– Vi må tilrettelegge bedre for enkle og lett tilgjengelige møteplasser og måter å dele på, for dette gir beboerne merverdi. Det er kanskje den viktigste innsikten vi sitter igjen med etter denne fasen av prosjektet, sier Emilia Wigum, innovatør i OBOS Living Lab.
Et fellesskap påvirket av pandemi
De første beboerne flyttet inn i OBOS Living Lab høsten 2021. Da Manyone i januar 2022 gjennomførte dybdeintervjuene hadde beboerne derfor hatt kort botid i labben. I tillegg til at pandemien satte stopper for flere aktivitetsgrupper og beboernes muligheter for å sosialiseres i fellesområder, var også prosjektet i oppstartsfasen. Disse faktorene har naturligvis påvirket innsikten, og den må derfor ses i lys av dette, forklarer Wigum.
– Jeg tror pandemien har påvirket prosjektet i stor grad, men det er dermed ikke sagt at funnene ikke er valide. Det er likevel ganske dramatisk det vi har vært igjennom.
Hva er verdien av deling for beboere?
- Leie, låne og dele er økonomisk besparende, og gir tilgang på mer enn det man har penger til å kjøpe selv
- «Eier du flere enn syv ting, så eier tingene deg». Deling gir oss mulighet til å leve et liv med færre materielle eiendeler uten å miste tilgang til det du trenger
- Deling er en viktig trend i tiden som mange ønsker å ta del i
- Mulighet til å gjøre endringer og utskiftninger av interiør, utstyr og lignende oftere
- Å dele med andre gir muligheter til å bli bedre kjent med mennesker, og fører til trygghet og nettverk. Terskelen er lavere for å henvende seg til dem man kjenner
- Mulighet til å dele interesser og fritidsaktiviteter med andre
- Terskelen for å hjelpe og få hjelp («Helpers High») blir høyere når man kjenner hverandre
Innovatøren tror at pandemien på mange måter har forsterket hvor viktig fellesskapet er, og hvor viktig det er med andre mennesker. Dette har vært en av faktorene som har dratt søkere til labben på Vollebekk – de har ønsket å få kontakt med andre. Flere borettslag, både gamle og nye, er ikke tilrettelagt for at du skal kunne være på hils med naboen.
– Personlig tror jeg at vi må legge til rette for flere enkle møteplasser. Dette er blant annet også et av funnene som har pekt seg ut, forteller Wigum.
Heller dele, enn å eie
93% av respondentene i Life Index oppgir at de hadde vært interessert i å dele på ting med andre i bygget der de bor – istedenfor å kjøpe det selv.*
*Living Lab Life Index.
Gjennom prosjektet kom det klart fram at beboerne i labben vektlegger at muligheten for å låne, leie og dele ting og utstyr gir stor verdi i bofellesskapet. Det er ikke bare økonomisk besparende, men også bærekraftig, og en trend som har kommet de siste årene. Dette er det flere av beboerne som har tatt initiativ til, og har delt både barnestoler, bøker og utstyr. En av beboerne har også satt igjen sofaen i fellesetasjen i første etasje, og skapt en sone som inviterer til fellesskap.
«Etter at sofaen kom inn i første etasje var det flere som begynte å benytte seg av den. Det har blitt et typisk samlingspunkt på fredager nede, der vi både spiller spill og ser på film sammen» – beboer i OBOS Living Lab.
Hyperlokale delingstjenester
Flere av beboerne har oppgitt et ønske om å etablere en enda større delingskultur i bofellesskapet, og med andre beboere. Både når det kommer til flere ting og tjenester som vaskehjelp, bildeling og felles utstyr og verktøy. Wigum tror at det her er stort potensiale for aktører som vil på banen.
– Det var en idé som dukket opp etter å ha lyttet til diskusjonene om deling under en av workshoppene våre. Det er knyttet en del transaksjonskostnader og tid om du skal bestille eller levere produkter og varer, og det føles dessuten ganske desentralisert. Hva med å sette opp en container eller en annen mobil løsning hvor du kunne lånt eller leid ut utstyr, løsninger – eller til og med plassen?
Bydel Bjerke, hvor OBOS Living Lab ligger, er på landstoppen i deling. Innovatøren tror derfor det er et stort potensiale for aktører som vil teste ut ulike delingsløsninger der.
Hvilke delingskonsepter vet vi er verdifulle?
- Et godt fungerende felles WIFI for både private boenheter og felles arealer – beboerne er alltid påkoblet det samme nettverket uansett hvor de beveger.
- Gode skjermer av ulike størrelser til disposisjon for beboerne gir en mulighet til se på film i fellesskap, spille tv-spill og låne seg større tv når en ikke eier en selv.
- En gjesteleilighet som beboere kan benytte seg av hvis de får familie eller venner på besøk som skal overnatte.
– Det er noe med segmentet her og bydelen som jeg tror treffer godt. Å sette opp en hyperlokal delingstjeneste gir dessuten en følelse av at det er nabolaget som deler! Det gjør det mer personlig.
Mangfoldet gir merverdi
På spørsmål om hva som motiverer beboere til å velge boliger med deleløsninger, skilte muligheten til å bo sammen med andre fra ulike livsfaser, kultur og etnisitet seg spesielt ut. Wigum synes dette er et spesielt interessant funn, som også blir mye omdiskutert.
– Mangfold skaper en overraskende verdi, og det er både fint og menneskelig. Det er mange som er ganske forutinntatt «nei, du vil jo bare bo med andre i din livsfase». Men nei, vet du hva, når du møter andre mennesker og lærer dem å kjenne gir de deg en verdi du ikke hadde forventet! Det synes jeg er fint, avslutter Wigum.
Du er kanskje også interessert i
Hvordan bygge et godt fellesvaskeri?
2 minutter lesetid
Hvordan bygge et godt fellesvaskeri?
2 minutter lesetid
Fasiten til økt bokvalitet ligger kanskje ikke i leiligheten
10 minutter lesetid
Fasiten til økt bokvalitet ligger kanskje ikke i leiligheten
10 minutter lesetid
9 smarte grep for gode fellesrom
4 minutter lesetid
9 smarte grep for gode fellesrom
4 minutter lesetid