på forkjøpsrett selv om du ikke har lengst ansiennitet i utgangspunktet. Her handler det om ikke å gi seg før alt er avgjort!