Bilde: SOLA Studios
– Framtidens torg formes ikke bare av arkitekter og byutviklere, men også av de lokales medvirkning og engasjement, sier Martin Arentz Hansen, prosjektleder i OBOS Nye Hjem.
Fra taket på OBOS Living Lab kan beboere skue utover et torg litt utenom det vanlige. En møteplass for beboere på Vollebekk som inviterer til samvær og som på mange måter er hjertet til bydelen. Her har OBOS vært opptatt av hva de som bor i området mener. Gjennom omfattende medvirkningsprosesser har Vollebekk-prosjektet hatt tett kontakt med lokalbefolkningen og lokale aktører som Vollebekk Fabrikker.
– Dette har bidratt til å skape et sterkt eierskap til torget, samtidig som det har satt prosjektet på rett kurs ved å forstå hva dette torget virkelig er og skal bli for framtidige beboere, forteller prosjektlederen.
Basert på brukerinnspill om ønsket mangfold, grønn omstilling og rom for lek, har fem tematiske målsetninger blitt vevd sammen til en helhetlig plan for torget. «Den sosiale aksen» med lunder og uformelle arenaer møtes av «Den grønne aksen» med hagerom og et damanlegg. Disse aksene skal definere sjelen til torget; et sted hvor samfunnet kan vokse og blomstre, drevet av innovasjonens løfte om framgang.
– Å bevege seg rundt på torget gir en umiddelbar følelse av at alt er nøye planlagt, og ingenting er overlatt til tilfeldighetene.
Ombruk og formidling
Vollebekk torg er et tvers igjennom sirkulært prosjekt. Det betyr at tilnærmet alt av materialer er gjenbruk. Blant annet har materialer fra åtte ulike prosjekter på Østlandet fått nytt liv i det som er torgets granittgulv. Benkene er konstruert av utgåtte stillaslemmer, og armlenene formstøpt av gjenvunnet plastavfall.
– Hvert element har en unik historie, og er levende eksempler på at gjenbruk er framtiden. QR-koder som gir besøkende innsikt i materialenes historie og klimaavtrykk, og bidrar til å aktivt dele kunnskap om gjenbruk, sier Arentz-Hansen.
Vollebekk torg viser at ombruk ikke bare er økonomisk og praktisk bærekraftig, men det skaper også en unik estetikk som gir stedet en egen identitet. Prosjektet har lyktes med å kombinere innovasjon, sirkularitet og lokal forankring, og viser vei for en grønn omstilling innen landskapsarkitekturen.
– Dette har vært et spennende tverrfaglig innovasjonsprosjekt å lede, og selvfølgelig litt inspirert av arbeidsstrømmer vi kan kjenne igjen fra OBOS Living Lab.
Framdrift og ferdigstillelse
Vollebekk torg skal realiseres i to faser. Første fase som ble ferdigstilt i 2023, ga et glimt av hva nabolaget kunne vente seg i framtiden.
– Beboerne på Vollebekk, men også naboer fra nærliggende områder har allerede begynt å utforske de nye omgivelsene. For tanken er ikke at dette skal bare være et torg for Vollebekk, men også for beboere i bydelene rundt. Den kommende andre fasen, med paviljongen «Spiren» og hagerommet, vil fullføre nabolagets stue.
Du er kanskje også interessert i
OBOS prosjekt henter erfaring fra labben til bokollektiv for unge
5 minutter lesetid
OBOS prosjekt henter erfaring fra labben til bokollektiv for unge
5 minutter lesetid
Ny daglig leder i OBOS Living Lab
4 minutter lesetid
Ny daglig leder i OBOS Living Lab
4 minutter lesetid
Hvordan kan vi sikre en grønnere framtid?
2 minutter lesetid
Hvordan kan vi sikre en grønnere framtid?
2 minutter lesetid